Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Η Δύση διστάζει για βοήθεια στους Ταλιμπάν - Σπεύδουν Κίνα, Πακιστάν

Αφγανιστάν: Η Δύση διστάζει για βοήθεια στους Ταλιμπάν - Σπεύδουν Κίνα, Πακιστάν
Σήμερα 13/9 η διάσκεψη των δωρητών του Αφγανιστάν στη Γενεύη της Ελβετίας
Σχετικά Άρθρα

Αν και η Δύση ακόμα σκέφτεται το εάν θα παράσχει βοήθεια στο Αφγανιστάν, Κίνα και Πακιστάν έχουν ήδη σπεύσει να συνδράμουν τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Σήμερα Δευτέρα 13/9 οι διεθνείς δωρητές του Αφγανιστάν συνέρχονται στη Γενεύη της Ελβετίας για να συζητήσουν σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, τη στιγμή πάντως που τόσο η Κίνα όσο και το Πακιστάν έχουν ήδη αποστείλει βοήθεια ενώ συζητούν και για το τι μπορούν να προσφέρουν στο μέλλον.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ήδη η αφγανική οικονομία είναι σε κρίση καθώς και ότι επίκειται και μια ανθρωπιστική κρίση.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και τα δυτικά κράτη εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν πόρους και κονδύλια στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αναμένοντας δείγματα γραφής από το καθεστώς ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των γυναικών.
Σημειώνεται πως τα περίπου 10 δις δολάρια της βοήθειας έχουν «παγώσει» μέχρι νεωτέρας, γεγονός πάντως που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα θα είναι μια σοβαρή οικονομική κρίση που θα οδηγήσει εκατομμύρια Αφγανούς στην φτώχεια και στην πείνα και θα προκαλέσει ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα.

Από κοντά Κίνα, Πακιστάν

Σε αυτήν την περίπτωση, το Αφγανιστάν αναμένεται να στραφεί για βοήθεια στους γείτονες του, στην Κίνα και στο Πακιστάν, που ήδη έχουν αποστείλει βοήθεια στο καθεστώς των Ταλιμπάν.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει βοήθεια ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό ενώ και το Πακιστάν απέστειλε τρόφιμα και φάρμακα στις αρχές του Αφγανιστάν.
Το Πακιστάν έχει στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν ενώ έχει κατηγορηθεί ότι τους συνέδραμε κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου με τις ΗΠΑ.
Αλλά και η Κίνα, που είναι ισχυρός σύμμαχος του Πακιστάν, έχει και αυτή σχέσεις με τους Ταλιμπάν, και ενώ το Πεκίνο φέρεται να ενδιαφέρεται και για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, και κυρίως για τα αποθέματα λιθίου που είναι βασικό συστατικό για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο το Αφγανιστάν να γίνει μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας – Πακιστάν, μέρος του τεράστιου project «Beld and Road Initiative», το οποίο κινητοποιεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών.

Θετικοί οι Ταλιμπάν

Αν και δεν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τη συνεργασία Αφγανιστάν – Κίνας, οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις με την Κίνα για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες, με το Πεκίνο να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για εξορύξεις.
Μάλιστα η Κίνα φέρεται πως πίεζε εδώ και χρόνια το Αφγανιστάν να ενταχθεί στο σχέδιο του «Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας – Πακιστάν», με την μέχρι πρότινος κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ να μη δεσμεύεται απέναντι σε αυτήν την προοπτική.
Πλέον όμως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομίας τους και τη διεθνή αναγνώριση, είναι θετικοί απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης