Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΑΕΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα - Ελπίδες για επανεκκίνηση των συνομιλιών

ΙΑΕΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα  - Ελπίδες για επανεκκίνηση των συνομιλιών
Στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Rafael Grossi για διαβουλεύσεις
Σχετικά Άρθρα

 

Για πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Τεχεράνη αναφορικά με την επανάληψη των ελέγχων στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις έκανε λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα τους Bloomberg την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.
Ωστόσο απομένει να φανεί, αν αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Διερεύνηση προθέσεων

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Rafael Grossi, μετέβη για το σκοπό αυτό στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές μεταξύ άλλων με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Mohammad Eslami.
Το ταξίδι του κυρίου Grossi θεωρήθηκε αναγκαίο για να διερευνηθούν οι προθέσεις της νέας ιρανικής κυβέρνησης, πριν την αυριανή σύνοδο του κεντρικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, στην οποία το ζήτημα του Ιράν θα τεθεί επί τάπητος με τους σκληροπυρηνικούς να απαιτούν σκλήρυνση της στάσης της Δύσης.

Επιθεωρήσεις

Όπως ανακοινώθηκε, το Ιράν δέχτηκε σε πρώτη φάση να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να αποκαταστήσουν τις κάρτες μνήμης στις ειδικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από τον οργανισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με την επανάληψη των ίδιων των ελέγχων από τους επιθεωρητές.
Υπενθυμίζεται πως μετά το πάγωμα των διεθνών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, τον Ιούνιο, για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Τεχεράνη αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια για τις επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές του ΙΑΕΑ.

Καταδικαστικό ψήφισμα

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πρόοδο, αν και δεν είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει το συμβούλιο του οργανισμού, στους κόλπους του οποίου δεν λείπουν οι φωνές που θέλουν την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος κατά της Τεχεράνης για την ανεπαρκή συνεργασία της στην έρευνα που είχε ξεκινήσει αναφορικά με τις καταγγελίες για πυρηνικά ίχνη που είχαν βρεθεί σε αρκετές, μη δηλωμένες ιρανικές εγκαταστάσεις.
Για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν πληροφορίες, αν ο Grossi πέτυχε κάποια πρόοδο.
ΙΑΕΣ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης