Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα στις ΗΠΑ: Κανείς θάνατος μετά το εμβόλιο AstraZeneca – Στο 74% η αποτελεσματικότητα

Έρευνα στις ΗΠΑ: Κανείς θάνατος μετά το εμβόλιο AstraZeneca – Στο 74% η αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της λοίμωξης από κορωνοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%
Σχετικά Άρθρα

Ούτε θάνατοι ούτε βαριά περιστατικά covid καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca όπως αναφέρει μεγάλη κλινική δοκιμή που έγινε σε ΗΠΑ, Περού και Χιλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δεν υπήρξαν ανάμεσα στους εμβολιασμένους καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή Covid-19, ούτε θάνατοι.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της λοίμωξης από κορωνοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό.

Στο 74% η αποτελεσματικότητα

Επιπλέον, βάσει της έρευνας, το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 74% στην πρόληψη της νόσου Covid-19 με οποιαδήποτε συμπτώματα, ποσοστό που αυξάνεται στο 83,5% για τους άνω των 65 ετών.
Η αποτελεσματικότητα 74% είναι κάπως χαμηλότερη από το ποσοστό 79% που η εταιρεία είχε ανακοινώσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει προς τα κάτω στο 76%.
Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα διπλά «τυφλής» δοκιμής του εμβολίου φάσης 3 σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο (placebo) για λόγους σύγκρισης.

Ευχάριστη έκπληξη

Για ευχάριστη έκπληξη έκανε λόγο η δρ Anna Durbin, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο ohns Hopkinsτης Βαλτιμόρης.
«Το εμβόλιο ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας» ανέφερε η Durbin.
Όπως επισημαίνεται, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

Αίτηση για έγκριση στις ΗΠΑ;

Κατόπιν αυτών των θετικών ευρημάτων, ερωτηματικό παραμένει το εάν το εμβόλιο της AstraZeneca θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να υποβάλλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για πλήρη – παρά για επείγουσα - έγκριση του εμβολίου της, κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα γίνει καθαρά για λόγους κύρους, μια και στις ΗΠΑ είναι ευρέως διαδεδομένα τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης