Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη παραχώρησε την ενεργειακή της εξάρτηση στη Ρωσία του Putin... και τώρα τρέχει να το αλλάξει

Η Ευρώπη παραχώρησε την ενεργειακή της εξάρτηση στη Ρωσία του Putin... και τώρα τρέχει να το αλλάξει
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει απεγνωσμένα να επανεξετάσουν τη θέση τους έναντι των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και τον μελλοντικό ρόλο του NordStream 2
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης συνεχίζεται, καθώς ο όγκος αποθήκευσης φυσικού αερίου συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των 10 ετών.
Ένας πιθανός σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και πιθανό κλείσιμο μεγάλων τμημάτων της οικονομίας.
Αυτή είναι η εικόνα της κυοφορούμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Ενώ η κύρια συζήτηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, μια νέα αφήγηση θα μπορούσε σύντομα να γίνει πρωτοσέλιδο.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σε μια σοβαρή κρίση τροφοδοσίας, το πεδίο φυσικού αερίου Groningen, το μεγαλύτερο χερσαίο πεδίο φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα μπορούσε να ανοίξει μερικώς και προσωρινά.
Φαίνεται ότι ο όρος Ολλανδική Ασθένεια θα μπορούσε να αποκτήσει νέο νόημα, από το να είναι το παράδοξο ενός κράτους που υποφέρει από άφθονους πόρους έως μια επίδειξη της έλλειψης ρεαλισμού της Ευρώπης όσον αφορά τους κινδύνους ενεργειακής μετάβασης.
Ο Ολλανδός υπουργός Stef Blok ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πεδίου του Groningen, όπως ανέφερε ο Johan Attema, διευθυντής του Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Η επαναλειτουργία του πεδίου, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ενεργειακής κρίσης, είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Τα μέχρι τώρα σχέδια

Μέχρι πρόσφατα, το σχέδιο ήταν ότι το Groningen θα έκλεινε τελείως έως το 2023, τερματίζοντας την παραγωγή και εξαγωγή αερίου μεγάλης κλίμακας από την Ολλανδία.
Τα ολλανδικά ΜΜΕ εικάζουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει πιθανή επαναλειτουργία του πεδίου του Groningen, απόφαση που πρέπει να ληφθεί πριν από την 1η Οκτωβρίου.
Εάν ο Υπουργός αποφασίσει να αλλάξει τα τρέχοντα σχέδια τερματισμού λειτουργίας, ολόκληρη η καταστροφή του Groningen, όπως τη βλέπουν ορισμένοι, θα παραταθεί.
Είναι σαφές, κοιτάζοντας την τρέχουσα κατάσταση του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, ότι το Groningen εξακολουθεί να χρειάζεται.
Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες και την ευημερία των κρατών μελών της ΕΕ, αλλάζοντας τις αφηγήσεις στις Βρυξέλλες και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η έλλειψη προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία (ή η πολιτική βούληση για προμήθεια περισσότερων), η δυσκολία να αυξηθούν γρήγορα οι εισαγωγές φυσικού αερίου Νορβηγίας ή άλλου φυσικού αερίου, θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, ένα πιθανό κλείσιμο πολλών βιομηχανιών έντασης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως λιπάσματα, χημικά και παραγωγή χάλυβα/αλουμινίου είναι στο τραπέζι.

Οι καθυστερημένες αποφάσεις

Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας ή πιθανών ενεργειακών ελλειμμάτων για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.
Και τα δύο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες ή πολιτικές αναταράξεις κατά τις προσεχείς εκλογές.
Οι απειλές για την ενεργειακή κρίση συζητούνται ευρέως, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πραγματικές λύσεις εκτός από χαμηλότερους φόρους.
Λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, ένα πιθανό επίπεδο ρεκόρ τιμών 100 MMBtu ή 250 ανά βαρέλι ισοδύναμου αργού πετρελαίου είναι πολύ άσχημα νέα για τους πολιτικούς, ειδικά στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γνωρίζουν τον ρόλο που έπαιξαν οι δικές τους πολιτικές στη δημιουργία αυτής της κρίσης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έρχονται

Ακόμη και με τη μερική επανεκκίνηση του πεδίου του Groningen, που θα μπορούσε να ανακουφίσει λίγο από τον πόνο στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, χωρίς να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία και πιέζοντας για μια ανοιχτή αγορά, προκλήθηκε αστάθεια στο σύστημα.
Οι γεωπολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι Ευρωπαίοι προμηθευτές έχουν δει μια μικρή υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους.
Ταυτόχρονα, όταν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τον δείκτη τιμών πετρελαίου με τη Ρωσία πετάχτηκαν από το παράθυρο, πολλοί δεν κατάλαβαν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την παράδοση πλήρους εξουσίας της αγοράς σε ρωσικές εταιρείες, όπως η Gazprom.
Ο Putin το γιορτάζει, γνωρίζοντας ότι του παραδόθηκε το κλειδί για τις ευρωπαϊκές αγορές, με την επιλογή να χειρίζεται και τις τιμές ταυτόχρονα.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη απέτυχε να διαφοροποιήσει επαρκώς την προσφορά.

Επανεξετάζοντας τον ρόλο της Ρωσίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει απεγνωσμένα να επανεξετάσουν τη θέση τους έναντι των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και τον μελλοντικό ρόλο του NordStream 2, ο οποίος εξακολουθεί να απειλείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την αντιπολίτευση της Ανατολικής Ευρώπης.
Φαίνεται ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Vladimir Putin ωστόσο, κρατάει όλα τα χαρτιά όταν πρόκειται για φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Χωρίς ουσιαστικά μεγαλύτερη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι καταναλωτές και η βιομηχανία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν έναν χειμώνα δύσκολο.

Η απόρριψη των υδρογονανθράκων

Η στρατηγική διαφοροποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης απέτυχε, όχι μόνο λόγω τακτικών και των κανονισμών της ΕΕ, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης μονόπλευρης έμφασης στην ταχεία ενεργειακή μετάβαση, την εκποίηση υδρογονανθράκων και τις επενδύσεις πλήρους κλίμακας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να συνειδητοποιήσει η ΕΕ ότι η ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος εξακολουθεί να τροφοδοτείται με υδρογονάνθρακες.
Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης δεν βασίζεται σε μονόπλευρη προσέγγιση.
Βασιζόμενοι πάρα πολύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγορά αποσταθεροποιήθηκε, αλλά οι πολιτικοί και άλλοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν.
Η αποσταθεροποίηση θα μπορούσε και πρέπει να αποτραπεί, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον οι υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι χωρίς υδρογονάνθρακες, όχι μόνο ο ενεργειακός εφοδιασμός απειλείται, αλλά η οικονομία υποφέρει.
Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό από τους περισσότερους, αλλά χωρίς υδρογονάνθρακες, ειδικά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και άλλοι πρωτογενείς τομείς θα πληγούν σοβαρά.
Έχουν ήδη αναφερθεί οι πρώτες διακοπές λειτουργίας των εταιρειών λιπασμάτων και χάλυβα.
Οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, ακόμη και η Χάγη, θα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν την προσέγγισή τους στην ενέργεια και την οικονομία του μέλλοντος.
Η ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίζει τη θέση των υδρογονανθράκων ως σπονδυλικής στήλης, επενδύοντας ταυτόχρονα σε επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι επενδύσεις στην αποθήκευση, τη διαφοροποίηση της προσφοράς και την εγχώρια παραγωγή είναι ζωτικής σημασίας.
Χωρίς αυτά, γίγαντες εφοδιασμού όπως η Ρωσία του Putin κρατούν όλα τα χαρτιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης