Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σάλος για τις μυστικές επαφές του στρατηγού Milley με την Κίνα πίσω από την πλάτη του Trump

ΗΠΑ: Σάλος για τις μυστικές επαφές του στρατηγού Milley με την Κίνα πίσω από την πλάτη του Trump
Ο στρατηγός Milley φοβόταν ότι ο Trump θα εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στην Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο
Σχετικά Άρθρα
Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για μυστικές επαφές του στρατηγού Mark Milley με την Κίνα, πίσω από την πλάτη του τότε πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στο βιβλίο των δημοσιογράφων της Washington Post, Bob Woodward και Robert Costa, «Trump: Peril», ο στρατηγός φοβόταν ότι ο πρόεδρος Trump θα εξαπέλυε πυρηνική επίθεση στην Κίνα, καθώς τον θεωρούσε πνευματικά ασταθή.
Ο Trump χαρακτηρίζει προδοσία τη στάση του στρατηγού Milley σε περίπτωση που αληθεύουν οι επαφές του με την Κίνα, εκτιμά ωστόσο ότι πρόκειται για μία στημένη υπόθεση.
Υποστηρικτές του τέως προέδρου ζητούν την απομάκρυνση Milley και την παραπομπή του σε δίκη για προδοσία.

Trump: Προδοσία ή fake news;

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του τέως Αμερικανού προέδρου.
«Αν η ιστορία είναι αληθινή, τότε υποθέτω ότι θα δικαζόταν για προδοσία, καθώς είχε μυστικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό πίσω από την πλάτη του Προέδρου και έλεγε στην Κίνα ότι θα τους έδινε ειδοποίηση «επίθεσης», αναφέρει ο Trump σε δήλωσή του.
«Τα καλά νέα είναι ότι η ιστορία είναι Fake News που επινοήθηκε από έναν αδύναμο και αναποτελεσματικό στρατηγό μαζί με δύο συγγραφείς στους οποίους αρνήθηκα να δώσω συνέντευξη επειδή γράφουν μυθοπλασία και όχι γεγονότα.
Οι ενέργειες κατά του Milley πρέπει να κινηθούν άμεσα και οι καλύτεροι στρατηγοί μας, από τους οποίους έχουμε πολλούς, θα πρέπει να εμπλακούν ώστε να μην ξανασυμβεί άλλη καταστροφή στο Αφγανιστάν», αναφέρει ο Donald Trump.
«Για τα πρακτικά, ποτέ δεν σκέφτηκαν να επιτεθώ στην Κίνα - και η Κίνα το γνωρίζει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump.

Οι αποκαλύψεις και οι φόβοι για πυρηνική επίθεση στην Κίνα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο, ο στρατηγός Milley ανησυχούσε για την πνευματική υγεία του Trump.
Γι αυτόν τον λόγο συγκάλεσε μυστική συνάντηση στο γραφείο του στο Πεντάγωνο στις 8 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να επανεξετάσει τη διαδικασία για στρατιωτική δράση, συμπεριλμαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με το CNN, ο Milley έδωσε εντολή στους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για το Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Διοίκησης (το δωμάτιο πολέμου του Πενταγώνου), να μην λαμβάνουν εντολές από κανέναν, αν δεν έχει εμπλακεί ο ίδιος ο στρατηγός.
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Milley επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Κίνας, την οποία ενημέρωσε ότι θα υπάρξει προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεση από τις ΗΠΑ.
«Στρατηγέ Li, γνωριζόμαστε πέντε χρόνια. Εάν πρόκειται να επιτεθούμε, θα σε ενημερώσω εγκαίρως. Δεν θα αιφνιδιαστείτε», φέρετε να είπε ο Milley στον γενικό στρατηγό των Κινέζων.
Το βιβλίο ισχυρίζεται επίσης ότι ο Trump υπέγραψε στρατιωτική εντολή αφού έχασε τις εκλογές του 2020, για να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από το Αφγανιστάν έως τις 15 Ιανουαρίου 2021 - πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο.
Το υπόμνημα, που συντάχθηκε από «δύο έμπιστους  του Trump», ακυρώθηκε, «αλλά ο Milley ανησυχούσε ότι στρατός δεν θα μπορούσε να ελέγξει ή να εμπιστευτεί τον Trump και πίστευε ότι ήταν δουλειά του ως ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός να σκεφτεί το αδιανόητο και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης