Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πιέσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Απώλειες στη Wall Street λόγω πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα 14/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο 2021 με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 5,4% που κατέγραψε τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 4,3% τον Ιούλιο.
Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οπότε σημείωσε άνοδο κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Αν και η τελευταία μέτρηση παραμένει αυξημένη, κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε και έχει αρχίσει να επιβραδύνει θα μπορούσαν να δώσουν στην Fed τα περιθώρια ώστε να καθυστερήσει τον περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω και των κλυδωνισμών που συνεχίζει να προκαλεί η ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,84% στις 34.577,57 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,57% στις 4.443,05 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,45% στις 15.037,76 μονάδες

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η Ένωση Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες τον Αύγουστο στις 100,1 μονάδες.
Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές επισκιαστήκαν, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).
Ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων NFIB, σημείωσε άνοδο στις 100,1 μονάδες τον Αύγουστο από τις 99,7 μονάδες τον Ιούλιο, υψηλότερα από το επίπεδο των 99 μονάδων που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Καθώς η οικονομία οδηγείται στο δ΄ τρίμηνο, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ισχύ των μελλοντικών επιχειρηματικών συνθηκών, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg.
Πέντε από τις 10 συνιστώσες που αποτελούν τον δείκτη βελτιώθηκαν τον Αύγουστο, τέσσερις υποχώρησαν και μία ήταν αμετάβλητη.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν από τους ιδιοκτήτες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόληση, τα αποθέματα και τις δαπάνες κεφαλαίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Amazon αύξησε τον κατώτατο μισθό της στα 18 δολάρια την ώρα και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει πάνω από 125.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ.
Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέφερε επίσης ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας θα προσφέρει μπόνους πρόσληψης 3.000 δολαρίων, ενώ ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέλθει στα 22,5 δολάρια την ώρα.
Η εταιρεία του J. Bezos ήταν μία από τις πρώτες στον τομέα του λιανικού εμπορίου που έθεσαν κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα το 2018.
Οι προσλήψεις θα γίνουν για τη στελέχωση των 100 αποθηκών που θα ανοίξει η Amazon αυτόν τον μήνα στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι νέοι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν επίσης στο λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας άμεσης παράδοσης για τα μέλη του Amazon Prime.
H Walmart ανακοίνωσε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να προσλάβει 20.000 εργαζόμενους.
Η Boeing αναθεώρησε ανοδικά τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τη ζήτηση, καθώς η επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών στις εσωτερικές αγορές, όπως των ΗΠΑ, μετριάζει τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις του κλάδου που παρατηρήθηκαν στο αποκορύφωμα του lockdown πέρυσι.
Η πιο θετική εικόνα στηρίζει τις κινήσεις της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών για να προετοιμαστεί για την αύξηση της ζήτησης ταξιδιών και στρατιωτικών υπηρεσιών, ακόμη και αν η δική της ικανότητα να ανταποκρίνεται στις πιο αισιόδοξες προοπτικές, εμποδίζεται από τις καθυστερήσεις και την παρατεταμένη κρίση με τα 737 ΜΑΧ.
Η αμερικανική εταιρεία, προβλέπει παραδόσεις 43.610 εμπορικών αεροσκαφών στα επόμενα 20 χρόνια, αξίας 7,2 τρισ. δολαρίων, σε μια αύξηση 500 μονάδων από τα 43.110 που προέβλεπε πέρυσι.
Σε 10ετή προοπτική, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας για τις αεροπορικές εταιρείες, η Boeing αναμένει παραδόσεις 19.330 αεροσκαφών, έναντι των εκτιμήσεων του προηγουμένου έτους για 18.350.
Η 10ετής πρόβλεψη είναι 6% χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του 2019, αλλά η πτώση από τα προ πανδημίας επίπεδα έχει συρρικνωθεί από το 11% πέρυσι.
Η Boeing αναμένει ότι οι εσωτερικές πτήσεις θα διαμορφωθούν στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022, και θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές πτήσεις το 2023 και οι διεθνείς το 2024.
Η Chevron Corp τριπλασίασε τις προγραμματισμένες συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου στα 10 δισ. δολάρια μέχρι το 2028 για την ανάπτυξη ενεργειακών δραστηριοτήτων με χαμηλότερη κατανάλωση άνθρακα.


Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μικρές μεταβολές και μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επενδυτική προσοχή να στρέφεται σήμερα στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του πληθωρισμού, καθώς θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ειδών πολυτελείας, μεταξύ των οποίων των LVMH, Kering και Richemont, σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,6% και 2%, ακολουθώντας πτωτικά τις ομοειδείς τους στην Ασία εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα.
Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης στο Λονδίνο.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 15.722,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,4% στις 6.652,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,5% στις 7.034,06 μονάδες.

Τις επιφυλάξεις του για το ψηφιακό ευρώ και τους κινδύνους που κρύβει για τις τράπεζες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Biundesbank, Jens Weidmann.
To ψηφιακό ευρώ θα έπρεπε να έχει αρχικά έναν περιορισμένο ρόλο καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο Weidmann, σύμφωνα με το Reuters.
«Μια σταδιακή προσέγγιση μπορεί να είναι εύλογη δεδομένων των ενεχόμενων ρίσκων.
Αυτό σημαίνει ένα ψηφιακό ευρώ με ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών και την επιλογή να προστεθούν επιπρόσθετες λειτουργίες αργότερα» ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesban σε συνέδριο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Στην Ασία, οι επενδυτές επίσης βρίσκονται εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Tην ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, λόγω της μετάλλαξης Delta, με τα τοπικά lockdown να βρίσκονται προ των πυλών.
O Αsia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.017 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 30.670 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,4% στις 25.448 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,4% στις 3.662 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 58.271 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης