Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πανδημία Covid θα τελειώσει όταν όλοι ή θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν - Έρχεται νέο μεγάλο κύμα τον χειμώνα

Η πανδημία Covid θα τελειώσει όταν όλοι ή θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν - Έρχεται νέο μεγάλο κύμα τον χειμώνα

Η μάχη για τον εμβολιασμό του πλανήτη δεν θα τελειώσει μέχρι ο κορωνοϊός να μας αγγίξει όλους

Για όποιον ελπίζει να δει το τέλος της πανδημίας τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, οι επιστήμονες έχουν κάποια άσχημα νέα.

Δεν θα τελειώσει σε έξι μήνες.
Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν οι ειδικοί.
Ίσως και τα δύο, ενώ λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές.
Ο αγώνας μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες παραλλαγές και η μάχη για τον εμβολιασμό του πλανήτη δεν θα τελειώσει μέχρι ο κορωνοϊός να μας αγγίξει όλους, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
«Βλέπω αυτές τις συνεχείς εξάρσεις να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος βλέπει μία ακόμη έξαρση τον χειμώνα.

Περισσότερες εστίες μετάδοσης

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μην έχουν ακόμη εμβολιαστεί, έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να εξαλειφθεί ο ιός.
Και σύμφωνα με το Bloomberg, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες εστίες στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες προωθούν το άνοιγμα.
Ακόμα και όσο αυξάνονται τα ποσοστά ανοσοποίησης, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά υποφέρουν από σημαντικές λοιμώξεις καθώς τα επίπεδα προστασίας τους μειώνονται.
Ένας βασικός κίνδυνος είναι εάν αναπτυχθεί μια παραλλαγή ανθεκτική στα εμβόλια, αν και δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει.
«Θα δούμε εξάρσεις και υφέσεις, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια καθώς θα βγάλουμε περισσότερα εμβόλια.
Αυτό θα βοηθήσει.
Αλλά η πρόκληση θα είναι: Πόσο μεγάλες θα είναι οι περίοδοι των εξάρσεων και πόσο θα απέχουν μεταξύ τους;» τόνισε ο Osterholm.
«Δεν ξέρουμε. Αλλά μπορώ απλώς να σας πω ότι αυτή είναι μια δασική πυρκαγιά από κορωνοϊό που δεν θα σταματήσει μέχρι να αγγίξει όλο το ανθρώπινο ξύλο που μπορεί να κάψει».

Ο COVID σε σύγκριση με άλλες πανδημίες

Οι πέντε καλά τεκμηριωμένες πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια προσφέρουν κάποιο σχέδιο για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο COVID-19, σύμφωνα με τον Lone Simonsen, επιδημιολόγο και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία.
Ενώ η μεγαλύτερη επιδημία της γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, είπε.
Ο COVID-19 έχει ήδη διαμορφωθεί ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον κόσμο στη μέση ενός τρίτου κύματος-και δεν υπάρχει τέλος.
Είναι πιθανό ότι ο ιός που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι πανδημίες του παρελθόντος.
Άλλωστε, είναι ένα διαφορετικό, νέο και πιθανώς πιο μεταδοτικό παθογόνο.
Και με έναν αριθμό νεκρών άνω των 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι στιγμής, είναι ήδη δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε επιδημία, και κυρίως από την ισπανική γρίπη του 1918.

Βοηθά ο εμβολιασμός

Παρά τα βάναυσα αρχικά κύματα και τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ φλερτάρουν με ρεκόρ αριθμού κρουσμάτων.
Ο εμβολιασμός βοηθά στον μετριασμό των κρουσμάτων σοβαρών περιπτώσεων και θανάτων, αλλά οι αυξανόμενες λοιμώξεις σημαίνουν ότι ο ιός αγγίζει τους νέους και άλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, οδηγώντας σε αυξανόμενα ποσοστά σοβαρών ασθενειών σε αυτές τις ομάδες.
Τα έθνη όπου ο εμβολιασμός ήταν χαμηλός - συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, του Μεξικού, του Ιράν και της Αυστραλίας - βρίσκονται στη μέση των μεγαλύτερων επιδημιών τους, που τροφοδοτούνται από το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα.
Με τον ιό να εξαπλώνεται ακόμη ανεξέλεγκτος σε τεράστιες περιοχές του πλανήτη, μια άλλη νέα παραλλαγή θα μπορούσε να εμφανιστεί αρκετά φυσικά.
Η ιστορία δείχνει ότι η κοινή πεποίθηση ότι οι ιοί γίνονται αυτόματα πιο ήπιοι με την πάροδο του χρόνου - για να αποφευχθεί η πλήρης εξάλειψη του πληθυσμού των ξενιστών τους - είναι λάθος, σύμφωνα με τον Simonsen.
Αν και οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι πάντα πιο σοβαρές από τις προηγούμενες, «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο θανατηφόρες κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς ο ιός προσαρμόζεται στον νέο του ξενιστή», είπε.
Νωρίς στο ξέσπασμα του COVID-19, υπήρχε ένας καλός λόγος να ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα παρέχουν μακροπρόθεσμη προστασία, όπως και τα παιδικά εμβόλια που σταματούν ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα.

Σε τι ξεχωρίζουν οι κορωνοϊοί

Οι κορωνοϊοί έχουν έναν μηχανισμό «ανάγνωσης απόδειξης» που διορθώνει τα εγγενή σφάλματα που προκαλούνται όταν ο ιός αναπαράγεται, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης παραλλαγών όταν ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο.
Ο αριθμός των παγκόσμιων κρουσμάτων ήταν τόσο τεράστιος, ωστόσο, που ούτως ή άλλως συμβαίνουν μεταλλάξεις.
«Με την πανδημία, έχουμε αυτήν την τεράστια δύναμη μόλυνσης», δήλωσε ο Kanta Subbarao, διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Αναφοράς και Έρευνας για τη Γρίπη του ΠΟΥ στο Ινστιτούτο Peter Doherty.
«Αυτό έχει αντισταθμίσει την ικανότητα του ιού να διαβάζει απόδειξη».
Ως αποτέλεσμα, ο COVID-19 θα μπορούσε να είναι σαν τη γρίπη, απαιτώντας τακτικές συμπληρώσεις εμβολίων για να παραμείνουν αποτελεσματικές καθώς εξελίσσεται ο ιός.

Η ανθεκτικότητα στην πρώτη γενιά των εμβολίων

Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο SARS-CoV-2 είναι έτοιμος να γίνει εντελώς ανθεκτικός στην πρώτη γενιά εμβολίων.
Μια μελέτη από την Ιαπωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ή αξιολογηθεί από ομοτίμους, υποδηλώνει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις στην παραλλαγή Δέλτα ήδη συλλέγονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τέτοιων εξελίξεων.
Οι αναφορές για τα σημερινά στελέχη που ξεπέρασαν τους εμβολιασμούς ή προκάλεσαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν συγκρατηθεί μέχρι στιγμής υπό αυστηρό έλεγχο.
"Αυτό είναι ένα σενάριο που ελπίζουμε να μην συμβεί", είπε ο Simonsen, καθώς θα έπρεπε να τα κάνουμε όλα ξανά.
Άλλες ακόμη πιο ζοφερές εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνουν την εμφάνιση ενός νέου ιού γρίπης ή άλλου κορωνοϊού που θα κάνει το άλμα από τα ζώα στους ανθρώπους.
«Όσο υπάρχουν δεξαμενές ζώων με κορωναϊό, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να εμφανιστεί ένας άλλος ζωονόσος κορωνοϊός στο μέλλον», δήλωσε ο Subbarao.

Πώς θα τελειώσει ο COVID-19;

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει σε έξι μήνες.
Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα επιδημία θα αποκλιμακωθεί μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι - ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού - έχουν έναν βαθμό ανοσίας χάρη στην ανοσοποίηση ή την προηγούμενη μόλυνση.
Το βασικό στοιχείο πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, λένε.
«Χωρίς εμβολιασμό, κάποιος είναι πολύ ευάλωτος, καθώς ο ιός θα εξαπλωθεί ευρέως και θα τους αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα», δήλωσε ο Simonsen.

Η αποτυχία των εμβολιασμών

Περισσότερες από 5,66 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά η επιτυχία της διάθεσης σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βόρεια Αμερική και η Κίνα, καλύπτει την αποτυχία σε άλλες.
Οι περισσότερες χώρες της Αφρικής έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% του πληθυσμού τους με ένα εμβόλιο δύο δόσεων.
Η Ινδία έχει καλύψει μόνο το 26% περίπου του πληθυσμού της.
Η πανδημία θα τελειώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διαφορετικά μέρη, όπως και οι προηγούμενες εστίες, δήλωσε η Erica Charters, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συντονίστρια ενός έργου για το πώς τελειώνουν οι επιδημίες.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν πόσες νοσηλείες μπορούν να αντέξουν, είπε.
Οι προσεγγίσεις ποικίλλουν.
Ενώ ορισμένες χώρες εξακολουθούν να στοχεύουν σε μηδενικά κρούσματα COVID-19, ο κόσμος είναι απίθανο να εξαφανίσει εντελώς τον ιό.
Έθνη όπως η Δανία και η Σιγκαπούρη, τα οποία κατάφεραν να συγκρατήσουν σχετικά τα κρούσματα, ήδη κινούνται προς ένα μέλλον μετά την πανδημία με λιγότερους περιορισμούς ασφαλείας.
Άλλοι, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγουν ακόμη και την ώρα που τα επίπεδα μόλυνσης είναι κοντά στο ρεκόρ τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης