Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη: Προς κατάργηση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στη Βρετανία - Αποκλείονται νέα lockdowns

Σημαντική εξέλιξη: Προς κατάργηση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στη Βρετανία - Αποκλείονται νέα lockdowns
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδια για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Σχετικά Άρθρα
Δεν αναμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 ο βρετανός υπουργός Υγείας Sajid Javid ενώ την ίδια ώρα αποκλείει τη χρήση εμβολιαστικών διαβατηρίων που θα επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.
«Δεν αναμένω νέα λοκντάουν.
Θεωρώ ότι θα ήταν ανεύθυνο για οποιονδήποτε υπουργό Υγείας ανά τον κόσμο να αποκλείσει κάποιο ενδεχόμενο, ωστόσο δεν βλέπω πως θα πηγαίναμε σε ένα ακόμη  lockdown», δήλωσε ο ίδιος σε εκπομπή του BBC.

To σχέδιο για το χειμώνα

Ερωτηθείς για τα αποκαλούμενα διαβατήρια για την COVID ο Javid είπε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το εξετάσαμε όπως έπρεπε και παρότι θα πρέπει να το κρατήσουμε στα υπόψη, ως πιθανή επιλογή, με χαρά μου σας ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε με σχέδια για διαβατήρια εμβολιασμού».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδια για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να άρει κάποιους περιορισμούς στηριζόμενη στο ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθε, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Λειτουργεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, στο δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός ανέφερε:
«Τώρα που μπαίνουμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα (…) ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδιά μας για την διαχείριση της COVID τους αμέσως επόμενους μήνες και με αυτά θα καθιστούμε σαφές ότι το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα λειτουργεί» σημείωσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως θέλουμε να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί και υπάρχουν κάποια πράγματα, όσον αφορά το θέμα των ταξιδιών για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, αλλά το τεστ PCR που απαιτείται κατά την επιστροφή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο από ορισμένες χώρες, κοιτάξτε θέλω να προσπαθήσω να απαλλαγούμε από αυτό όσο γρηγορότερα μπορώ», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αυξάνονται οι θάνατοι

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεγαλη Βρετανία το 80% ειναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 89% άνω των 16 ετών, έχουν κανει τουλαχιστον την 1η δόση.
Παρόλα αυτά οι θάνατοι αυξάνονται

«Φρένο» στην ανάκαμψη από τη μετάλλαξη Delta

Η νέα στρατηγική σταδιακής άρσης των μετρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Boris Johnson την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να καταγράφει μέτρια αύξηση 0,1%, εμφανώς βραδύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αντανακλώντας το κύμα μολύνσεων της Covid-19 εξαιτίας της μετάλλαξης Delta.
Ύστερα από ανάπτυξη 1% τον Ιούνιο, οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση αλλά αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.
«Με την αύξηση των περιστατικών Covid-19 και την επιδείνωση της έλλειψης προϊόντων και εργαζομένων, η οικονομική ανάκαμψη είναι σε νεκρό σημείο», σχολίασε ο Paul Daniels, από την Capital Economics.
Η χώρα κατέγραψε κορύφωση των μολύνσεων στις αρχές Ιουλίου εξαιτίας κυρίως του Euro, και η κυβέρνηση ήρε στα μέσα Ιουλίου σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση ή περιορισμοί στον αριθμό των παρευρισκομένων στους χώρους θεάματος.

Επικρίσεις για την αύξηση των εισφορών

Στο μεταξύ αθετώντας περί του αντιθέτου προεκλογική του δέσμευση, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου το σύστημα υγείας να ανακάμψει και να απορροφήσει τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ιατρική φροντίδα που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Δεχόμενος έντονες επικρίσεις, ακόμη και στις τάξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας του που αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων, ο Johnson διευκρίνισε πως η αύξηση αυτή -της τάξεως του 1,25% που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022- θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάληψη της φροντίδας, η οποία συχνά κοστίζει πολύ, ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, όπως οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης