Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύδροι Erdogan κατά Biden: Δεν ξεκινήσαμε καλά - Δεν θα υποχωρήσουμε για τους S-400

Μύδροι Erdogan κατά Biden: Δεν ξεκινήσαμε καλά - Δεν θα υποχωρήσουμε για τους S-400
Ο κ.Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι θα ψάξει σε άλλες αγορές – φωτογραφίζοντας ίσως τη Ρωσία – για την απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς
Σχετικά Άρθρα

Μύδρους εναντίον προσωπικά του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan.
Πιθανότατα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για να παραστεί και να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά δεν κατάφερε να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Erdogan επιτέθηκε στον Biden για όλα: για τα F-35, τους S-400, το Αφγανιστάν, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ο Erdogan κατά την διάρκεια της επιστροφής του από τη Νέα Υόρκη, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Γιατί;
Κοιτάξτε, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια και τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν αυτό. Το να μην μας δώσουν τα F-35 χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ζήτημα των S-400, δεν δείχνει καλή εικόνα σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ πρέπει να το διορθώσουν αυτό. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι πρέπει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συνεχώς τις πιέσεις τους για τους S-400. Για εμάς, το θέμα των S-400 έχει τελειώσει.
Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε εδώ.
Οι ΗΠΑ το θέμα αυτό πρέπει να το τοποθετήσουν στη σωστή θέση και στη διεθνή διπλωματία και στις σχέσεις μας».

Προς... Ρωσία

Ο κ.Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι θα ψάξει σε άλλες αγορές – φωτογραφίζοντας ίσως τη Ρωσία – για την απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς.
«Θα πρέπει να γνωρίζουν πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια.
Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική.
Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε.
Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS όπου με ρώτησαν: “Δηλαδή σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού;”. Και τους είπα “αν χρειαστεί θα αγοράσουμε από αλλού”. Εσείς δεν μου δίνετε τους Patriot, και μετά όταν πήραμε τους S-400 μας λέτε “γιατί αγοράσατε τους S-400;”.
Η Τουρκία θα αγοράσει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την άμυνα της».

Σ’ αυτό το σημείο ο Erdogan επικέντρωσε τα βέλη του εναντίον προσωπικά του Joe Biden– παρά το γεγονός ότι οι πρώτες κυρώσεις πχ για τους S-400 επιβλήθηκαν από τον φίλο του Trump:
«Το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ δυστυχώς δεν είναι καλό.
Κυβερνώ 19 χρόνια και μπορώ να το πω αυτό. Εγώ συνεργάστηκα με τον γιο Bush με τον κύριο Obama με τον κύριο Trump αλλά δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Biden».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης