Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές Γερμανία: Σε pole position το SPD, εκτός κυβέρνησης το CDU - Όλα τα σενάρια

Εκλογές Γερμανία: Σε pole position το SPD, εκτός κυβέρνησης το CDU - Όλα τα σενάρια
Ένα βήμα πριν την καγκελαρία ο Olaf Scholz
Σχετικά Άρθρα

Σε pole position βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Olaf Scholz στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες πέρα από το τέλος εποχής για την Angela Merkel, αναμένεται να σηματοδοτήσουν και το τέλος της κυβερνητικής παρουσίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ύστερα από 16 χρόνια.
Ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες, το συντηρητικό μπλοκ της Merkel, το οποίο είναι κυρίαρχο στη γερμανική πολιτική σκηνή από τις αρχές του 2000, υπολείπονται κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών, τάση που παραμένει αμετάβλητη εδώ και εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Politico, δεδομένου ότι πολλοί Γερμανοί έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο, θεωρείται αδύνατο να υπάρξει μια έκπληξη και μια τελευταίας στιγμή ανατροπή.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Armin Laschet δεν κατάφερε κατά το χθεσινό και τελευταίο debate να επιφέρει ένα σημαντικό «χτύπημα» στον Olaf Scholz και να του ανακόψει το προβάδισμα.
Από την πλευρά του ο Scholz κατάφερε να πείσει τους Γερμανούς πως είναι ότι πιο «κοντινό» πολιτικά στην Angela Merkel.
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσαν και οι δημοσκοπήσεις μετά το τελευταίο debate, σύμφωνα με τις οποίες ξεκάθαρος νικητής ήταν ο Scholz για το 47% με τους Laschet και Baerbock των Πρασίνων να ακολουθούν με 27% και 25% αντίστοιχα.
2_108.JPG

Εγκαταλείπουν τον Laschet

Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία είναι πως οι πιθανοί κυβερνητικοί του εταίροι του Laschet, τον εγκαταλείπουν.
«Είναι ώρα για την Ένωση (σ.σ. Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές – CDU, CSU) να περάσει στην αντιπολίτευση» υποστήριξε κατά το χθεσινό debate η επικεφαλής των Πρασίνων, Anna Baerbock, οι οποίοι εδώ και μήνες πρόβαλλαν ως ένας πιθανός κυβερνητικός σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών.
Το τελευταίο διάστημα ο Laschet επιχείρησε να επισημάνει στους Γερμανούς ψηφοφόρους πως μια νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, θα είχε ως αποτέλεσμα μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Πρασίνων και της Αριστεράς, τους πολιτικούς «κληρονόμους» των κομμουνιστών που κυβέρνησαν στην ανατολική Γερμανία.
Παρόλο αυτά ο Laschet δεν τα κατάφερε.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 26% έναντι 21% των Χριστιανοδημοκρατών και ακολουθούν οι Πράσινοι με 16%, οι Φιλελεύθεροι με 11% και η Αριστερά με 6%.

Τα κυβερνητικά σενάρια

Σύμφωνα με το Politico, τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα δείχνουν πως δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Είτε οι Σοσιαλδημοκράτες θα συγκυβερνήσουν με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους είτε θα συγκυβερνήσουν με τους Πράσινους και την Αριστερά.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ο Scholz έχει κάνει «ανοίγματα» και στους Φιλελεύθερους, καθώς γνωρίζει πως αν και η Αριστερά θα ταίριαζε καλύτερα με το προφίλ της κυβέρνησης του, ιδιαίτερα σε κοινωνικά ζητήματα, η κομμουνιστική ιστορία της Αριστεράς και οι θέσεις της για την εξωτερική πολιτική (π.χ. να φύγει η Γερμανία από το ΝΑΤΟ) καθιστά λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει στην κυβέρνηση το Die Linke.

Δύσκολο το κοινό έδαφος

Δύσκολο όμως θα είναι να βρεθεί κοινό έδαφος και με τους Φιλελεύθερους του FDP τόσο για τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και για τους Πράσινους.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner επανέλαβε πως το κόμμα του δεν θα δεχθεί ούτε αυξήσεις φόρων ούτε παραβίαση της δημοσιονομικής ισορροπίας του προϋπολογισμού ενώ κατά καιρούς έχει εκφράσει τον προβληματισμό τους αρκετές περιβαλλοντικές προτάσεις των Πρασίνων.
Αλλά εάν η μόνη εναλλακτική είναι μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Αριστεράς, τότε είναι πολύ πιθανό ο Lindner να δεχθεί αφόρητες πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματος του να καταλήξει σε μια κυβερνητική συμμαχία.
Ήδη έχει κάνει γνωστό πως για να συναινέσει σε μια κυβερνητική συμμαχία θα ήταν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που θα του έδινε τον έλεγχο σε μια σειρά πολιτικών που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βάση του κόμματος του.

Τέλος εποχής για CDU – SPD

Οι εκλογές αυτές αναμένεται να σημάνουν και το τέλος εποχής στη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, η οποία διήρκεσε για τα 12 από τα 16 τελευταία χρόνια.
Και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει να καταστεί σαφές πως η συγκυβέρνηση τους έφτασε στο τέλος της.
Άλλωστε όπως επισημαίνει και το Politico, αν παρακολουθούσε κανείς τους Scholz και Baerbock στο χθεσινό debate, θα παρατηρούσε ότι … «δουλεύουν συντονισμένα», κάτι που ενδεχομένως θα μπορούν να κάνουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης