Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταστροφικός ο χειμώνας για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στην Ευρώπη - Στα ύψη οι τιμές ενέργειας... δεν πρόκειται να μειωθούν

Καταστροφικός ο χειμώνας για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στην Ευρώπη - Στα ύψη οι τιμές ενέργειας... δεν πρόκειται να μειωθούν
Ίσως, η Ευρώπη να ζητήσει από τη Ρωσία να επιταχύνει την έναρξη του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream
Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι απίθανο να αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες ενόψει της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται λόγω εποχικότητας.
Οι τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα λόγω της επιβράδυνσης του ρωσικού εφοδιασμού που προκάλεσε κρίση αποθήκευσης στην ήπειρο.
Στη συνέχεια, η έλλειψη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια ανάγκασε τις ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας να ενεργοποιήσουν τις πηγές φυσικού αερίου για να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά ελλείμματα.
Αυτό το επεισόδιο κατέδειξε την επισφαλή κατάσταση των ενεργειακών αγορών της ηπείρου ενόψει του χειμώνα.

Σε δεινή θέση το Ηνωμένο Βασίλειο

Το σοκ των τιμών ήταν το πιο εμφανές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα παίρνει ένα πολύτιμο μάθημα σχετικά με τη χρήση των αιολικών πάρκων.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο και ήταν επτά φορές υψηλότερες από τον ίδιο μήνα του 2020.
Οι τιμές ισχύος σε ολόκληρη την ήπειρο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, ήταν επίσης υψηλότερες.

Οι μετεωρολογικές εκτιμήσεις προβλέπουν επίσης κρύο χειμώνα για την Ευρώπη και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις προμήθειες φυσικού αερίου.
"Όλοι οι δείκτες μας για τον καιρό και την αγορά καυσίμων είναι ανοδικοί", δήλωσε ο Georgi Slavov, επικεφαλής της θεμελιώδους έρευνας της Marex Spectron.
Σύμφωνα με τον Javier Blas του Bloomberg "οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών των 4.354 ανά MWh στο N2EX.
Οι ημερήσιες τιμές για την αιχμή της ζήτησης είναι πολύ, πολύ υψηλότερες, ήτοι κατά 700% υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2020.

Σημαντικές οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό

Ο Stefan Konstantinov, οικονομολόγος στην εταιρεία δεδομένων ICIS, είπε ότι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας «αιφνιδίασαν πολλούς ανθρώπους» και αν «αυτό συνέβαινε το χειμώνα όταν έχουμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση, τότε αυτό αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για σταθερότητα του συστήματος».
Ο κύκλος ανατροφοδότησης έχει ήδη επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde να δηλώνει πρόσφατα ότι οι αγορές ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας για υψηλότερο πληθωρισμό.
Ίσως, η Ευρώπη να ζητήσει από τη Ρωσία να επιταχύνει την έναρξη του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream.
Διότι, χωρίς αυτό, οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας.
Αυτό είναι απλώς μια ακόμη ένδειξη ότι ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και θα επηρεάσει και τις αγορές βασικών προϊόντων, επηρεάζοντας τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης