Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδική έρευνα: Τα αντισώματα από εμβόλια Pfizer, AstraZeneca μειώνονται απότομα μετά από κάποιους μήνες

Σουηδική έρευνα: Τα αντισώματα από εμβόλια Pfizer, AstraZeneca μειώνονται απότομα μετά από κάποιους μήνες
Δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πρέπει να λάβουν μια τρίτη δόση το συντομότερο δυνατό

Τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων μειώνονται ταχύτερα απ' ό,τι πίστευαν οι ερευνητές, σύμφωνα με μεγάλη πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία.
Συνολικά, πάνω από 2.000 υγειονομικοί έχουν συμπεριληφθεί στην εν λόγω μελέτη, στόχος της οποίας είναι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανοσία μετά την COVID-19 και τα αποτελέσματα των εμβολίων, στον βαθμό του πόσο γρήγορα μειώνεται η ανοσία.
Για τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και δεν είχαν νοσήσει από COVID-19, τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν στο μισό μετά από μόλις τρεις μήνες. Μετά από επτά μήνες, παρέμεινε μόνο το 15% των αρχικών επιπέδων - μείωση 85%, σύμφωνα με τον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVΤ.
Καθώς το προσωπικό που έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca έλαβε τη δεύτερη δόση αργότερα, οι ερευνητές μπόρεσαν να τους παρακολουθήσουν μόνο για τρεις μήνες. Παρ' όλα αυτά, η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη.
Μετά από μόλις τρεις μήνες, οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca είχαν μόνο το ένα πέμπτο των επιπέδων αντισωμάτων σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer.
Αρκετοί συμμετέχοντες έκαναν το εμβόλιο της Moderna, αλλά ήταν λίγοι και είχαν πολύ σύντομο χρόνο παρακολούθησης για να μπορέσουν οι ερευνητές να βγάλουν συμπέρασμα.
«Το γεγονός ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου είναι απολύτως αναμενόμενο, αλλά εκπλήσσομαι που έχει μειωθεί τόσο σημαντικά σε μια σχετικά υγιή και νεαρή ομάδα» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας.

Όπως πρόσθεσε, «τα χαμηλά επίπεδα σημαίνουν ότι μπορούμε να έχουμε αυξημένη εξάπλωση ακόμη και σε ομάδες εμβολιασμένων και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τους ηλικιωμένους.
Αυτό είναι ανησυχητικό και δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πρέπει να λάβουν μια τρίτη δόση το συντομότερο δυνατό».
Το SVT χαρακτήρισε τα νέα αυτά ευρήματα ως ένα κομμάτι του παζλ στο γιατί η Σουηδία και αρκετές άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει να βλέπουν όλο και περισσότερες μολύνσεις μεταξύ όσων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. 
Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές ακόμη δεν γνωρίζουν έως πού φτάνει η «γραμμή προστασίας».
«Τα αντισώματα είναι μόνο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται με την προστασία ενάντια στη μόλυνση.
Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα περιέχει επίσης κύτταρα μνήμης που συμπληρώνουν γρήγορα τα επίπεδα αντισωμάτων όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό και δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς είναι το όριο για να μολυνθούμε ή να αρρωστήσουμε» καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης