Διεθνή

Σύμβουλος Macron: Είναι σαφές πως ο Erdogan αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε αδύναμη θέση

Σύμβουλος Macron: Είναι σαφές πως ο Erdogan αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε αδύναμη θέση
Εκνευρισμένος ο Erdogan, εκτιμά ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Macron, Julles Kepel

Στον εκνευρισμό του Erdogan που τον οδήγησε στην παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo και στην πίεση που δέχεται από το εσωτερικό του, αναφέρθηκε ο Γάλλος συγγραφέας και σύμβουλος του Emmanuel Julles Kepel.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Kepel σημείωσε αναφορικά με την πρόσφατη παρενόχληση τουρκικών πλοίων στο ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτης, πως ο Tayyip Erdogan έχει μια συνήθεια να «τεστάρει» συχνά τα νερά, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο.
«Ήταν πιο ήσυχος τον τελευταίο χρόνο, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες στο εσωτερικό, με την πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά και επειδή ο ίδιος έχει προβλήματα με τη Ρωσία, στη Συρία» τόνισε, για να προσθέσει εξηγώντας τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου πως «ένας ακόμη λόγος είναι η πολύ πετυχημένη συνάντηση στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, από το γκρουπ των Med 9».
«Είναι σαφές πως ο Erdogan αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε ο κ. Kepel, γεγονός που, όπως εκτιμά, αναγκάζει τον Τούρκο πρόεδρο να δείξει στο εσωτερικό του και κυρίως στα υπερεθνικιστικά στοιχεία του Συνασπισμού με τον οποίο κυβερνά πως «είναι ο ίδιος ο Erdogan που πέρυσι μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Ο Erdogan επιδιώκει και πάλι να δείξει την ισχύ του, όμως δεν αντιμετωπίζεται με τρόμο από τους αντιπάλους του».
Σχολιάζοντας ότι ο Erdogan έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναχτίσει τις σχέσεις του με τα Εμιράτα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και στο ερώτημα αν θα μπορούσε μια τέτοια επαναπροσέγγιση να επηρεάσει τα τριμερή σχήματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ή Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Kepe ανέφερε πως «η Αίγυπτος δεν έχει αντιδράσει θετικά.
Δεν εμπιστεύεται τον Erdogan κυρίως διότι φιλοξενεί τόσους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Ανατολία ή στην Κωνσταντινούπολη».
«Και τα Εμιράτα δείχνουν απρόθυμα» πρόσθεσε ο ίδιος τονίζοντας ότι η δυναμική των Συμφωνιών του Αβραάμ είναι τεράστια, το Κατάρ έχει δισεκατομμύρια δολάρια, η Σαουδική Αραβία διαθέτει τεράστια επενδυτικά κεφάλαια και θέλουν να αγοράσουν τεχνολογία από το Ισραήλ για να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές και στο Πράσινο Υδρογόνο στον Κόλπο».
«Μέσα σε αυτή τη δυναμική ο Erdogan φοβάται πως θα περιθωριοποιηθεί και στο τέλος θα βρεθεί ανάμεσα στo σφυροκόπημα της ΕΕ, αρκεί να υπάρχουν τα σφυριά και στις Αραβικές χώρες που έχουν πλέον προχωρήσει με τις συμφωνίες Αβραάμ", υπογράμμισε.
Στην ίδια συνέντευξη, ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου σημείωσε πως το Παρίσι από μόνο του δεν θα μπορούσε να καλύψει το αμερικανικό κενό στην περιοχή, σημειώνοντας πως απάντηση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.
«Η Γαλλία δεν είναι πια μία Ναπολεόντεια χώρα, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες "βοναπαρτικές" διαστάσεις στον Macron.
Αλλά πρέπει να πάρουμε την ευρωπαΐκή άμυνα στα χέρια μας πολύ περισσότερο απ' όσο κάναμε στο παρελθόν» σημείωσε.
Τέλος, ανέφερε πως «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χάρη στην αμερικανική ομπρέλα, γιατί αυτή ομπρέλα έχει στραφεί στον Ειρηνικό και στην Κίνα και αφήνει τρύπες στον Ατλαντικό και στην Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μία κοινή απόφαση και πιστεύω πως η Γαλλική Προεδρία, θα είναι μια σημαντική στιγμή για αποφάσεις στο κομμάτι αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης