Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικές εκλογές 2021: Μεγάλος νικητής το SPD (25,7%), ιστορικό χαμηλό για CDU (24,1%) – Όλα τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Γερμανικές εκλογές 2021: Μεγάλος νικητής το SPD (25,7%), ιστορικό χαμηλό για CDU (24,1%) – Όλα τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Πώς κατανέμονται οι έδρες - Στο SPD 206, στο CDU/CSU 196, στους Πράσινους 118

Σχετικά Άρθρα

(upd6) Νικητής των βουλευτικών εκλογών της Γερμανίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 26/9 αναδείχθησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) , οι οποίοι πλέον θα έχουν και τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, διαδικασία πάντως που εκτιμάται πως θα διαρκέσει αρκετούς ακόμα μήνες, γεγονός που σηματοδοτεί πως η καγκελάριος Angela Merkel θα εξακολουθήσει να ηγείται της χώρας τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αν όχι και για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων
(δεν πρόκειται ακόμα για τα τελικά επίσημα αποτελέσματα), το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων και 206 έδρες, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (– 8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές) και αναμένεται να λάβουν 196 έδρες.
Πρόκειται για την χειρότερη εκλογική επίδοση των Χριστιανοδημοκρατών στην πολιτική τους διαδρομή και ύστερα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.
Οι Πράσινοι
καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό την ίδρυση τους, εξασφαλίζοντας το 14,8% των ψήφων.
Πλέον αποτελούν την τρίτη δύναμη της Bundestag με 118 έδρες.
Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)
λαμβάνει το 11,5% των ψήφων και 92 έδρες, ενώ το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων και 83 έδρες.
Το αριστερό κόμμα Die Linke πέφτει στο 4,9%
και εξασφαλίζει 29 έδρες
2_111.JPG
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα και στα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Το πιθανότερο είναι μια κυβέρνηση με τη συμμετοχη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών χωρίς όμως να αποκλείεται και μια κυβέρνηση υπό τους Χριστιανοδημοκράτες ή και ένας ακόμα Μεγάλος Συνασπισμός των SPD - CDU/CSU.
Πάντως, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Olaf Scholz σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, υποστήριξε πως το κόμμα του έλαβε καθαρή εντολή για να κυβερνήσει, διαμηνύοντας πως δεν είναι στις προθέσεις του να συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Ενδεικτικό του θρίλερ που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι τα πιθανά σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα.
Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν αποκλείεται κυβέρνηση να σχηματίσουν ακόμα και οι Χριστιανοδημοκράτες σε περίπτωση που ο Scholz δεν καταφέρει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού ικανή να κυβερνήσει τη Γερμανία.
Ωστόσο, η  μόνη περίπτωση για τους Χριστιανοδημοκράτες να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι να συμμαχήσουν με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, εκτός και αν καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό με το SPD για έναν ακόμα Μεγάλο Συνασπισμό.
Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος λόγος ανήκει στον Olaf Scholz, ο οποίος αναμένεται από σήμερα Δευτέρα 27/9 να αρχίσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με κύριο μέλημα η νέα κυβέρνηση να είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, είναι πιθανοί οι εξής κυβερνητικοί σχηματισμοί:

• ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP
• ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU
• ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP
• ένας συνασπισμός «Κένυα» με CDU/CSU, SDP και Πράσινους
8_22.JPG
3_78.JPG
9_13.JPG
10_7.JPG
Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.
Η ΧριστιανοδημοκρατικήΈνωση έχασε περίπου 1,36 εκατομμύρια ψήφος προς το SPD, το οποίο κέρδισε επίσης, μεταξύ άλλων, 590.000 ψηφοφόρους της Αριστεράς και 320.000 ψηφοφόρους οι οποίοι είτε ήταν νέοι, ή μέχρι τώρα απείχαν.
Η Ένωση έχασε 900.000 ψηφοφόρους προς τους Πράσινους και 340.000 προς το FDP.
Οι νέοι ψηφοφόροι κατά ποσοστό 23% ψήφισαν το FDP και κατά το 22% τους Πράσινους.
Η εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της έκανε σκωπτικά λόγο για «ένα τέταρτο καγκελάριο», εξηγώντας ότι το καθένα από τα δύο μεγάλα λαϊκά κόμματα κέρδισε μόλις το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. «Πάνω από το 70% δεν ψήφισε το κόμμα του μελλοντικού αρχηγού της κυβέρνησης.
Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εξαντληθεί ως προς το περιεχόμενο και το προσωπικό» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι έδιναν τα exit poll


Τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων επιβεβαίωναν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.
Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.
Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού ZDF, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.
Οι αρχικές προβλέψεις από τα exit polls τοποθετούν το Die Linke (Αριστερά) στο 5% – ικανό ποσοστό για να μπει στη Bundestag και καθοριστικό για τη διαμόρφωση των μελλοντικών κυβερνητικών συμμαχιών, σύμφωνα με το blog του Politico την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.
«Γεγονός είναι ότι χάσαμε, χάσαμε σημαντικά (από τα ποσοστά μας) και πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Jörg Schindler, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος της Αριστεράς, ενώ όπως σημειώνουν υποστηρικτές του κόμματος αναμένεται μια μεγάλη εκλογική βραδιά.
H Χριστιανική Ένωση (CDU) αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 195 έδρες, 205 το SPD, 113 οι Πράσινοι, 83  η AfD, 91 το FDP και 40 το Die Linke.

Scholz: Έχουμε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με Πράσινους και FDP

Για καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έκανε λόγο ο Olaf Scholz, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, μετά την οριακή νίκη του κόμματος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
Όσο για τους κυβερνώντες συντηρητικούς, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι τους έστειλαν το μήνυμα ότι είναι η ώρα να περάσουν στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.
«Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».
«Ενίσχυσαν τρία κόμματα - του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP - κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή - αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε ο Scholz.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Scholz δήλωσε ενθουσιασμένος.
«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν.
Το κόμμα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι πριν, για πολύ καιρό».
Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να είναι ο επόμενος καγκελάριος.
Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματός του, σημείωσε ότι η παράταξή του έχει δείξει τι χρειάζεται για να κυβερνηθεί μια χώρα.
Φυσικά, τόσα χρόνια βρισκόταν σε συνασπισμό με το κόμμα της Angela Merkel.
Όπως δήλωσε περιμένει τα τελικά αποτελέσματα «και τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».
Λίγη ώρα αργότερα, ο γενικός γραμματέας του CDU, Paul Ziemiak, σχολίασε το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα είναι «μια μακρά εκλογική βραδιά» και «μία μάχη ψήφο με ψήφο».
Το ερώτημα τώρα θα είναι «ποιος μπορεί να σχηματίσει μια καλή κυβέρνηση», είπε ο Ziemiak, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν συνασπισμό ο οποίος θα αποτελείται από CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP - πιο γνωστός ως «Τζαμάικα».

Δεν αναγνωρίζει τη νίκη του SPD o Laschet: Κανένα κόμμα δεν έλαβε ξεκάθαρη εντολή

Από το αποτέλεσμα των εκλογών «κανείς δεν έχει την εντολή να κυβερνήσει», δήλωσε ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Armin Laschet, υποστηρίζοντας ότι κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη ξεκάθαρη πλειοψηφία.
«Ούτε κι εμείς», πρόσθεσε.
Η Χριστιανική Ένωση, δήλωσε ο Laschet, είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις «ως ίσος προς ίσον» για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).
«Οι ψηφοφόροι που ψήφισαν CDU ή SPD θέλουν να αναλάβουμε την ευθύνη και να κυβερνήσουμε», τόνισε.
Οι δηλώσεις του Laschet κινούνται σε άλλο μήκος κύματος από αυτές του ηγέτη του SPD Olaf Scholz, ο οποίος έκανε λόγο για σαφή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα του, με τη συμμετοχή των Πρασίνων και του FDP.
«Όλα τα κόμματα πρέπει τώρα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να κρατήσουν τη Γερμανία ενωμένη».
Αυτή την έκκληση απηύθυνε ο υποψήφιος για τη θέση του καγκελάριου του κόμματος των Συντηρητικών, Armin Laschet κατά τις πρώτες του δηλώσεις από τα κεντρικά του CDU, το βράδυ της Κυριακής, μετά τα πρώτα exit polls που δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις εκλογές, καθώς το SPD φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 25% μαζί με τους Συντηρητικούς.
 «Θα είναι μια μακρά νύχτα», δήλωσε, αφού αναγνώρισε τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
«Λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους μας.
Η ψήφος για το κόμμα μας είναι μια ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το CDU».
Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Laschet προειδοποιούσε επανειλημμένα ότι κάθε ψήφος στο SPD οδηγεί προς την άκρα αριστερά και κόμμα της Αριστεράς το οποίο ενδέχεται και να μην μπει στο κοινοβούλιο.
Τo κλίμα στα κεντρικά γραφεία του CDU ήταν ασυνήθιστα ήσυχο όταν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls έδειξαν ότι το CDU/CSU και το SPD έλαβαν ποσοστό 25 % το καθένα, όπως επισημαίνεται στο Blog του Politico αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ορισμένα στελέχη διστακτικά άρχισαν να χειροκροτούν, αλλά όταν κατέστη σαφές ότι ο συνασπισμός μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του Αριστερού κόμματος δεν θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία με βάση αυτές τις προβολές του εκλογικού αποτελέσματος, το χειροκρότημα έγινε πολύ δυνατό.

Πράσινοι: «Φανταστικά» τα αποτελέσματα – Εντολή συμμετοχής στην κυβέρνηση

Ποσοστό κοντά στο 15% δίνουν τα πρώτα exit polls για το κόμμα των Πράσινων και για την επικεφαλής του κόμματος, Annalena Baerbock τα νούμερα αυτά είναι «φανταστικά».
«Έχουμε εντολή για το μέλλον», υπογράμμισε στις πρώτες της δηλώσεις.
«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια “κυβέρνηση για το κλίμα”», συμπλήρωσε.
Βρισκόμενη στο πλευρό του συνεπικεφαλήςτου κόμματος Robert Habeck, επαίνεσε τους νέους ψηφοφόρους και τους μαθητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο Fridays for Future στο Βερολίνο πριν από δύο ημέρες.

FDP: Αποδυναμώθηκαν τα άκρα, ώρα για ένα νέο ξεκίνημα

«Ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα», παρότρυνε ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner στη μετεκλογική του ομιλία.
«Τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα του FDP και των Πρασίνων δείχνουν ότι η εποχή της συνέχειας του πολιτικού συστήματος και των γνωστών συνταγών έχει τελειώσει, shme;ivse.
Το πολιτικό κέντρο έχει ενισχυθεί, οι εξτρεμιστές έχουν αποδυναμωθεί, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Αριστερά και το AfD, και οι δύο είχαν χειρότερη απόδοση από ό, τι το 2017.
Για τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι «αξιόπιστης συνεργάτης»,δήλωσε.
Το FDP μπόρεσε να διατηρήσει διψήφιο αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος.


ΑfD : Διατήρησε τις εκλογικές δυνάμεις, επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία, αλλά εκτός κυβερνητικών συμμαχιών

Η Alice Weidel, μια από τις κορυφαίες πολτικές πρωπικότητες του ακροδεξιού AfD, δήλωσε ικανοποιημένη με το διψήφιο ποσοστό για το κόμμα της, το οποίο αναμένεται να χάσει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 12,6% του 2017.
«Πετύχαμε ένα πολύ σταθερό αποτέλεσμα», είπε στο ARD, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να μας θεωρήσει δεδομένους».
Αποδέχθηκε ότι στην πραγματικότητα κανένα κόμμα δεν θα εξετάσει τον συνασπισμό με το AfD.
Η Weidel κατηγόρησε μέρος των ΜΜΕ για την αποτυχία του κόμματος να κερδίσει και να είναι υποψήφιος εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού, τα οποία, όπως είπε, δημιούργησαν τους Πράσινους και χαρακτήρισαν το AfD ως ανάξιο να αναλάβει την ευθυνη της διακυβέρνησης.
Το AfD είναι το δεύτερο κόμμα την Ανατολικη Γερμανία
0_8.JPG
Τι θα συμβεί μετά τη νύχτα των εκλογών

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για πιθανές κυβερνητικές επιλογές (το λεγόμενο «Sondierungsgespräche»).
Η Goldman Sachs αναμένει οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικας (CDU, Πράσινοι , FDP) ή Φαναριού (SPD, Πράσινοι, FDP) να εκτυλιχθούν παράλληλα.
Στις προηγούμενες εκλογές, αυτό το στάδιο διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες.
Μόλις εμφανιστεί μια κορυφαία επιλογή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεπάγεται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων.
Σε αυτό το σημείο, η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα δώσει τη θέση της απλώς στην πολιτική αβεβαιότητα.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στη θέση της στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023.
Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναμένεται μια πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση για οποιοδήποτε από τα κορυφαία τριμερή αποτελέσματα σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές.
Ένας συνασπισμός της Τζαμάικα θα ήταν πιο προσηλωμένος αφοσιωμένος στους δημοσιονομικούς κανόνες με λιγότερες εκδόσεις ομολόγων σύμφωνα με την Goldman.
Αντιθέτως στην περίπτωση κυβέρνησης «φαναριού», αναμένεται μεγαλύτερη πρόσθετη έκδοση χρέους (75 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ), ή 0,9% του ΑΕΠ επιπλέον).
Η έκδοση χρεών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη υπό μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το αριστερό Die Linke (130 διse. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ).

Οι πιέσεις

Όλο και περισσότερο, ο Armin Lascet του CDU, ο υποψήφιος που διαδέχθηκε τη Merkel στην ηγεσία του κόμματος ασκούσε τις προηγούμενες ημέρες πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο τους, Olaf Scholz, να δεσμευτούν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το Linke (Αριστερά), με το οποίο το SPD είναι πιθανότατα εγγυτέρα ιδεολογικά σε σχέση με τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με το Reuters.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης