Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς τις επιλογές για ενίσχυση της μόχλευσης η ενεργοποίηση του ESM

tags :
Χωρίς τις επιλογές για ενίσχυση της μόχλευσης η ενεργοποίηση του ESM
Χωρίς τις δύο επιλογές για ενίσχυση της μόχλευσης που είχαν συμφωνηθεί για τον EFSF θα αρχίσει τη λειτουργία του ο μηχανισμός ESM στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires πρόκειται για σχεδόν βέβαιη δεν εξέλιξη.
Οι επιλογές της μόχλευσης ήταν σχεδιασμένες ώστε να επιτρέψουν στην ευρωζώνη να κινητοποιήσει και νέα κεφάλαια, πέρα από τα 500 δισ. ευρώ που είναι η μέγιστη δανειοδοτική ικανότητα του ESM.
Το ζήτημα συζητήθηκε στο Eurogroup της Λευκωσίας, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν την ιδέα, αλλά οι αντιρρήσεις της Φινλανδίας μπλόκαραν η συμφωνία, οι οποίες ωστόσο θεωρείται ότι μπορούν να καμφθούν.
Η πρώτη επιλογή επιτρέπει στο EFSF την παροχή μερικής προστασίας στους αγοραστές ομολόγων έναντι ζημιών, καλύπτοντας τον κάτοχο για το 20% με 30% της αρχικής αξίας.  Η δεύτερη επιλογή προβλέπει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού σχεδιασμένου για την προσέλκυση δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, οι ανησυχίες της Φινλανδίας έγκεινται στο γεγονός ότι δύο επιλογές μόχλευσης επηρεάζουν το καθεστώς προτιμησιακού πιστωτή του ESM.
Πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης