Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημίμετρα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Evergrande - Συμφωνία για κουπόνι 30,5 εκατ. ευρώ, αλλά αβέβαιο το ομόλογο σε δολάρια

Ημίμετρα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Evergrande - Συμφωνία για κουπόνι 30,5 εκατ. ευρώ, αλλά αβέβαιο το ομόλογο σε δολάρια
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων
Σχετικά Άρθρα

Σε συμφωνία με μερίδα ομολογιούχων κατέληξε ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.
Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Shenzhen (νότια Κίνα), η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Evergrande, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς τα χρέη του φθάνουν τα 260 δισ. ευρώ, θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη (23/9) για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Αβεβαιότητα για το ομόλογο σε δολάρια

Όμως ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει από το να έχει επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του.
Αύριο Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και ο Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του.
Ακόμα παραμένουν τα ερωτήματα για το αν θα καλυφθούν τα κουπόνια για το ομόλογο εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ, που επίσης λήγει την Πέμπτη.
Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.

Ποια κεφάλαια κατέχουν ομόλογα Evergrande

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct, η UBS, η HSBC και η Blackrock συγκεντρώνουν ομόλογα της Evergrande τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθούν τα κεφάλαια με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα Evergrande, σύμφωνα με τη Morningstar:

  • Fidelity Asian High-Yield Fund
  • UBS (Lux) BS Asian High Yield (USD)
  • HSBC Global Investment Funds - Asia High Yield Bond XC
  • Pimco GIS Asia High Yield Bond Fund
  • Blackrock BGF Asian High Yield Bond Fund
  • Allianz Dynamic Asian High Yield Bond

Ο ιδρυτής του Evergrande εμφανίζεται καθησυχαστικός σε δήλωση προς το προσωπικό του

Ο πρόεδρος του γιγάντιου κινεζικού ομίλου ακινήτων Evergrande, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ανέφερε ένα κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης.

Η εταιρεία ακινήτων, η οποία καταρρέει κάτω από ένα χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισοδύναμο με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, προσπαθεί να κατευνάσει το θυμό των αγοραστών ακινήτων και των επενδυτών.
Σε επιστολή του προς το προσωπικό με την ευκαιρία της εορτής των μέσων του φθινοπώρου, ο Xu Jiayin, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο το 1996, γράφει πως έχει «την ακλόνητη πεποίθηση πως ο Evergrande θα είναι σε θέση να εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα αναφοράς Securities Times.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα εργοτάξια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος: να υπάρξει εγγύηση της παράδοσης των κτιρίων και «να δοθεί μια απάντηση στους αγοραστές, τους επενδυτές, τους εταίρους και τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς».
Ωστόσο δεν επεκτάθηκε για το πώς η εταιρεία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.
Ο Xu Jiayin ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό για τη σκληρή δουλειά του, καθώς οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αργίες στην Κίνα.
Η δήλωση αυτή έγινε σε μια στιγμή που το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επιχειρεί να σταθεροποιηθεί την επομένη μιας πτώσης άνω του 3%, η οποία προκλήθηκε από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande. Τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας ήταν ακόμη κλειστά σήμερα λόγω αργίας.
Ο όμιλος ακινήτων Evergrande παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει «τεράστια πίεση» και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του.

EUI.jpeg

Με Gucci, υψηλά κέρδη και… καθαριστές αέρα Dyson δελέαζε τους επενδυτές η Evegrande

Με την υπόσχεση αποδόσεων που πλησίαζαν το 12%, με δώρα όπως τσάντες Gucci αλλά και… καθαριστές αέρα Dyson και με το «εχέγγυο» που έφερε το όνομα της εταιρείας ως ο «κατασκευαστής ακινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις» στην Κίνα, δεκάδες χιλιάδες επενδυτές πείστηκαν να αγοράσουν προϊόντα διαχείρισης πλούτου μέσω της China Evergrande Group όπως αποκαλύπτει το Reuters.
Σήμερα πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να μην αποσβέσουν τα χρήματα που επένδυσαν, καθώς η Evergrande έχει σταματήσει να πληρώνει κάποιους επενδυτές της και «έχασε» την προθεσμία πληρωμών προς δύο τράπεζες τη Δευτέρα κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως.
Ορισμένοι από τους επενδυτές διαμαρτύρονται μπροστά από τα γραφεία της Evergrande, αρνούμενοι να δεχτούν το πλάνο της εταιρείας να τους πληρώσει με εκπτώσεις σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και μονάδες parking, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται το Σάββατο.
«Αγόρασα από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, όταν είδα τη διαφήμιση της σε ένα ασανσέρ και επειδή εμπιστευόμουν την Evergrande αφού ήταν μια εταιρεία στο Fortune 500» δήλωσε ένας ιδιοκτήτης ακινήτου.
«Είναι ανήθικο από την Evegrande να μην μού δώσει τα λεφτά μου πίσω» δήλωσε ο επενδυτής που είχε διαθέσει σχεδόν 100.500 δολάρια, στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου (Wealth Management Products - WMPs) της Evergrande πέρυσι με επιτόκιο που υπερέβαινε το 7%.
Πάνω από 80.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, καθώς και ιδιοκτήτες κατοικιών αγόρασαν WMPs τα οποία συγκέντρωσαν κεφάλαια άνω των 15,4 δισ. δολαρίων, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σχεδόν 6,18 δισ. δολάρια από αυτές τις επενδύσεις είναι σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με ανώνυμο σχόλιο.
Με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε χρέη, η κρίση ρευστότητας της Evergrande κλυδώνισε την παγκόσμια αγορά αυτή την εβδομάδα.
Η εταιρεία έχει «υποσχεθεί» να αποπληρώσει τους επενδυτές των WMP.

Τα Gucci…

Η Evergrande Wealth ξεκίνησε να πουλάει τα WMPs στους ενδιαφερόμενους το 2019, όταν μία σειρά ρυθμιστικών μέτρων οδήγησαν στην κατάρρευση του P2P δανειακού κλάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά εργαζόμενος της εταιρείας που είχε αγοράσει προϊόντα WMPs.
Όπως αναφέρεται, για την προσέλκυση των επενδυτών, οι πωλητές πρόσφεραν δώρα όπως συσκευές Dyson και τσάντες Gucci, σε κάθε άτομο που αγόρασε WMPs άνω των 460 χιλ. δολαρίων (3 εκατ. γουάν), κατά τη διάρκεια μιας προωθητικής ενέργειας τα Χριστούγεννα του 2020.
Μάλιστα, το διαφημιστικό φυλλάδιο ανέφερε πως τα WMPs προωθούνταν ως προϊόντα σταθερού εισοδήματος κατάλληλα για «συντηρητικούς επενδυτές που αναζητούν σταθερά οφέλη».
Παράλληλα, η Evergrande συνήθως προσέφερε επιπρόσθετη απόδοση έως και 1,8% και ορισμένους επενδυτές, η οποία θα μπορούσε να «ανεβάσει» τα οφέλη πάνω από το 11%, σε μια 12μηνη επένδυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης