Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής επίθεση της Λιθουανίας στα κινητά Xiaomi - Πετάξτε τα... σας παρακολουθούν οι Κινέζοι

Πρωτοφανής επίθεση της Λιθουανίας στα κινητά Xiaomi - Πετάξτε τα... σας παρακολουθούν οι Κινέζοι
Οι αρχές της Λιθουανίας καλούν τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά smartphone λόγω "κινδύνων στον κυβερνοχώρο"
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας (NKSC) δημοσίευσε νέα έκθεση καλώντας τους καταναλωτές να πετάξουν τα κινέζικα smartphone τους λόγω κυβερνοασφάλειας και κινδύνων παρακολούθησης.
Το NKSC, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας, διαπίστωσε ότι η κινεζική μάρκα smartphone Xiaomi είχε ενσωματωμένα εργαλεία λογοκρισίας για τον εντοπισμό φράσεων όπως "Ελευθερία στο Θιβέτ", "Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν", "Ημερήσια εφημερίδα του λαού" και "Δημοκρατία", μεταξύ άλλων.
Σημείωσε επίσης ότι τα τηλέφωνα Mi 10T 5G της Xiaomi είχαν απενεργοποιήσει το λογισμικό για Ευρωπαίους πελάτες, αλλά η έκθεση τόνισε ότι τα εργαλεία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από απόσταση οποιαδήποτε στιγμή.
"Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Xiaomi", ανέφερε η NKSC στην έκθεση.


Στο επίκεντρο και τα κινητά Huawei

Εκτός από το Mi 10T 5G της Xiaomi, η αξιολόγηση ασφάλειας εξέτασε και το P40 5G3 της Huawei και διαπίστωσε κινδύνους κυβερνοασφάλειας για τους χρήστες.
Δεν αναφέρθηκε κανένας κίνδυνος για το 8T 5G της OnePlus.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Margiris Abukevicius είπε ότι οι καταναλωτές πρέπει να απορρίψουν αυτές τις κινητές συσκευές και να αγοράσουν νέες που δεν προέρχονται από κινεζικές εταιρείες.

"Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στα κρατικά και δημόσια ιδρύματα να μην χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές και σχεδιάζουν μια νέα νομοθεσία που να ρυθμίζει την απόκτηση ορισμένων συσκευών για τα υπουργεία και τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες", δήλωσε ο Abukevicius.
Το NKSC είπε ότι η αξιολόγηση ασφαλείας αποσκοπεί "στη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης κινητών συσκευών 5G που πωλούνται στη χώρα μας και του λογισμικού που περιέχουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης