Τελευταία Νέα
Διεθνή

FDA: Αρνούμαστε να πάρουμε θέση για την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, δεν επαρκούν τα στοιχεία

FDA: Αρνούμαστε να πάρουμε θέση για την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, δεν επαρκούν τα στοιχεία
Μη επαρκή τα στοιχεία για την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer...
Σχετικά Άρθρα

Έλλειψη επαρκών δεδομένων και στοιχείων επικαλείται ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Pfizer προς αποτροπή της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου αρνήθηκε να λάβει θέση σχετικά με το αν θα στηρίξει μια κυβερνητική απόφαση υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών στις ΗΠΑ. 
«Υπάρχουν πολλές σχετικές μελέτες, αλλά η FDA δεν έχει επανεξετάσει ή επαληθεύσει τα υποκείμενα δεδομένα ή τα συμπεράσματά τους» υποστηρίζουν σε ένα κείμενο 23 σελίδων που δημοσιεύτηκε στελέχη της υπηρεσίας.
«Ορισμένες από αυτές τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ισραήλ, που αναφέρουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη αποκαθιστά την προστασία από τη μόλυνση στο 95%, ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση, θα εξεταστούν κατά τη συνάντηση VRBPAC της 17ης Σεπτεμβρίου 2021» προσθέτουν.
Σημειώνεται πως η έκθεση της FDA συνετάχθη για να ενημερωθεί η συμβουλευτική επιτροπή του FDA για τα εμβόλια και τα σχετικά βιολογικά προϊόντα, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Pfizer για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά της Covid. 
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Biden έχει δηλώσει ότι θέλει να αρχίσει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις στο ευρύ κοινό ήδη από την επόμενη εβδομάδα, εν αναμονή της έγκρισης από την FDA.
Το μέτρο αυτό είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου του προέδρου Biden για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και του νέου κύματος κρουσμάτων Covid, που τροφοδοτούνται από την ταχέως εξαπλούμενη παράλλαξη Delta.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τρίτη δόση για την Covid»

Στο μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες της FDA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκτιμήσει ότι η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Delta.
«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
«Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή», συνεχίζει η ομάδα αυτή των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.
Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.
Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.
Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.
Ο ΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.

Απαράδεκτος κίνδυνος ο εμβολιασμός παιδιών - Ρίσκο η 3η δόση

Στο μεταξύ, τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δρ. Sunetra Gupta, η οποία εκφράζει την αντίθεση της για τους εμβολιασμούς των παιδιών, ενώ χαρακτηρίζει ως «ρίσκο» την τρίτη δόση.
«Αυτά τα εμβόλια δεν εμποδίζουν την μετάδοση! Επομένως, με αυτά τα εμβόλια, στην περίπτωση ενός 12χρονου, δεν ωφελείται ούτε το άτομο που δεν διατρέχει κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου ούτε ωφελείται η κοινότητα! Άρα, το μόνο που μας μένει είναι ένας κίνδυνος απ’ τον εμβολιασμό… Και το να ζητάμε απ’ τα παιδιά να σηκώσουν αυτόν τον κίνδυνο, για μένα είναι απλώς απαράδεκτο!» είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Για την τρίτη δόση υποστήριξε πως χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες:
«Οι αναμνηστικές δόσεις ίσως πράγματι αυξήσουν ή διατηρήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη προστασία στους ευάλωτους ενάντια στην σοβαρή νόσηση και τον θάνατο και αυτή την στιγμή η απόφαση να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ανοσία μεταξύ εκείνων που ξεκάθαρα δεν εγκαθιστούν μια ισχυρή ανοσιακή απάντηση στο εμβόλιο, μου φαίνεται προσωπικά ένα λογικό ρίσκο για να το πάρουμε. Χρειαζόμαστε μελέτες».
Ενώ μίλησε και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, υποστηρίζοντας τα εξής:
«Έχουμε τα εμβόλια που προορίζονται να προστατεύουν ενάντια στην νόσηση και τον θάνατο μεταξύ όσων είναι ευάλωτοι σ’ αυτές τις καταστάσεις και αντ’ αυτού τα εξωθούμε να κάνουν κάτι που δεν μπορούν που είναι το να προστατέψουν ενάντια στην μετάδοση…
Τα εμβόλια σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν ενάντια στην σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν.
Ποτέ δεν προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν την μετάδοση
Επομένως, δεν είναι στην πραγματικότητα λογικό να χρησιμοποιούμε εμβόλια για να προστατέψουμε άλλους…
Το εμβόλιο προστατεύει εσένα!
Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να εξαναγκαστούν οι υγειονομικοί στο εμβόλιο, βάσει των δηλώσεων αλλά και επειδή αυτό το εμβόλιο δεν προλαμβάνει τη μετάδοση!
Είναι παράλογο να επιβάλεις ένα εμβόλιο στους ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα μπορέσεις να μειώσεις την μετάδοση της νόσου! Αυτό έχει επιβεβαιωθεί, για παράδειγμα, στο Ισραήλ όπου τα κρούσματα αυξάνονται παρά τον εμβολιασμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης