Διεθνή

Ευρωζώνη: Ισχυρός PMI και τον Σεπτέμβριο στις 58,6 μονάδες - Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ευρωζώνη: Ισχυρός PMI και τον Σεπτέμβριο στις 58,6 μονάδες - Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Η μεταποιητική δραστηριότητα επλήγη σημαντικά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Ισχυρή παρέμεινε τον Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα, ωστόσο επλήγη σημαντικά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που πιθανόν να συνεχιστούν και να διατηρήσουν υψηλές τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Τα εργοστάσια είναι αντιμέτωπα με δυσκολίες,  με ελλείψεις προϊόντων και εργατικού δυναμικού που σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ανάγκασε κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Στις 58,6 μονάδες ο PMI

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 61,4 τον Αύγουστο και λίγο χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 59,7 μονάδων.
Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου στις 55,6. Οι τιμές πάνω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνουν ανάπτυξη.
«Αν και η μεταποίηση στην ευρωζώνη επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη εξασθένισε σημαντικά καθώς οι παραγωγοί αναφέρουν αυξανόμενο αντίκτυπο από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Οι δυσκολίες αυτές συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια.
Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε από τις 87,0 μονάδες του Αυγούστου στις 86,9. Ωστόσο, τα εργοστάσια μετακύλισαν κάποιες από αυτές τις αυξήσεις στους πελάτες τους και ο δείκτης τιμών εκροών πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης