Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tέλος στη «χρυσή εποχή» της Γερμανίας - Ο ρόλος του Macron - Αποκαλυπτική έρευνα του ECFR σε 12 χώρες της ΕΕ

Tέλος στη «χρυσή εποχή» της Γερμανίας - Ο ρόλος του Macron - Αποκαλυπτική έρευνα του ECFR σε 12 χώρες της ΕΕ
Η Angela Merkel αποχωρεί μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Το τέλος στη «χρυσή εποχή» της Γερμανίας βλέπουν οι Ευρωπαίοι μετά την αποχώρηση της Angela Merkel από την καγκελαρία, έπειτα από 16 χρόνια.
Υπό την ηγεσία της Merkel, η ισχύς και η επιρροή της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά -αλλά και διεθνή- θέματα ήταν αδιαμφισβήτητη.
Η έρευνα του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) σε 12 χώρες της ΕΕ είναι αποκαλυπτική… Όπως διαπιστώθηκε, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν τη Merkel ως ενωτική δύναμη και αναμένουν από τη Γερμανία να συνεχίσει να ηγείται εντός της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει απαισιοδοξία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για το μέλλον της Γερμανίας μετά τη Merkel.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν τη Γερμανία ως μια παρακμάζουσα δύναμη. Η ίδια άποψη επικρατεί και εντός της Γερμανίας όπου η πλειοψηφία (52%) εκτιμά ότι έχει τελειώσει η «χρυσή εποχή» για τη χώρα τους. Μόνο το 15% των ερωτηθέντων στη Γερμανία δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται ακόμα στη «χρυσή εποχή» της σήμερα, με το 9% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι θα έρθει ακόμα.
Στην Ευρώπη γενικότερα, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (34%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το άστρο της Γερμανίας ξεθωριάζει, το 21% δήλωσε ότι η χώρα διανύει τη «χρυσή εποχή» και μόλις το 10% βλέπει αυτή η εποχή θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο στη Γερμανία όσο και στις γειτονικές της χώρες σχετικά με το μέλλον της χώρας και τη de facto ηγεσία της στην ΕΕ, μόλις η Merkel αποχωρήσει μετά τις προεδρικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο ρόλος του Macron

Παρά τις αντικρουόμενες πολιτικές, η 67χρονη Merkel αποχωρεί με τους όρους της. Παραμένει δημοφιλής προσωπικότητα στην Ευρώπη, και πολύ περισσότερο από τον Γάλλο ομόλογό της Emmanuel Macron, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Macron θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μέρος από το κενό που θα αφήσει η σημερινή καγκελάριος.
Όταν το ECFR ρώτησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ποιον θα ψήφιζαν μεταξύ Merkel και Macron για την ηγεσία της ΕΕ, το 41% απάντησε ότι θα ψήφιζε τη Merkel και μόλις το 14% θα ψήφιζε τον Macron. Σημειώνεται ότι το 45% δήλωσε ότι δεν ξέρει ή ότι δεν θα ψήφιζε.
Την υψηλότερη υποστήριξη για τη Merkel σε αυτές τις υποθετικές εκλογές προσέφερε η Ολλανδία (58%), η Ισπανία (57%) και η Πορτογαλία (52%). Ακόμα και στους Γάλλους, το 32% θα ψήφιζε τη Merkel και το 20% τον Macron.
Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο διαρκής αγάπη για τη Merkel. Θεωρείται ως ισχυρή, πραγματίστρια και ψύχραιμη σε μια κρίση, κάτι που αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης