Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Δεν αρνήθηκε συνάντηση κορυφής ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping

Biden: Δεν αρνήθηκε συνάντηση κορυφής ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping
Διαψεύδει δημοσίευμα των Financial Times ότι ο Xi απέρριψε πρόταση για μια δια ζώσης σύνοδο κορυφής
Σχετικά Άρθρα

Σε διάψευση δημοσιεύματος των Financial Times ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping αρνήθηκε μια διά ζώσης σύνοδο κορυφής προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Συγκεκριμένα, ο Biden υποστήριξε σε δημοσιογράφους ότι δεν αληθεύει ότι ο Xi Jinping απέρριψε πρόταση που του έκανε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνομιλίας την προηγούμενη εβδομάδα για μια δια ζώσης σύνοδο κορυφής.
«Δεν είναι αλήθεια» είπε ο Biden ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν τον έχει απογοητεύσει η άρνηση του προέδρου της Κίνας να συναντηθούν.
Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι ο Biden πρότεινε μια σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει μια συμφωνία.
Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε το δημοσίευμα.
«Αυτή δεν είναι μια ακριβής περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Τελεία και παύλα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan.
«Όπως έχουμε πει, οι πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών και αυτό θα το σεβαστούμε» πρόσθεσε ο Sullivan.

Δημοσίευμα

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, μια πηγή που ήταν μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν για την συνδιάλεξη επιβεβαίωσε ότι το δημοσίευμα είναι ακριβές.
«Ο Xi προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Μια από τις πηγές είπε στους Financial Times ότι ο Biden είχε προωθήσει την ιδέα μιας συνόδου κορυφής ως μία από τις πολλές δυνατότητες για συνέχιση επαφών με τον Xi και δεν περίμενε μια άμεση απάντηση.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι ενώ ο Xi δεν ασχολήθηκε με την ιδέα μιας συνόδου κορυφής, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την Covid-19.
Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ιταλία τον Οκτώβριο συζητήθηκε ως ένας πιθανός τόπος για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αλλά ο Xi δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες Biden και Xi είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία ύστερα από ένα διάστημα 7 μηνών.
Αυτή ήταν η δεύτερη επικοινωνία τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης