Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με γυναικεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Ισλανδία: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με γυναικεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο
Εκ των 63 εδρών του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, ήτοι το 52,3%
Σχετικά Άρθρα

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, μια πρώτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή (26/9/2021).
Εκ των 63 εδρών του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας, τις 33 έχουν καταλάβει γυναίκες, ήτοι το 52,3%, σύμφωνα με τις προβολές που βασίζονται στα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.
Βάσει των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η Παγκόσμια Τράπεζα, καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ποτέ υπερβεί το συμβολικό όριο του 50%, με τη Σουηδία να κατέχει μέχρι στιγμής των πρώτη θέση με το ποσοστό των βουλευτίνων στο 47%.
Παγκοσμίως, στα κοινοβούλια άλλων πέντε χωρών οι γυναίκες πολιτικοί συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση: στη Ρουάντα (61%), στην Κούβα (53%), στη Νικαράγουα (51%) όπως και στο Μεξικό και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Πρωτοπόρος η Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι συχνά πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις γυναίκες.
Τον Οκτώβριο του 1975, η χώρα αποτέλεσε θέατρο μια πρωτόγνωρης μαζικής απεργίας γυναικών, που ζητούσαν καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας.
Η χώρα, η οποία μετρά σήμερα 370.000 κατοίκους, υπήρξε επίσης η πρώτη που εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίας μια γυναίκα στη θέση της προέδρου της χώρας, το 1980.
Με 37 έδρες εκ των συνολικά 63, στις βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Katrin Jakobsdottir έχασε έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης