Διεθνή

Αντιδράσεις μετά την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από ΗΠΑ - Αυστραλία λόγω της συμμαχίας AUKUS

Αντιδράσεις μετά την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από ΗΠΑ - Αυστραλία λόγω της συμμαχίας AUKUS

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία

Σχετικά Άρθρα

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας, ενώ «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» θεωρεί η διπλωματία των ΗΠΑ  τη Γαλλία και  ευελπιστεί  η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τις αντιδράσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την απόφαση της Γαλλίας να καλέσει για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.

Αυστραλία για AUKUS: Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας , διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.
«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου.
«Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (...). Θα επιδιώξουμε να διεξάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αυστραλιανού ΥΠΕΞ.

ΗΠΑ - AUKUS: Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας – Τι αναμένει η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας», επαναβεβαίωσε η διπλωματία των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, με αφορμή την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας.
«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του State Department σε σχετική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, κυρίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Γαλλική διπλωματική πηγή για AUKUS: Η Βρετανία ενήργησε με «οπορτουνιστικό τρόπο»

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε καιροσκοπικά, με «οπορτουνιστικό τρόπο», ως προς τη συμφωνία που συνήψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί συμφωνία της Καμπέρας με το Παρίσι για την προμήθεια στο αυστραλιανό ναυτικό γαλλικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, έκρινε γαλλική διπλωματική πηγή την Παρασκευή 17/9.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», τόνισε η γαλλική διπλωματική πηγή και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα».
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της με αφορμή τη συμφωνία, καθώς η οργή του Παρισιού φαίνεται να εστιάζει στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Τι προηγήθηκε - Η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει  τους πρέσβεις της από ΗΠΑ - Αυστραλία λόγω της συμμαχίας AUKUS

Για εξηγήσεις κάλεσε τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.
Παράλληλα, η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις.
Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Jean Ives Le Drian .
«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.Yπενθυμίζεται ότι βάσει της AUKUS η Αυστραλία θα αναπτύξει με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια, σπάζοντας συμφωνία με τη Γαλλία
Στην ανακοίνωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Ives Le Drian έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά.
«Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Trump.
Αισθάνομαι θυμό, μαζί με πολλή πικρία.
Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης.
Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» υποστήριξε ο Le Drian, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε υπογράψει το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Αυστραλία.

«Δεν βλέπουμε πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε την Αυστραλία»

Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια, δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κleman Bon.
«Βρισκόμαστε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο», είπε ο Bon, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI και στα τηλεοπτικά δίκτυα France24 και Public Sénat, την επομένη της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του συμβολαίου με τη Γαλλία.
«Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας», τόνισε.
«Οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με την αφέλεια, τις καλές προθέσεις, όμως ο λόγος, η υπογραφή μιας σύμβασης μετράνε.
Εάν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε», εκτίμησε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει από το 2018 να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Από τη στιγμή που η Γαλλία χάνει, επίσης, πάνω από 50 δισ., λόγω συμμετοχής της Αυστραλίας στη συμμαχία, στην οποία θα παρέδιδε υποβρύχια, αποφάσισε να ακυρώσει γκαλά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης