Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στον Καναδά: Προς τρίτη θητεία ο Trudeau ή τέλος εποχής;

Εκλογές στον Καναδά: Προς τρίτη θητεία ο Trudeau ή τέλος εποχής;
Αμφίρροπο το εκλογικό αποτέλεσμα, προς μια ακόμα κυβέρνηση μειοψηφίας
Σχετικά Άρθρα

Οι πλέον αμφίρροπες εκλογές διεξάγονται σήμερα Δευτέρα 20/9 στον Καναδά, με το βασικό ερώτημα να είναι το εάν ο πρωθυπουργός Justin Trudeau θα παραμείνει στην εξουσία και θα έχει μια τρίτη θητεία ή θα σημάνει το τέλος εποχής για αυτόν.
Ο Trudeau ήταν αυτός που στα μέσα Αυγούστου κήρυξε πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ποσοστά του Φιλελεύθερου κόμματος του και να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχασε πριν δύο χρόνια.
Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, καθώς δεν αποκλείεται ακόμα και να χάσει ο Trudeau, από τον Erin O Toole, τον επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος, ο οποίος τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον Καναδά.
Ύστερα από 35 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας, περίπου 20 εκατομμύρια Καναδοί (ήδη άλλα 7 εκατομμύρια έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο) ψηφίζουν από σήμερα το πρωί σε μια εκλογική διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη 21/9 λόγω των έξι διαφορετικών ζωνών ώρας στον Καναδά.
Μάλιστα είναι πολύ πιθανό ο νικητής των εκλογών να γίνει γνωστός ακόμα και προς τα τέλη της εβδομάδας.

Αμφίρροπες εκλογές

Αν και μέχρι πρότινος ο Trudeau φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί, πλέον το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν θα καταφέρει να έχει μια ακόμα θητεία στην εξουσία.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τόσο τους Φιλελεύθερους όσο και τους Συντηρητικούς πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για κάποιο από τα δύο κόμματα να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Για να καταφέρει κάποιο κόμμα να φτάσει στην πλειοψηφία θα πρέπει να εξασφαλίσει 170 βουλευτές από τους 338 συνολικά της Βουλής των Κοινοτήτων.
Αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στην τελευταία Βουλή, οι Φιλελεύθεροι του Trudeau είχαν 155 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 119 και ακολουθούσαν το Bloc Quebecois με 32, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα με 24, οι Ανεξάρτητοι με 5 και οι Πράσινοι με 2.
Όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, το αρχικό ερώτημα για το εάν οι Φιλελεύθεροι αξίζουν να έχουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας έχει εξελιχθεί στο εάν οι Φιλελεύθεροι αξίζει να μείνουν στην κυβέρνηση.
8_21.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης