Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα - Καναδάς: Τέλος στο δικαστικό - διπλωματικό «θρίλερ» της Huawei - Ανταλλαγή της CFO Meng με τους «2 Michael»

Κίνα - Καναδάς: Τέλος στο δικαστικό - διπλωματικό «θρίλερ» της Huawei - Ανταλλαγή της CFO Meng με τους «2 Michael»
H Meng Wangzhou, αναχώρησε από το Βανκούβερ όπου βρισκόταν επί σχεδόν τρία χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση, ενώ ο πρώην διπλωμάτης Michael Covring και ο επιχειρηματίας Michael Spavor αφέθηκαν ελεύθεροι - Συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία

Ένα δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ στο οποίο ενεπλάκησαν το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον και η Οτάβα ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου: η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, Meng Wangzhou, αναχώρησε σήμερα από το Βανκούβερ όπου βρισκόταν επί σχεδόν τρία χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση, έπειτα από συμφωνία που συνήφθη με τις ΗΠΑ, ενώ δύο Καναδοί που κρατούνταν στην Κίνα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η Meng, ο πρώην διπλωμάτης Michael Covring και ο επιχειρηματίας Michael Spavor αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από χρόνια που τελούσαν υπό κράτηση.
Οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, βαθαίνοντας την άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Οτάβα και στο Πεκίνο.
Η σύλληψή τους εκλήφθηκε από τον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων των αρχών της Κίνας για τη σύλληψη της Meng κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήθελε να δικαστεί κυρίως για «τραπεζική απάτη».
Αυτά «τα τρία τελευταία χρόνια η ζωή μου ανατράπηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η 49χρονη Meng, που έχει ονομαστεί «η πριγκίπισσα» της Huawei και η οποία πάντα αρνούνταν τις κατηγορίες που της απέδιδαν.
Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ η κόρη του επικεφαλής της Huawei δήλωσε «αθώα» προτού δικαστής αποφασίσει να την αφήσει ελεύθερη, τερματίζοντας τη διαδικασία έκδοσής της στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια η Meng επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό τη Σεντζέν.

Στον δρόμο για το σπίτι της

Από το αεροπλάνο η Meng ανήρτησε ένα μήνυμα στα κινεζικά μέσα δικτύωσης στο οποίο ευχαριστούσε «το κόμμα και την κυβέρνηση». «Αυτή η απόχρωση του λαμπερού, κινεζικού κόκκινου (...) με οδηγεί στον μακρύ δρόμο της επιστροφής», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau ανακοίνωσε την απελευθέρωση των «δύο Michael», όπως τους αποκαλούν στον Καναδά, από την φυλακή στην Κίνα όπου κρατούνταν.
«Πριν από περίπου 12 λεπτά, το αεροσκάφος που μεταφέρει τους Michael Covring και Michael Spavor εγκατέλειψε τον κινεζικό εναέριο χώρο και βρίσκεται εν πτήσει προς τον Καναδά», ανέφερε ο κ. Trudeau κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως.
Ωστόσο ο Καναδός πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους, διότι «πρόκειται για μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες αναμένεται να φτάσουν στον Καναδά σήμερα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken χαιρέτισε την απόφαση του Πεκίνου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Καναδούς μετά την «αυθαίρετη» κράτησή τους.

«Ένα αγκάθι λιγότερο»

Η αναχώρηση της Meng για την Κίνα κατέστη εφικτή έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Huawei.
Η δεύτερη στην ιεραρχία του κινεζικού κολοσσού παραδέχθηκε, βάσει των όρων της συμφωνίας, ότι «απέκρυψε την αλήθεια» και «έκανε ψευδείς δηλώσεις» σχετικά με «τις δραστηριότητες της Huawei στο Ιράν» -- χώρα που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις-- στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στέλεχος της τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ.
Σε αντάλλαγμα για την παραδοχή αυτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφώνησε να αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος της Meng την 1η Δεκεμβρίου 2022 -τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή της.
Παράλληλα η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Οτάβα να απελευθερώσει τη Meng και υπαναχώρησε από το αίτημά της για την έκδοσή της.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jingping προσπαθούν να περιορίσουν τις κινήσεις δημόσιας έντασης, αν και οι δύο δυνάμεις εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται για θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και οι δασμοί.

Όχι σε ένα δεύτερο ψυχρό πόλεμο υποστηρίζει ο Biden

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Biden δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να ξεκινήσει «έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο», ενώ ο Σι τόνισε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών «πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας».
Ακόμη κι αν οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας «πιθανόν δεν θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάστασή τους», όπως εκτιμά ο Καναδός πρώην πρεσβευτής στην Κίνα Γκι Σεν-Ζακ, η επίλυση αυτής της διένεξης σημαίνει ότι υπάρχει «ένα αγκάθι λιγότερο» στις διμερείς σχέσεις.
Το γεγονός ότι οι Covring και Spavor αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ώρα με τη Meng «επιβεβαιώνει» ότι το Πεκίνο επιδιδόταν σε «διπλωματία ομήρων», σχολιάζει ο ίδιος.
Ωστόσο η Lunette Ong καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Τορόντο εκφράζει την ανησυχία ότι «αυτό θα αποτελέσει μάλλον ένα κακό μάθημα για την Κίνα, ότι η διπλωματία των ομήρων λειτουργεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης