Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed (ΗΠΑ) : Επανεκλογή Powell και ράλι στις μετοχές προβλέπουν αναλυτές και Wall Street

Fed (ΗΠΑ) : Επανεκλογή Powell και ράλι στις μετοχές προβλέπουν αναλυτές και Wall Street

Γιατί η αγορά προεξοφλεί το ράλι - Τι εξετάζει ο Λευκός Οίκος

Σχετικά Άρθρα

Την παραμονή του Jerome Powell στο τιμόνι της Federal Reserve φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, με τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα προγνωστικά στα στοιχήματα, να προβλέπουν τη δεύτερη θητεία του.
Το αντίθετο, λοιπόν, μάλλον θα προκαλούσε τριγμούς στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021.

Σφυγμομετρήσεις και στοιχήματα

Περίπου το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη νεότερη σφυγμομέτρηση του Bloomberg για το θέμα εκτιμούν πως ο Powell θα παραμείνει στη θέση του.
Μάλιστα, το ποσοστό που λαμβάνει είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ανάλογη σφυγμομέτρηση, τον Ιούνιο.
Η θεωρούμενη κυριότερη αντίπαλος του, η κυβερνήτης Lyle Brainard λαμβάνει μόλις το 9%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος Roger Ferguison βρίσκεται μόλις στο 2%.
Στο ίδιο μήνος κύματος και οι εταιρείες στοιχημάτων, με την πλατφόρμα PredictIt να εμφανίζει στο 84% τις πιθανότητες διατήρησης του Powell στην ηγεσία της Fed, έναντι μόλις 15% για την Lyle Brainard.
Βέβαια το ποσοστό του Powell είναι μειωμένο από το 90% που συγκέντρωνε στην πλατφόρμα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως και πάλι ο 68χρονος τραπεζίτης, που διορίστηκε στη θέση από τον Donald Trump, παραμένει μακράν το φαβορί.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι o Powell έχει κερδίσει το στοίχημα για τη στρατηγική που ακολούθησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στηρίζοντας στο έπακρο την αμερικανική αγορά.
Μάλιστα, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει ενδυναμωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Powodds.PNG

Ράλι των μετοχών

Ενδεικτικά ο S&P 500 μετρά κέρδη της τάξεως του 60%, ποσοστό ανάλογο με την άνοδο του δείκτη επί των ημερών της Janet Yellen, όταν η Wall Street κατάφερε να ανακάμψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Επί της οκταετούς διοίκησης Ben Bernanke, ο δείκτης ανέβηκε κατά 39%.
Με βάση το στοιχείο αυτό, τα δύο τρίτα των οικονομολόγων σε σφυγμομέτρηση του Bloomberg την οποία επικαλείται το δημοσίευμα θεωρεί πως η επανατοποθέτηση Powell στην ηγεσία της Fed θα πυροδοτήσει μίνι ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ περίπου το 50% προβλέπει ελεύθερη πτώση των μετοχών αν ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέξει νέο διοικητή.
Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσο η ανανέωση της θητείας Powell θα φέρει άνοδο ή πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.
Να σημειωθεί ότι η θητεία του νυν προέδρου της Federal Reserve ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022, όμως η απόφαση του Λευκού Οίκου για την τύχη του αναμένεται πολύ νωρίτερα. Συνήθως η ανακοίνωση γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διορία.
Οι επιδόσεις του S&P 500 κατά τη θητεία Powell
SP.PNG
Οι αντίπαλοι του εντός των Δημοκρατικών

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά το θέμα αντιλαμβανόμενος πως ειδικά φέτος, με την αμερικανική οικονομία σε ευαίσθητο σημείο, η αγορά δίνει μεγάλη σημασία σε μια ομαλή συνέχεια της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, αν και το χρηματιστήριο... ψηφίζει Powell πολλά στελέχη των Δημοκρατικών, μέλη της προοδευτικής πτέρυγας (progressives), οργανώσεις και ακτιβιστές ζητούν μια πιο προοδευτική φιγούρα, ένα πρόσωπο με φιλικότερες απόψεις για το περιβάλλον και την πάταξη των ανισοτήτων, ίσως και μια γυναίκα.
Δεν ξεχνούν, εξάλλου, πως ο Powell ήταν προσωπική επιλογή του «μισητού» Trump και διορίστηκε με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.
Η θητεία Powell και η πορεία του S&P 500 


ΚΕΥ_Moments.PNG

«Πράσινο» veto

Ειδικά οι πράσινοι ακτιβιστές έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τους τον Powell, κρίνοντας πως θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα για την υιοθέτηση πράσινων στόχων στη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας, όπως έχουν κάνει ήδη έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες, πιέζοντας έτσι και τις εμπορικές τράπεζες να ακολουθήσουν τακτικές φιλοκότερες προς το περιβάλοον, γυρίζοντας την πλάτη τους σε ρυπογόνα επενδυτικά project.
Ο ίδιος ο τραπεζίτης έχει δηλώσει σχετικά πως η χάραξη της περιβαλλοντολογικής πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα κατά τη άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και δεν αφορά τη νομισματική πολιτική που ασκείται από την κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης