Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Στο ΔΝΤ συντελείται πραξικόπημα που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί - Γιατί δεν θέλουν την Georgieva

Stiglitz: Στο ΔΝΤ συντελείται πραξικόπημα που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί - Γιατί δεν θέλουν την Georgieva
«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται το σταθερό χέρι της Georgieva στο ΔΝΤ» αναφέρει ο Stiglitz.
Σχετικά Άρθρα

Προς υπεράσπιση της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «προσέτρεξε» με άρθρο του ο διαπρεπής οικονομολόγος Joseph Stiglitz, αναφέροντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους επιδιώκουν να εγκαταλείψει τη θέση της.
Στο ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αντικατασταθεί ή, έστω, να αποδυναμωθεί η διευθύντριά του Kristalina Georgieva, η οποία, σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz, συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να αποτραπεί μία μεγάλη οικονομική κρίση, μεσούσης της πανδημίας, με τις ενέργειες στις οποίες προέβη.
Η κυρία Georgieva συνέβαλε ώστε να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, με την παροχή 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω SDRs.
Επιπλέον, έθεσε στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής την κλιματική αλλαγή.
«Για όλες αυτές τις ενέργειες, η Georgieva πρέπει να χειροκροτηθεί» υποστηρίζει ο Stiglitz, που αναρωτιέται:
«Ποιο είναι το πρόβλημα, ποιος επιδιώκει την απαξίωσή της;».

H έκθεση

Το πρόβλημα είναι μια έκθεση που έλαβε η Παγκόσμια Τράπεζα από το δικηγορικό γραφείο WilmerHale σχετικά με τον ετήσιο δείκτη Doing Business, ο οποίος κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το πόσο φιλικές είναι στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.
Η έκθεση περιέχει ισχυρισμούς - ή ακριβέστερα «υπαινιγμούς» - για ατασθαλίες που αφορούν την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν.
Υπονοείται ότι η Georgieva ευνόησε τα εν λόγω κράτη ώστε να ανέβουν στο ranking, δηλαδή την κατάταξη – ήταν τότε διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος, η Georgieva ενήργησε με έναν εντελώς επαγγελματικό τρόπο: Παρότρυνε όσους εργάζονται…
Ο Shanta Devarajan, επικεφαλής της μονάδας που εποπτεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα και αναφερόταν απευθείας στη νυν διευθύντρια του ΔΝΤ, επιμένει ότι ποτέ δεν πιέστηκε να αλλάξει δεδομένα ή αποτελέσματα.
Από την άλλη, θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να είναι πιο χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη, δεδομένου ότι έτσι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια.
«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι η ίδια η έκθεση WilmerHale, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο David Malpass, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραμένει αλώβητος.
Ίσως κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι από την κατεύθυνση την οποία έχει πάρει το Ταμείο λόγω της Georgieva.
Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ασχολείται με την κλιματική αλλαγή.
Σε ορισμένους δεν αρέσει η προοδευτική στροφή, με λιγότερη έμφαση στη λιτότητα, περισσότερο στη φτώχεια και την ανάπτυξη, και μεγαλύτερο έλεγχο των ορίων των αγορών».
Πολλοί παίκτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι δυσαρεστημένοι που το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενεργεί τόσο δυναμικά ως «πιστωτικός εισπράκτορας».
Έπειτα, υπάρχουν μακροχρόνιες θεσμικές αντιπαλότητες μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εντείνονται τώρα από τη συζήτηση για το ποιος θα πρέπει να διαχειριστεί ένα προτεινόμενο νέο ταμείο για την «ανακύκλωση» των νεοεκδοθέντων SDR από τις προηγμένες οικονομίες σε φτωχότερες χώρες.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται το σταθερό χέρι της Georgieva στο ΔΝΤ» καταλήγει ο Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης