Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Προσωρινή βίζα εργασίας σε 5.000 οδηγούς φορτηγών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού

Βρετανία: Προσωρινή βίζα εργασίας σε 5.000 οδηγούς φορτηγών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού
Επιπλέον 5.500 προσωρινές βίζες για άλλους εργαζόμενους

Λύση στο πρόβλημα έλλειψης οδηγών μεγάλων οχημάτων, θα δώσουν οι βρετανικές αρχές που θα εκδώσουν 5.000 προσωρινές βίζες εργασίας, που θα έχουν ισχύ από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο.
Επίσης, οι αρχές της Βρετανίας το Σάββατο 25/9 αποφάσισαν να εκδώσουν και περίπου 5.500 προσωρινές βίζες που θα αφορούν άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τεράστια έλλειψη και σε εργάτες σε πολλούς τομείς, όπως η πτηνοτροφία.
Οι άδειες αυτές για την είσοδο και την εργασία πολιτών τρίτων χωρών στη Βρετανία επίσης θα έχουν ισχύ από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο.
Η απόφαση αυτή να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων ξένων εργατών στη Βρετανία έρχεται σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που είχε κρατήσει ο πρωθυπουργός B. Johnson μετά το Brexit, η κυβέρνηση του οποίου επέμενε ότι η Βρετανία πλέον δεν εξαρτάται από ξένα εργατικά χέρια.
Σημειώνεται ότι το Λονδίνο προσπαθούσε για μήνες να αποφύγει να λάβει αυτό το μέτρο, παρά τις προειδοποιήσεις εκπροσώπων πολλών τομέων της οικονομίας και την έλλειψη, βάσει εκτιμήσεων, 100.000 οδηγών φορτηγών.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Μεταφοράς Εμπορευμάτων (RHA), από τη χώρα λείπουν 100.000 οδηγοί φορτηγών, επειδή πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον τομέα, αλλά και λόγω των επιπτώσεων του Brexit και της πανδημίας covid-19 εξαιτίας της οποίας σταμάτησε η εκπαίδευση και οι εξετάσεις για τους νέους οδηγούς φορτηγών επί περίπου ένα χρόνο.

Και άλλα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Η βρετανική κυβέρνηση, εκτός από την παροχή προσωρινής βίζας σε ξένους οδηγούς, έλαβε και άλλα έκτακτα μέτρα με στόχο να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς πριν τα Χριστούγεννα.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί το ζήτημα με την έλλειψη οδηγών φορτηγών, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων που η εμπορική κίνηση είναι αυξημένη.
«Έπειτα από 18 πολύ δύσκολους μήνες γνωρίζω πόσο σημαντικά είναι αυτά τα Χριστούγεννα για όλους μας και γι’ αυτό λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι προετοιμασίες θα προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grand Saps.
Έτσι, οι εξεταστές του υπουργείου Άμυνας θα κινητοποιηθούν ώστε να δώσουν εξετάσεις και να λάβουν άδεια οδήγησης βαρέων οχημάτων χιλιάδες άνθρωποι τις επόμενες ημέρες, ενώ το υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του θα αποδεσμεύσουν εκατομμύρια λίρες για να εκπαιδεύσουν 4.000 οδηγούς φορτηγών, δημιουργώντας νέα κέντρα εκπαίδευσης ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση στέλνει ένα εκατομμύριο επιστολές σε όλους όσοι διαθέτουν άδεια οδήγησης βαρέων οχημάτων και πλέον δεν εργάζονται, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν βραχυπρόθεσμη λύση και θα πρέπει μακροπρόθεσμα οι εταιρείες να προσλάβουν περισσότερους Βρετανούς οδηγούς και να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς.

Δεν αρκούν οι βίζες

Πάντως, σύμφωνα με την πρόεδρο του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι βίζες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «δεν αρκούν» και «δεν είναι αρκετές για να διευθετήσουν ένα πρόβλημα τόσο μεγάλου εύρους».
Επίσης, ανεπαρκή έκρινε τα σχέδια του Λονδίνου και ο διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στην Βρετανική Ομοσπονδία Λιανεμπορίου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει από την Παρασκευή 24/9 ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο 10 ημερών για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών φορτηγών.

Συνεχίζονται οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το Σάββατο 25/9 για δεύτερη ημέρα έξω από τα πρατήρια καυσίμων, με πολλούς να περιμένουν για ώρες προκειμένου να εφοδιάσουν τα οχήματά τους, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να μην επικρατήσει πανικός, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν ανακοινώσει έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.
Ήδη έχουν κλείσει κάποια πρατήρια καυσίμων, ενώ άλλα έχουν θέσει όριο στην ποσότητα των καυσίμων που μπορεί να προμηθευτεί κάθε οδηγός.
Πάντως, μέχρι στιγμής το Λονδίνο δεν έχει δώσει συνέχεια στο αίτημα να αναπτυχθεί ο στρατός ώστε να βοηθήσει στη διανομή καυσίμων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης