Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φάρμακο molnupiravir μείωσε κατά περίπου 50% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς covid

Το φάρμακο molnupiravir μείωσε κατά περίπου 50% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς covid
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης
Σχετικά Άρθρα
Το πειραματικό φάρμακο της Merck & Co Inc για τη νόσο COVID-19, molnupiravir, μείωσε κατά περίπου 50% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.
Η Merck και ο συνεργάτης της Ridgeback Biotherapeutics σχεδιάζουν να ζητήσουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ για το χάπι το συντομότερο δυνατό και να υποβάλουν αιτήσεις σε ρυθμιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως.
Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η δοκιμή Φάσης 3 διακόπτεται νωρίτερα.
"Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του COVID-19", δήλωσε στο Reuters ο Robert Davis, διευθύνων σύμβουλος της Merck.
Εάν εγκριθεί, το molnupiravir, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εισάγει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού, θα ήταν το πρώτο δια του στόματος αντιικό φάρμακο για τον COVID-19.
Οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer Inc και της ελβετικής φαρμακευτικής Roche Holding AG, αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα εύκολο στη χορήγηση αντιικό χάπι για τον COVID-19, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο τα κοκτέιλ αντισωμάτων-τα οποία πρέπει να χορηγηθούν ενδοφλεβίως-έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία μη νοσηλευόμενων COVID- 19 ασθενών.
Η προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση 775 ασθενών στη μελέτη του Merck διαπίστωσε ότι το 7,3% αυτών που έλαβαν molnupiravir είτε νοσηλεύτηκαν είτε πέθαναν 29 ημέρες μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών με placebo φάρμακο.

Κανένας θάνατος

Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα molnupiravir, αλλά υπήρξαν οκτώ θάνατοι ασθενών με placebo.
"Οι αντιικές θεραπείες που μπορούν να ληφθούν στο σπίτι για να κρατηθούν τα άτομα με COVID-19 εκτός νοσοκομείου είναι εξαιρετικά απαραίτητες", δήλωσε ο Wendy Holman, Διευθύνων Σύμβουλος της Ridgeback.
Στη δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς σε όλο τον κόσμο, το molnupiravir ελήφθη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.
Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 με ήπια συμπτώματα, όχι περισσότερο από πέντε ημέρες.
Όλοι οι ασθενείς είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με φτωχά αποτελέσματα της νόσου, όπως παχυσαρκία ή μεγαλύτερη ηλικία.

Αποτελεσματικό έναντι της Delta

Ο Merck είπε ότι η αλληλουχία ιών που έχει γίνει μέχρι τώρα δείχνει ότι η μολνουπιραβίρη είναι αποτελεσματική έναντι όλων των παραλλαγών του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου της εξαιρετικά μεταδοτικής παράλλαξης Delta.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης, είπε η Merck.
Ο αμερικανική φαρμακευτική δοκίμασε το αντιιικό του κατά των δειγμάτων που ελήφθησαν από συμμετέχοντες στις πρώτες δοκιμές του φαρμάκου. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν σε ευρεία εξάπλωση κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, αλλά το molnupiravir δοκιμάστηκε σε εργαστηριακά δείγματα της παραλλαγής μετά από την τελευταία αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων από COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης