Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Για εύνοια της Κίνας κατηγορείται η Georgieva - Διαψεύδει η επικεφαλής του ΔΝΤ

Παγκόσμια Τράπεζα: Για εύνοια της Κίνας κατηγορείται η Georgieva - Διαψεύδει η επικεφαλής του ΔΝΤ
Σοβαρά ερωτήματα για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Για πιέσεις από κορυφαία στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας -συμπεριλαμβανομένης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου Kristalina Georgieva - προς τους εργαζόμενους, ώστε να ενισχυθεί η θέση της Κίνας στην ετήσια έκθεση «Doing Business» το 2017, αποκάλυψε ανεξάρτητη έρευνα, όπως μεταδίδει το Reuters,

Η έκθεση της νομικής εταιρείας WilmerHale που ζητήθηκε από τον εσωτερικό έλεγχο της Παγκόσμιας Τράπεζας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και την κρίση της Georgieva και του τότε προέδρου της World Bank, Jim Yong Kim.

Διαφωνεί με τα ευρήματα της έρευνας η Georgieva

Η Georgieva δήλωσε ότι διαφωνεί θεμελιωδώς με τα πορίσματα και τις ερμηνείες της έκθεσης και ότι έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ακύρωσε την Πέμπτη ολόκληρη την έκθεση "Doing Business" για το επιχειρηματικό κλίμα, αναφέροντας ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι και η έρευνα WilmerHale είχαν εγείρει «ηθικά ζητήματα», συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς πρώην αξιωματούχων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και νυν ή/και πρώην υπαλλήλων της Τράπεζας.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται τις κυρίαρχες μετοχές των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι αναλύει αυτό που ονομάζει "σοβαρά ευρήματα".
Η έκθεση WilmerHale κάνει λόγο για άμεση και έμμεση πίεση από ανώτερα στελέχη στο γραφείο του Kim για να αλλάξει τη μεθοδολογία της έκθεσης και  να αυξήσει τη βαθμολογία της Κίνας, κάτι που πιθανότατα συνέβη μετά από δική του προτροπή.
Αναφέρει επίσης ότι η Georgieva και ένας βασικός σύμβουλος, ο Simeon Djankov, πίεζαν το προσωπικό να κάνει συγκεκριμένες αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας και να αυξήσει την κατάταξή, σε μια εποχή που η τράπεζα ζητούσε την υποστήριξη της Κίνας για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Η κατάταξη της Κίνας στην έκθεση «Doing Business 2018», που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, αυξήθηκε επτά θέσεις στην 78η μετά την αλλαγή της μεθοδολογίας δεδομένων, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της έκθεσης.
Η έκθεση «Doing Business» κατατάσσει τις χώρες με βάση το κανονιστικό και νομικό περιβάλλον τους, την ευκολία δημιουργίας επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση, τις υποδομές και άλλα μέτρα για το επιχειρηματικό κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης