Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Ποιος είναι ο πιθανός νέος κεντροαριστερός πρωθυπουργός, πως θα επηρεάσει το πετρέλαιο

Νορβηγία: Ποιος είναι ο πιθανός νέος κεντροαριστερός πρωθυπουργός, πως θα επηρεάσει το πετρέλαιο
O 61χρονος εκατομμυριούχος Stoere, προκρίνει την ήπια και σταδιακή αποδέσμευση από την οικονομία του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Την ήττα της στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός της Νορβηγίας, η συντηρητική Erna Solberg, ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο της αριστεράς στην εξουσία με επικεφαλής τον αρχηγό των Εργατικών, Jonas Gahr Stoere.
«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Σόλμπεργκ που κυβερνά τη σκανδιναβική χώρα από το 2013, χρόνος ρεκόρ για τη δεξιά στην ιστορία της χώρας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Stoere ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση».
Ο Stoere σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε», τόνισε ο Stoere, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας.
Οι Εργατικοί πιθανότατα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία συνεργαζόμενοι μόνο με το Κεντρώο κόμμα και τη Σοσιαλιστική Αριστερά, χωρίς να χρειάζονται τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους οικολόγους του MDG και τους κομμουνιστές του Rodt.
Σε αυτή την περίπτωση οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα διευκολυνθούν. 
Σημειώνεται ότι το MDG έχει θέσει ως όρο προκειμένου να παράσχει τη στήριξή του στους Εργατικούς να σταματήσουν αμέσως οι πετρελαϊκές εξορύξεις στη χώρα, τελεσίγραφο που απέρριψε ο Stoere.

Ποιος είναi ο Jonas Gahr Stoere

O 61χρονος εκατομμυριούχος Stoere, προκρίνει την ήπια και σταδιακή αποδέσμευση από την οικονομία του πετρελαίου.
Στη Νορβηγία, ο πετρελαϊκός τομέας αντιπροσωπεύει το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πάνω από το 40% των εξαγωγών και 160.000 άμεσες θέσεις εργασίας.
Ο μαύρος χρυσός επέτρεψε επίσης στο βασίλειο των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων να σχηματίσει τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία επενδύσεων στον κόσμο, με ενεργητικό σχεδόν 12 τρισεκατομμύρια κορώνες (1,166 τρισεκατομμύριο ευρώ).
Ο υποψήφιος επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε μέσα στον πλούτο και τα προνόμια και έγινε ο απρόσμενος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, που παραδοσιακά θεωρείται ως η πολιτική φωνή της εργατικής τάξης και το κόμμα που έχτισε το κράτος πρόνοιας της χώρας.
Ξεπερνώντας την εκλογική του ήττα το 2017 και την αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος, ο 61χρονος Jonas Gahr Stoere, αναμένεται να αντικαταστήσει τη συντηρητική πρωθυπουργό Erna Solberg, 60 ετών, καθώς η κεντροαριστερά θριάμβευσε στις εκλογές.
Γιος ενός μεσίτη πλοίων και κληρονόμος μιας περιουσίας αξίας περίπου 16 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Kapital, το background του Stoere θεωρήθηκε κάποτε εμπόδιο στη φιλοδοξία του να ηγηθεί ενός κόμματος με ρίζες στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Υποσχέθηκε ότι είναι η «σειρά των απλών ανθρώπων», δεσμευόμενος να μειώσει την ανισότητα δίνοντας φορολογική ελάφρυνση σε οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μειώνοντας το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών και αυξάνοντας τους φόρους για τους πλούσιους - συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης