Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxford Economics: Η εκτόξευση στις τιμές της ενέργειας, θα οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Oxford Economics: Η εκτόξευση στις τιμές της ενέργειας, θα οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί φέτος, ακόμη και πριν ξεκινήσει η αιχμή της χειμερινής ζήτησης, σύμφωνα με τους FT

Σχετικά Άρθρα

Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας θα εκτινάξει τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος (2021), πλήττοντας τους καταναλωτές και απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μετά την πανδημία, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί φέτος, ακόμη και πριν ξεκινήσει η αιχμή της χειμερινής ζήτησης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η νορβηγική Equinor, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα διαρκέσουν έως και το 2022 και προειδοποίησε για πιθανές εκτοξεύσεις των τιμών.

Το εκρηκτικό μείγμα

«Υποδοχή για αύξηση του πληθωρισμού φυσικού αερίου στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στο Pantheon Macroeconomics.
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας θα οδηγήσει σε «επιτάχυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Daniel Kral, οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την άνοδο της τιμής: Από τα χαμηλά ευρωπαϊκά αποθέματα ενέργειας και τις καταιγίδες στις ΗΠΑ που περιόρισαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Τέξας, έως την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς ανοίγουν σταδιακά οι οικονομίες μετά τα lockdwns.
Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που επιδιώκουν να ενσωματώσουν την αυξανόμενη τιμή του άνθρακα (σ.σ. μέσω των δικαιωμάτων ρύπων)  άσκησαν επίσης επίδραση στην ανοδική ώθηση των τιμών.

ιστορικό άλμα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την ενέργεια στην ευρωζώνη έχει ήδη κατακτήσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των ιστορικών στοιχείων το 1996.
Τον Αύγουστο, η ετήσια αύξηση 15,4 %, το μεγαλύτερο ιστορικό άλμα του δείκτη από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ώθησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε μια δεκαετία υψηλό 3%.

Ο στόχος της ΕΚΤ

Να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή υπερβαίνει τον στόχο για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 2 % «συμμερικά».
Όμως, αξιωματούχοι και οικονομολόγοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η άνοδος θα είναι προσωρινή, εξαιτίας των εφάπαξ παραγόντων όπως οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς ο αναπτυγμένος κόσμος βγαίνει από την πανδημία.

Αύξηση των τιμολογίων

Ακόμα κι έτσι, μια παρατεταμένη αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις τρέχουσες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας θα πλήξουν επίσης τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη.
«Θα λειτουργούσε ως πραγματική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά.
Το γεγονός αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ευρώπης, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών , δήλωσε ο Nick Andrews, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Gavekal.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Η ενέργεια αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10 % των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρώπη, επομένως «η διψήφια ετήσια αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αποβεί ιδιαιτερα αρνητική για την οικονομική δραστηριότητα ενγφένει», δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών ενέργειας υπερβαίνει την ΕΕ.
Τον Αύγουστο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 60% στη Νορβηγία, ξεπέρασε το 20% στον Καναδά και τις ΗΠΑ και σημείωσε διψήφια αύξηση στη Νότια Κορέα, τη Χιλή και το Μεξικό.
gas_3.PNG
Αλυσιδωτές

Η εκτίναξη των τιμών στιν ενέργεια είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλα βασικά αγαθά, αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου και των πιθανώς τροφίμων.
Προκάλεσε επίσης την αντίδραση των κυβερνήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία ανακοίνωσε μια… επιδρομή ύψους 3 δισ. ευρώ στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει λογαριασμούς καταναλωτών.

Ο ρόλος της Gazprom

Ορισμένοι Ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης να διερευνηθεί εάν ο ρώσος εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom χειραγωγούσε τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο Alexei Miller επικεφαλής της Gazprom, δήλωσε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 ότι τα υφίστάμενα χαμηλά αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε νέα υψηλά επίπεδα μέχρι το χειμώνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Δικαιώματα εκπομπών άνθρακα

Επιπλέον, η τιμή των «δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα», έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος.
Αυτό «υποδηλώνει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα είναι υψηλότεροι στο μέλλον», δήλωσε η Jessica Hinds, οικονομολόγος της Capital Economics.
Ο άμεσος πληθωριστικός αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητος.
Η οικονομολόγος της Barclays, Silvia Ardagna, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης έως και το 4,3 % τον Νοέμβριο.
Το αν αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο δομικό πληθωρισμό - ένα δείκτη χωρίς τις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τον οποίο η ΕΚΤ παρακολουθεί όταν μετράει αν θα αλλάξει τη νομισματική πολιτική - είναι ένα άλλο θέμα.
«Ο υψηλότερος δομικός πληθωρισμός από μόνος του δεν θα ωθήσει την ΕΚΤ να λάβει μέτρα», δήλωσε ο Vistesen.
GAS2.PNG
O ρόλος των αποταμιεύσεων

Ούτε οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε βραδύτερη συνολική ανάπτυξη, επειδή οι υψηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μετά τα lockdowns θα μπορούσαν να αφήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.
Η ανάκαμψη της απασχόλησης, όπως αντικατοπτρίζεται σε υψηλές κενές θέσεις εργασίας, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.
εν κάνουμε καμία αλλαγή στις προοπτικές μας για την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Ardagna.

Νοικοκυριά και μεταποίηση

Ωστόσο, ενεργειακό κόστος θα είναι χωρίς αμφιβολία πρόβλημα για πολλούς, είτε πρόκειται για λιγότερο εύπορους πολίτες είτε για εταιρείες για τις οποίες η ενέργεια είναι σημαντικός  πόρος.
«Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην αρχή του χειμώνα αποτελούν πλέον πραγματική οικονομική απειλή για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και ορισμένους τομείς της μεταποίησης», δήλωσε ο Vistesen.
gas_3_1.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης