Τελευταία Νέα
Διεθνή

FDA: Έγκριση γ' δόσης Pfizer στους άνω των 65 ετών, σε ευπαθείς και σε ομάδες υψηλού ρίσκου

FDA: Έγκριση γ' δόσης Pfizer στους άνω των 65 ετών, σε ευπαθείς και σε ομάδες υψηλού ρίσκου
Η αναμνηστική δόση θα πρέπει να χορηγείται αφού συμπληρωθούν 6 μήνες από τη δεύτερη
Σχετικά Άρθρα

Την έγκριση του στην χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer στους ανθρώπους άνω των 65 ετών και στα άτομα άνω των 18 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση λόγω της covid έδωσε ο FDA, o Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αν και συμβουλευτική επιτροπή του FDA απέρριψε την πρόταση η αναμνηστική δόση να δοθεί σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για μια άμεση χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ακόμα και αυτήν την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.
Πέρα από τους ανθρώπους που διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» να παρουσιάσουν σοβαρή μορφή της COVID-19, ο FDA συνέστησε επίσης να χορηγηθεί τρίτη δόση σε όσους έχουν «συχνή έκθεση» στον SARS-CoV-2, όπως π.χ. σε υγειονομικούς, δάσκαλους, καθηγητές, προσωπικό σε δομές υγείας, φυλακές ή δομές αστέγων, καθώς όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι τοποθετούνται στην ομάδα «υψηλού κινδύνου (εκδήλωσης) σοβαρών επιπλοκών» της πάθησης.
Συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αναμένεται να ψηφίσει σήμερα (Πέμπτη 22/9) και να εγκρίνει τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Όχι σε όλους

Σημειώνεται πως η Pfizer είχε ζητήσει από τον FDA να επεκτείνει την έγκριση του για την χορήγηση της γ’ δόσης σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών, με κύριο επιχείρημα ότι η προστασία έναντι του ιού εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.
Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer παρουσίασε τα δεδομένα της σε μια εξωτερική ομάδα συμβούλων του FDA.
Ωστόσο η εν λόγω επιτροπή απέρριψε την χορήγηση γ’ δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία έδειξαν πως η γ’ δόση ήταν χρήσιμη για τους ηλικιωμένους και αυτούς που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Μάλιστα ο William Schaffner, ιατρικός υπεύθυνος του Εθνικού Ιδρύματος για Μολυσματικές Ασθένειες στις ΗΠΑ είπε ότι η ανακοίνωση του FDA συμπεριέλαβε πολύ περισσότερες ομάδες πολιτών και εργαζομένων από ότι ανέφερε η σύσταση της Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, ο Schaffner υποστήριξε πως το «ανάμεσα σε άλλους» που έχουν «συχνή έκθεση στον SARS-CoV-2» είναι ένας πολύ ευρύς όρος που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για αναμνηστική δόση σε έναν μεγάλο αριθμό του ενήλικου πληθυσμού.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις στους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω από την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την έγκριση των FDA και CDC.
Ωστόσο, η συμβουλευτική επιτροπή έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε όλους και ότι χρειάζονται πιο πολλά δεδομένα.
Ο FDA, ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη σύσταση αυτή, ενδέχεται σύντομα να εξετάσει επίσης τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ευρύτερη ομάδα του πληθυσμού, ωστόσο κορυφαία στελέχη του διχάζονται όσον αφορά το ζήτημα, με την μεταβατική επικεφαλής του Janet Woodcock να τάσσεται υπέρ αλλά επιστήμονες να αντιτείνουν ότι τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν πως είναι απαραίτητη.
Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τα δεδομένα των CDC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης