Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morisson (Αυστραλία): Είχα ενημερώσει τον Macron για την επανεξέταση της συμφωνίας με τα υποβρύχια

Morisson (Αυστραλία): Είχα ενημερώσει τον Macron για την επανεξέταση της συμφωνίας με τα υποβρύχια
Το σύμφωνο ασφαλείας με ΗΠΑ – Μ. Βρετανία είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένης και της Κίνας είπε ο Morrison
Σχετικά Άρθρα
Τη θέση πως είχε ενημερώσει τον Emmanuel Macron για το ότι η Αυστραλία επανεξέταζε τη συμφωνία με τη Γαλλία για την κατασκευή των 12 υποβρυχίων διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison στον απόηχο της οργισμένης αντίδρασης του Παρισιού για το νέο σύμφωνο ασφαλείας των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας.
Σε δηλώσεις του ο Morrison είπε πως είχε ήδη ενημερώσει από τον Ιούνιο τον Emmanuel Macron για το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή να ακυρώσει τη συμφωνία ύψους περίπου 56 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από την γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group, αναγνωρίζοντας πάντως πως η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ζημιά για τη Γαλλία.
«Το κατέστησα απολύτως σαφές, είχαμε ένα μακρύ δείπνο το Παρίσι στη διάρκεια του οποίου συζητήσαμε για τις ικανότητες των συμβατικών υποβρυχίων να αντιμετωπίσουν το νέο στρατηγικό περιβάλλον.
Ξεκαθάρισα ότι αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Αυστραλία θα λάβει απόφαση βάσει των εθνικών της συμφερόντων» είπε ο Morrison μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 5aa.
Σημειώνεται πως και χθες ο Morrison είπε πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί για αυτήν την εξέλιξη, κάτι πάντως που το Παρίσι είχε διαψεύσει.

Προς το συμφέρον όλων το σύμφωνο ασφαλείας με ΗΠΑ – Μ. Βρετανία

Επιπλέον, ο Morrison απέρριψε και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας μετά την ανακοίνωση του νέου συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα.
Όπως είπε, «το σύμφωνο αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένης της Κίνας, και έχει στόχο να διατηρήσει ασφαλή και σταθερή την περιοχή».
«Η Αυστραλία έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις βάσει των συμφερόντων της» είπε ο Morrison, υποστηρίζοντας ότι «η Κίνα διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών υποβρυχίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης