Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία - Εκλογές (13/9): Η εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, το κλίμα και η πρόκληση της πολιτική αλλαγής

Νορβηγία - Εκλογές (13/9): Η εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, το κλίμα και η πρόκληση της πολιτική αλλαγής

Τόσοι οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί, είναι επιφυλακτικοί στο να στηρίξουν τη μείωση της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τα έσοδα της ύψους 40 δισ. δολαρίων βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων

Σχετικά Άρθρα

Τη μέση οδό στην αναγκαιότητα να υιοθετηθεί μια περισσότερο φιλική στο περιβάλλον πολιτική μειωμένων ρύπων στην οικονομία και την κοινωνική πρακτική με την εμπράγματη ανάγκη να προστατέψουν την ευημερία της οικονομίας τους, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο, αναζητούν μέσα από τις φετινές γενικές εκλογές οι Νορβηγοί, σχολιάζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.
Οι εκλογές επισήμως είναι αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, όμως λόγω της πανδημίας και της ανάγκης να αποφευχθεί ο συνωστισμός οι κάλπες άνοιξαν ήδη μία ημέρα νωρίτερα στο Όσλο και μεγάλες πόλεις όλης της χώρας.

Πολιτική αλλαγή

Οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μια καθαρή νίκη του κεντροαριστερού μπλοκ υπό το Εργατικό Κόμμα.
Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα τερματιστεί το άνευ προηγουμένου οκταετές σερί της διακυβέρνησης της κεντροδεξιάς.
Αν και οι ισορροπίες ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα θα αποτελέσουν το κλειδί όσον αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης.
Ουσιαστικά αμφότερα τα κόμματα εξουσίας, τόσοι οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί, έχουν εμφανιστεί πιο επιφυλακτικοί στο να στηρίξουν τη μείωση της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τα έσοδα της ύψους 40 δισ. δολαρίων βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων.

Άδειες εξόρυξης

Αντιθέτως, τα μικρότερα κόμματα έχουν λάβει μια πιο σαφή στάση υπέρ της δύσκολης αλλά αναγκαίας απόφασης για τη δρομολόγηση μιας νέας κατεύθυνσης για τη νορβηγική οικονομία με στόχο την πάταξη της κλιματικής αλλαγής.
Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο η Σοσιαλιστική Αριστερά όσο κυρίως οι κομμουνιστές Κόκκινοι και οι Πράσινοι ζητούν ξεκάθαρα να μην δοθούν νέες άδειες εξόρυξης με στόχο την σταδιακή απομείωση του κλάδου, αλλά και τον πλήρη τερματισμό των εξορύξεων στον αρκτικό κύκλο.
Μάλιστα, οι Πράσινοι το θέτουν ως προϋπόθεση για να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
OLI_NOr.PNG
Κυβέρνηση συνασπισμού

Αν οι Εργατικοί υπό τον εκατομμυριούχο Gahr Store, επικρατήσουν χρειαστεί συνασπισμός αρκετών κομμάτων για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε θα υποχρεωθούν σε ριζικότερες υποχωρήσεις στο κρίσιμο θέμα της περιβαλλοντολογικής πολιτικής.
Για το διεθνές περιβαλλοντολογικό κίνημα η στάση της Νορβηγίας και της νέας κυβέρνησης της μπορεί να αποδειχτούν σταθμός για τις εξελίξεις εν όψει και της διεθνούς διάσκεψης της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη.

«Δεξαμενή» 1,4 τρισ. δολαρίων

Οι ίδιοι οι Νορβηγοί θεωρούνται πρωτοπόροι στη χρήση πράσινων τεχνολογιών αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων –περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων οχημάτων είναι ηλεκτροκίνητα-, όμως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν χάρη στην τεράστια δεξαμενή των 1,4 τρισ. δολαρίων που είναι συγκεντρωμένο στο εθνικό ενεργειακό fund.
Αν λοιπόν αποφασίσουν να χαράξουν μια νέα οικονομική πολιτική έναντι της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων θα αποτελέσουν παγκόσμιο πρότυπο. 

Στροφή στη Σκανδιναβία

Σημειωτέον πως και πολιτικά τυχόν επικράτηση των Εργατικών θα σημάνει μια συνολική πολιτική στροφή για τον σκανδιναβικό βορρά, καθώς θα είναι η πρώτη φορά από το 1959 που και οι πέντε σκανδιναβικές χώρες θα κυβερνώνται από κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
NORRRRRRRRRRRRRRRRR.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης