Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street - Υποχωρούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street - Υποχωρούν οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά το sell-off

Σχετικά Άρθρα
Επιχείρηση ανάκαμψης από τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν χθες επιχείρησαν σήμερα 29/9 οι δείκτες της Wall Street, καθώς το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, στον απόηχο των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τα τέλη του 2022, φαίνεται να εξασθενεί.

Η άνοδος των μετοχών ακολουθεί την μικρή υποχώρηση που σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να παραμένει πάντως κοντά στα υψηλά του, πέριξ του 1,5%, σε σύγκριση με το 1,31% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 1,516% από το 1,534% που σκαρφάλωσε χθες 28/9,
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πήραν την ανιούσα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed Reserve, που έδειξε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να τερματίσει την διευκολυντική νομισματική πολιτική που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων ώθησαν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις ιδίως σε τεχνολογικές εταιρίες που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων αλλά και μετοχές που σχετίζονται με τον ρυθμό ανάπτυξης, παρότι και οι κυκλικές μετοχές κατέγραψαν επίσης απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones δείκτης κατέγραψε κέρδη +0,4% και κινείται στις 34.390,72 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,16% στις 4.359,46  μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,24% στις 14.512,44 μονάδες

Ο πρόεδρος της Fed J. Powell ότι ορισμένα από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που βρίσκονται πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού «επιδεινώθηκαν», γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και πυροδότησε φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να επισπεύσουν ακόμη περισσότερο τη σύσφιξη των πολιτικών τους.
Παρότι, βέβαια, οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι σήμερα να προχωρήσουν σε αγορές, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες και τις μειωμένες τιμές που ανέδειξε το sell-off, παραμένουν επιφυλακτικοί και για έναν επιπλέον λόγο.
Αυτός αφορά το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να βρίσκονται οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι όσον αφορά το πακέτο χρηματοδότησης που είναι απαραίτητο για να μην ξεμείνει από ρευστό η κυβέρνηση.
Άλλωστε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ J. Yellen προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για αύξηση της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους πριν τις 18 Οκτωβρίου.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα με "φόντο" τα πρώτα βήματα των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την προσαρμογή της πολιτικής τους.
Η ανοδική αντίδραση ακολούθησε την αποκλιμάκωση των αποδόσεων σήμερα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλό του 1,57% την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει στο 1,53%.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο φόρουμ της ΕΚΤ, στο οποίο αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να καθοδηγούνται από την προσωρινή έξαρση της προσφοράς, σύμφωνα με τον βετεράνο οικονομολόγο Carl Weinberg και δεν υπάρχει καμία ένδειξη συνεχούς ανοδικής πίεσης στις τιμές.
«Ο πληθωρισμός είναι μια διαδικασία και όχι μια εφάπαξ αλλαγή στο επίπεδο των τιμών, κάτι που νομίζω ότι είναι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Weinberg στο CNBC.
«Βλέπουμε μια προσαρμογή σε νέες προσωρινές πραγματικότητες από την πλευρά της προσφοράς, αλλά δεν βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η διαδικασία του στασιμοπληθωρισμού που είδαμε στη δεκαετία του 1970».
Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ, η συμφόρηση στα λιμάνια και τα μέτρα της Covid-19 είναι «προσωρινά προβλήματα εφοδιασμού» και όχι συστημικές πληθωριστικές πιέσεις.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,77% στις 15.365,27 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 1,14% στις 7.108,16 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.560,80 μονάδες με άνοδο 0,84%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο στην Ισπανία, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.
Οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, αυξήθηκαν 1,4% τον Αύγουστο, με την ετήσια άνοδο να ξεπερνά το 16%.
Στην Ιταλία, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν στο 11,6%, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών και πλέον.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 3,3%.
Απρόσμενη αν και μικρή βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 117,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 117,6 μονάδες τον Αύγουστο.
Η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν σταθερό τον δείκτη στις 116,5 μονάδες.
Η σταθερότητα του δείκτη τον Σεπτέμβριο προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις κατασκευές και την κατανάλωση, που αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, ενώ επιδεινώθηκε στη Γαλλία και την Ιταλία.
Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση αυξήθηκε περαιτέρω, λόγω της αισιοδοξίας για τον τομέα των κατασκευών και των υπηρεσιών.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πιθανή είναι η περαιτέρω ενοποίηση στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ένας τρόπος για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Caixabank, Gonzalo Gortazar.
«Προσωπικά, θεωρώ ότι θα υπάρξουν περισσότερες συγχωνεύσεις, δεν ξέρω πότε ή ποιος (θα συμμετάσχει) και δεν νομίζω ότι θα συμβεί αύριο», ανέφερε ο Gortazar μιλώντας σε εκδήλωση.
Δήλωσε πως φαινόταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι έρχεται περαιτέρω εγχώρια ενοποίηση, καθώς «οι εποπτικές αρχές έχουν σαφώς εγκρίνει δημοσίως την πορεία αυτή», επικαλούμενες την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών ως μια από τις διαρθρωτικές αδυναμίες του κλάδου.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Caixabank πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο περίπλοκο να εξοικονομηθεί κόστος με διασυνοριακές συναλλαγές στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, είτε μέσω συνεργασιών είτε αυτόνομα.
Τον Μάρτιο η Caixabank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Bankia για να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με βάση τα assets.
Τον Ιούλιο η ισπανική τράπεζα Unicaja επίσης σφράγισε την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνιστικής Liberbank για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα.
Η Rolls-Rοyce θα παράγει μόνο ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία, και προστίθεται και αυτή στις άλλες premium εταιρείες αυτοκινήτου που κάνουν αυτή τη στροφή, όπως η Bentley της Volkswagen και η Land Rover της Jaguar.
Η Rolls-Rοyce, ιδιοκτησίας της BMW, αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την ονομασία Spectre, θα βρίσκεται στην αγορά στο δ΄ τρίμηνο του 2023, με τις δοκιμές να ξεκινούν σύντομα.
Με αυτό το νέο προϊόν, θέτουμε τα διαπιστευτήρια μας για να καταστήσουμε ηλεκτρικά όλα τα προϊόντα μας μέχρι το 2030, ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Torsten Muller-Otvos.
«Μέχρι τότε, η Rolls-Royce δεν θα βρίσκεται πλέον στις δραστηριότητες παραγωγής ή πώλησης αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης», πρόσθεσε.
Η BMW δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τη διακοπή παραγωγής αυτοκινήτων που καίνε ορυκτά καύσιμα, ενώ έχει θέσει αντιθέτως στόχο για 50% της παραγωγής με ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030.
Η θυγατρική της Mini δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα έχει μόνο ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Στο κόκκινο» η Ασία

«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά το sell off στη Wall.
Εν τω μεταξύ, ύστατες προσπάθειες να βρει κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της κάνει ο κινεζικός όμιλος Evergrande, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει μερίδιο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στην Shengjing Bank σε μια κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπό χρεοκοπία όμιλος των ακινήτων, ο οποίος λυγίζει από το βάρος δανείων άνω των 300 δισ. δολαρίων, αγωνίζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια καθώς αντιμετωπίζει την προθεσμία πληρωμής τόκων ομολόγων ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο όμιλος ακινήτων οφείλει επίσης πληρωμές σε τράπεζες και προμηθευτές.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -1,3% στις 3.868 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -2,12% στις 29.544 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,7% στις 24.672 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση -1,8% στις 3.536 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση -0,3% στις 59.467 μονάδες.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης