Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στη Γαλλία για συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας: Αθετούν συμφωνίες, έλλειψη συνοχής στη συμμαχία

Οργή στη Γαλλία για συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας: Αθετούν συμφωνίες, έλλειψη συνοχής στη συμμαχία
Η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη συμφωνία για την προμήθεια υποβρυχίων είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας αναφέρει το Παρίσι
Σχετικά Άρθρα

Οργή προκάλεσε στη Γαλλία η ανακοίνωση περί της νέας συμμαχίας ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας κατά της Κίνας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων.
Η πρόβλεψη αυτή ακυρώνει τη «σύμβαση του αιώνα» που υπέγραψε το 2016 η Γαλλία με την Αυστραλία, σύμφωνα με την οποία η γαλλική αμυντική βιομηχανία επρόκειτο να κατασκευάσει 12 υποβρύχια κόστους περίπου 31 δις ευρώ.
Ήδη το Παρίσι κάνει λόγο για έλλειψη συνοχής στη συμμαχία, ενώ οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επιβεβαιώνει την ακύρωση η Αυστραλία

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.
«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης» ανέφερε ο Morrison.

Όχι Νέας Ζηλανδίας

Πάντως, η απόφαση αυτή της Αυστραλίας προκάλεσε αντιδράσεις και στη Νέα Ζηλανδία.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας υποστήριξε ότι η χώρα της θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα.
«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης