Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόφαση – σοκ στην Ιταλία: Η κυβέρνηση Draghi επιβάλλει στις εταιρείες να μην πληρώνουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Απόφαση – σοκ στην Ιταλία: Η κυβέρνηση Draghi επιβάλλει στις εταιρείες να μην πληρώνουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθώντας να αποφύγει πιθανές νομικές ενέργειες, κατευθύνει τις εταιρείες να μην απολύουν τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, αλλά απλώς να μην τους πληρώσουν
Σχετικά Άρθρα

Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκαλεί η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει ισχύ τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα και η οποία επιβάλλει σε εταιρείες και οργανισμούς να παρακρατούν τους μισθούς των εργαζομένων, που δεν έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό έναντι του Covid.
Το διάταγμα της κυβέρνησης Draghi επιβάλλει σε όλους τους εργαζομένους να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και ενώ εκατομμύρια Ιταλοί παραμένουν ανεμβολιασμένοι.
Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθώντας να αποφύγει πιθανές νομικές ενέργειες, κατευθύνει τις εταιρείες να μην απολύουν τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, αλλά απλώς να μην τους πληρώσουν.
Με την εξέλιξη αυτή, οι εταιρείες καλούν τους εργαζόμενους να μην εμφανίζονται στην εργασία τους, προκειμένου να μην τους επιβληθεί πρόστιμο και έτσι παρακρατούνται οι μισθοί τους λόγω αδικαιολόγητης απουσίας.
Σε όλους όσοι εργάζονται χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ.

Σκληρά μέτρα

Επιπλέον δεν καλύπτονται από το κράτος τα έξοδα εξετάσεων για τον Covid ενώ ακόμη και εκείνοι που ανάρρωσαν και ανέπτυξαν αντισώματα έναντι της νόσου θα πρέπει να υποβληθούν σε τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
Η Ιταλία επέκτεινε το πρόγραμμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε σχολεία και πανεπιστήμια την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι εκπαιδευτικοί, που δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν με απόλυση ενώ υποχρεωμένοι είναι και οι μαθητές προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Στους μη εμβολιασμένους απαγορεύτηκε επίσης να χρησιμοποιούν υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακοπές, τα ταξίδια για εργασία και η επίσκεψη συγγενών έχουν καταστεί αδύνατα για πολλούς.
Χώροι όπως μουσεία, στάδια, θέατρα γυμναστήρια και εσωτερικοί χώροι σε μπαρ και εστιατόρια απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα.
Το λεγόμενο «green pass», δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ιταλία αποκαλύπτει επίσης την τοποθεσία ενός ατόμου καθιστώντας σαφές πως πρόκειται επί της ουσίας για μία ψηφιακή ταυτότητα.

Μέτρα και στην Ολλανδία - Έντονες αντιδράσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολίτες στη Χάγη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα και άλλους χώρους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με την επίδειξη αρνητικού τεστ για Covid.
O νέος νόμος για το αρνητικό τεστ συνέπεσε με την άρση σχεδόν όλων των μέτρων κοινωνικής απόστασης στην Ολλανδία όπου το 72% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Ενώ οι μάσκες θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι δεν θα χρειάζεται πλέον να τις φορούν στα σχολεία, ενώ καταργήθηκε επίσης ο κανόνας για απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πολιτών, αναφέρει το Reuters.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Χάγη, έδρα της ολλανδικής κυβέρνησης, προκειμένου να πορευτούν στο κέντρο της πόλης.

stop.jpg
Φωνές από την εστίαση

Οι περισσότεροι Ολλανδοί υποστηρίζουν την εισαγωγή της κάρτας εισόδου με αρνητικό τεστ, αλλά η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τον τομέα της εστίασης.
Πάνω από το 40% των ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων δεν σκοπεύουν να ζητήσουν από τους πελάτες το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανακοίνωσε η ένωση εστίασης της χώρας Horeca Nederland, επικαλούμενη έρευνα των μελών της.
Ανέφερε πως πολλές επιχειρήσεις είδαν το μέτρο ως «πολιτικό εργαλείο» που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρυθμού εμβολιασμών.
«Δεν είναι μόνο αδύνατο να επιβληθεί, αλλά θα πλήξει οικονομικά έναν τομέα που μόλις αρχίζει να ανακάμπτει», πρόσθεσε η ένωση σε ανακοίνωσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης