Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gilead: Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη ασπίδα προστασίας κατά της Covid - Ο ανταγωνισμός με τα μονοκλωνικά

Gilead: Η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη ασπίδα προστασίας κατά της Covid - Ο ανταγωνισμός με τα μονοκλωνικά
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρεμδεσιβίρη μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 87%

Η αντιιική θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19 όταν χορηγήθηκε αμέσως μετά τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη της Gilead Sciences.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρεμδεσιβίρη μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 87%, σε σύγκριση με το placebo φάρμακο που έλαβαν οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη.
Συνολικά 562 ασθενείς, που όλοι θεωρούνταν υψηλού κινδύνου από τον COVID-19, πήραν μέρος στην έρευνα.
Η Φάση 3 της ήταν τυχαιοποιημένη, τυφλή, αλλά σταμάτησε τον Απρίλιο επειδή η εταιρεία δυσκολεύτηκε να βρει αρκετούς συμμετέχοντες.
Συνέχισε λοιπόν με αυτούς που είχε στη διάθεσή της αργότερα.
Η νέα μελέτη έδειξε ένα παρόμοιο προφίλ ασφάλειας με το εικονικό φάρμακο ενώ κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε σε καμία από τις ομάδες ως το τελικό χρονικό σημείο, την ημέρα 28, είπε η Gilead.
Η φαρμακευτική σχεδιάζει να παρουσιάσει τα ευρήματά της στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και στο IDWeek, ένα ιατρικό συνέδριο.

Μονοκλωνικά

Ο Chandy John Lab, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τη νοσηλεία και απαιτούν μόνο μία δόση, καθιστώντας τα προτιμώμενη θεραπευτική επιλογή έναντι της ρεμδεσιβίρης.
Και τα δύο όμως κοστίζουν χιλιάδες δολάρια.
Το φάρμακο Remdesivir, γνωστό και ως Veklury, έχει ήδη εγκριθεί από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για χρήση κατά της COVID-19 σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί, 12 ετών και άνω και ζυγίζουν τουλάχιστον 35 κιλά

Ανταγωνιστικές επιλογές

Η Gilead θέλει με το φάρμακό της να ανταγωνιστεί τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση, μετά την αδειοδότησή της από την κυβέρνηση Biden.
Η ρεμδεσιβίρη είχε τύχει υποστήριξης στο παρελθόν από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού Anthony Fauci.
Άλλη έρευνα έχει δείξει, όμως, διαφορετικά πράγματα.
«Δεν παρατηρήθηκε κανένα κλινικό όφελος από τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για COVID-19, ήταν συμπτωματικοί για περισσότερες από 7 ημέρες και απαιτούσαν υποστήριξη οξυγόνου», έγραψαν οι ερευνητές στο The Lancet την περασμένη εβδομάδα.
Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει το φάρμακο με νεφρική νόσο και άλλες σοβαρές παρενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης