Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το Ισραήλ παραπλάνησε τον πλανήτη για τη δήθεν επιτυχία του έναντι της Covid - Ποια είναι η αλήθεια

Πώς το Ισραήλ παραπλάνησε τον πλανήτη για τη δήθεν επιτυχία του έναντι της Covid - Ποια είναι η αλήθεια
Για το «τέλειο παραμύθι» κάνουν λόγο οι πολίτες του Ισραήλ…

Για την αφήγηση του «τέλειου παραμυθιού» κάνουν λόγο οι πολίτες του Ισραήλ σε ό,τι την ομιλία του πρωθυπουργού τους Naftali Bennett στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, δηκτικά, η Jerusalem Post, στο «παραμύθι» υπήρχε ένας εχθρός (ο ιός), ένας ήρωας (Bennett) και μια ξεκάθαρη πλοκή:
Ο κορωνοϊός «σαρώνει τον κόσμο», το «κράτος του Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» και χάρη στην πρωτοποριακή πολιτική της χώρας, που συνδυάζει τη «σοφία» της επιστήμης με τη δύναμη της χάραξης πολιτικής», βρίσκεται σε πορεία νίκης.
Αλλά όταν πρόκειται για την COVID-19, δεν υπάρχει αίσιο τέλος - ακόμη και στο Ισραήλ.
Τους τελευταίους δύο μήνες, περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί πέθαναν από COVID -19, έναντι μόλις 266 στους τέσσερις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου.
Ο Bennett ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο.

Τρίτη δόση

Το Ισραήλ εκκίνησε την ξέφρενη εκστρατεία για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης την 1η Αυγούστου - εκστρατεία που αφορά οποιονδήποτε άνω των 12 ετών ο οποίος εμβολιάστηκε τουλάχιστον πέντε μήνες πριν από τις 29 Αυγούστου.
Ωστόσο, σήμερα, τα ισραηλινά νοσοκομεία καταρρέουν.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις αδυνατούν να παρέχουν έστω και την ελάχιστη φροντίδα σε πάνω από 600 σοβαρά νοσούντες με COVID-19 που γεμίζουν τους θαλάμους τους.
Το ιατρικό προσωπικό υποφέρει από μετατραυματικό στρες και εξάντληση.
Και δεν υπάρχουν ούτε αρκετοί αναπνευστήρες, ούτε άτομα εκπαιδευμένα να τα χειρίζονται. 
Το Ισραήλ φιλοδοξεί να μείνει πιστό στην ταλμουδική αξία ότι «όποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει έναν ολόκληρο κόσμο», είπε ο Bennett.
Τα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι δεν τα καταφέρνει.
Μετά από έναν χρόνο κατά το οποίο το Ισραήλ κράτησε τους μαθητές του στο σπίτι από φόβο μήπως εξαπλωθεί ο ιός, η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει εγκαίρως σχολεία.
Είπε στον ΟΗΕ για την απόφασή της να απαιτήσει από τους γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self tests, προκειμένου τα ασυμπτωματικά κρούσματα να μείνουν στο σπίτι.
Σε πρώτη φάση αυτό λειτούργησε.
Τα self test «έδειξαν» 8.000 κρούσματα του ιού, είπε το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομήθηκαν περίπου 360.000 τεστ PCR.
Από την άλλη πλευρά, περισσότερα από 150.000 παιδιά κατέληξαν σε απομόνωση μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο.
Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει το σχέδιο της Πράσινης Τάξης στις 15 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει επιβεβαιώσει καν ότι το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της υγείας έχουν πει ότι είναι πιθανό μια τέτοια κίνηση να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Τρίτη δόση

Ο Bennett… διαφήμισε την απόφασή του να «πρωτοπορήσει» στην αναμνηστική δόση, πριν ακόμη την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
«Με μια τρίτη δόση, είστε επτά φορές πιο προστατευμένοι από ό, τι με δύο δόσεις και 40 φορές περισσότερο από ό, τι χωρίς κανένα εμβόλιο» δήλωσε ο Bennett, προσθέτοντας ότι «χαίρεται που οι ενέργειές μας ενέπνευσαν άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».
Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλές πλούσιες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, συμφώνησαν ότι οι αναμνηστικές λήψεις είναι απαραίτητες, οι περισσότερες από αυτές προσφέρουν μόνο την τρίτη δόση σε ηλικιωμένους και σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που η Pfizer είχε ζητήσει από την FDA να κάνει το αναμνηστικό εμβόλιο διαθέσιμο σε όλους από την ηλικία των 16 ετών και άνω, ο ρυθμιστικός φορέας διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι το αναμνηστικό ήταν απαραίτητο για το σύνολο του πληθυσμού.
Και παρότι φαίνεται ότι η καμπάνια για την ενισχυτική δόση έχει αρχίσει να λειτουργεί, αν κρίνουμε από τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, με το ποσοστό θετικότητας να μειώνεται κάτω από 5% και το ποσοστό αναπαραγωγής ή «R» να περιορίζεται ξανά κάτω από το 0,8, το «R» στο Ισραήλ παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις τον τελευταίο μήνα ενώ ήταν στο 1,15 πριν από δύο εβδομάδες.
Επιπλέον, τους τελευταίους δύο μήνες, το Ισραήλ παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο μόλυνσης σε κατά κεφαλή επίπεδο.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανέφερε περισσότερα άτομα σε αναπνευστήρες από ό, τι είχε από τον Μάρτιο - αν και πρέπει να ειπωθεί ότι το ποσοστό των σοβαρών κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλότερο από ό, τι στα προηγούμενα κύματα και ότι η πλειοψηφία - μεταξύ 80% και 90% - σοβαρών περιπτώσεων δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει δύο δόσεις πριν από πέντε μήνες.

«Εμείς καλά και αυτοί καλύτερα» 

Την Πέμπτη, η Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον COVID-19 προειδοποίησε τον Bennett ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής περί τρίτης δόσης δεν αποδεικνύεται. 
Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 800.000 Ισραηλινοί που δεν είναι εμβολιασμένοι και πως η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα.
Μια έκθεση του Business Insider που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα βασισμένη σε γραφήματα από το Our World in Data έδειξε ότι ενώ το Ισραήλ είχε το 52% του επιλέξιμου πληθυσμού του εμβολιασμένο τον Μάρτιο, σήμερα ο αριθμός αυτός είναι μόνο περίπου 60%, ενώ Η Πορτογαλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισλανδία, η Ισπανία και η Σιγκαπούρη είναι στις πέντε πρώτες θέσεις.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ, ο Bennett ελαχιστοποίησε για άλλη μια φορά τον ρόλο και την επιρροή των ιατρικών επαγγελματιών στον αγώνα κατά της COVID.
«Παρόλο που οι γιατροί έχουν σημαντική συμβολή, δεν μπορούν να είναι αυτοί που τρέχουν τα πράγματα», είπε ο Bennett, προσθέτοντας:
«Το μόνο άτομο που μπορεί να έχει εμπεριστατωμένη άποψη είναι ο εθνικός ηγέτης οποιασδήποτε χώρας».
Αλλά αν ο Bennett πιστεύει ότι το Ισραήλ κερδίζει τη μάχη ενάντια στον COVID-19, τότε πλανάται πλάνην οικτρά.
Ο χειμώνας πλησιάζει, πράγμα που σημαίνει αύξηση των μαζικών συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη μόλυνση.
Το Ισραήλ είχε πολλές επιτυχίες στις προσπάθειές του για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και ο πρωθυπουργός έπαιξε ρόλο σε μερικές από αυτές.
Αλλά η ομιλία του Bennett ήταν «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης