Τελευταία Νέα
Διεθνή

To «πολιτικό παιχνίδι» του The Lancet στον κορωνοϊό: Είναι πολλά τα χρήματα για να καταδικάσει το εργαστήριο της Wuhan

To «πολιτικό παιχνίδι» του The Lancet στον κορωνοϊό: Είναι πολλά τα χρήματα για να καταδικάσει το εργαστήριο της Wuhan
Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι 26 από τους 27 επιστημονικούς συνεργάτες του περιοδικού είχαν σχέση συνεργασίας με αδρά οικονομικά οφέλη με το εργαστήριο της Wuhan - Γι' αυτό και απέρριψαν τα σενάρια δημιουργίας και διαρροής του κορωνοϊού SARS-Covid-19 εκεί ως «θεωρίες συνωμοσίας»

Σχεδόν όλοι οι επιστήμονες της έγκυρης ιατρικής επιθεώρησης The Lancet που δημόσια απέρριψαν τη θεωρία διαρροής του κορωνοϊού SARS - Covid-19 από το εργαστηρίου της Wuhan, συνδέονται με το εργαστήριο, όπως αποκαλύπτει η έκθεση.
Η ομάδα των 26 από τους 27 επιστήμονες του Lancet που μέσω επιστολής τους τον Μάρτιο του 2020 κατήγγειλαν και αποκήρυξαν ως «θεωρίες συνωμοσίας» πως ο ιός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από το εργαστήριο στο κέντρο της πόλης, έχουν στενή συνεργασία με το εργαστήριο και τους ερευνητές της Γουχάν, εκτίθενται τώρα, καθώς μια έρευνα από την εφημερίδα Daily Telegraph για τους υπογράφοντες την επιστολή αυτή, αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι έχουν κάποια σύνδεση με το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan - εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία τους.
Μόνο ένας - ο Δρ Ronald Corley, ειδικός μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης - βρέθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδότες ή ερευνητές στο ινστιτούτο Wuhan.
Περιλαμβάνουν τον Dr Peter Daszak, τον Βρετανό πρόεδρο της EcoHealth Alliance και τον επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Jeremy Farrar.
Μόνο τον Φεβρουάριο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέρριψε την ιδέα ότι ο Covid ξεκίνησε στην ιχθυαγορά της Γουχάν ή ήταν αποτέλεσμα διαρροής εργαστηρίου. Αλλά, για τους επιστήμονες που προσπάθησαν να αποδείξουν το αντίθετο, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Angus Dalgleish και του Νορβηγού επιστήμονα Birger Sorensen, αυτές οι τελευταίες ειδήσεις υποστηρίζουν περαιτέρω ότι υπήρξε μια «ακραία συγκάλυψη», αναφέρει η Telegraph.
2_3.webp
Πολιτική... μόλυνση

Σχολιάζοντας την ανακάλυψη, οι Dalgleish και Sorensen είπαν ότι τα ευρήματα «δείχνουν πέρα ​​από κάθε λογική αμφιβολία ότι ολόκληρος ο τομέας της έρευνας για τον ιό έχει μολυνθεί πολιτικά.
«Μπορούμε να το αποδείξουμε», πρόσθεσαν.
Τρεις από τους υπογράφοντες ήταν επίσης από το βρετανικό Wellcome Trust, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει πειράματα στο Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan στο παρελθόν.
Και ο Sir Jeremy Farrar, έχει επίσης δημοσιεύσει εργασία από κοινού με τον George Gao - τον επικεφαλής του Κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - τον οποίο περιγράφει ως «παλιό φίλο».
Οι πληροφορίες για τη συμμετοχή τους στο Ινστιτούτο ήρθαν μετά την απομάκρυνση του Δρ Peter Daszak από την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ερευνούσε την προέλευση του Covid.
Οι αναφορές αποκάλυψαν ότι η Συμμαχία EcoHealth, στην οποία είναι Πρόεδρος, διέθεσε κρατικό χρήμα στο WIV για να αποκομίσει κέρδη από την έρευνα λειτουργίας των κορωνοϊών που βασίζονται σε νυχτερίδες.
Ο 55χρονος έχει στενή σχέση με την επικεφαλής του εργαστηρίου Dr Shi Zhengli - που αποκαλείται «Batwoman» - και πέρυσι έκανε tweet για να τραγουδήσει μαζί της καραόκε και να «πάρτι σε μια σπηλιά νυχτερίδων» εν μέσω της πανδημίας.
Ωστόσο, το WIV είναι ο πρώτος ύποπτος, καθώς αυξάνονται περιστατικά στοιχεία που συνδέουν την προέλευση του ιού με διαρροή εργαστηρίου, καθώς οι ΗΠΑ διέταξαν μια δεύτερη έρευνα.

Για πολλούς επιστήμονες, το Ινστιτούτο Wuhan παραμένει «πρωταρχικός ύποπτος» της διαρροής

Ωστόσο, όπως προέκυψε αργότερα, τη δήλωση - άρθρο στο The Lancet συντάχθηκε από τον Βρετανό επιστήμονα Peter Daszak, έναν επί μακρόν συνεργάτη του Ινστιτούτου ιολογίας της Wuhan, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα για τους κορωνοϊούς νυχτερίδας και είχε τα γνωστά θέματα ασφάλειας.
Ο Daszak είναι ο πρόεδρος της EcoHealth Alliance (με αμοιβή 300.000 λιρών ετησίως), μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διέθετε κατ'εξακολούθηση κονδύλια στην φίλη του Shi Zhengli, την ιολόγο του Εργαστηρίου στη Wuhan που είναι γνωστή ως «Batwoman» για τη δουλειά της στη συλλογή δειγμάτων ιών από νυχτερίδες.
Τέσσερις μήνες αργότερα, το The Lancet δημιούργησε μια «Επιτροπή Covid-19» για να «βοηθήσει τις κυβερνήσεις» και να «ελέγξει τις πληροφορίες» περί της προέλευσης του ιού.
Η διεύθυνση της Επιτροπής ανατέθηκε στον Jeffrey Sachs, ο οποίος στήριξε τον Daszak, εκθέτοντας περισσότερο την επιθεώρηση.
Νταζακ.jpg
(Ο Peter Daszak)
Το... «μάζεμα»

«Θα ήταν καλύτερο για το The Lancet να είχε δηλώσει ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του Daszak και των άλλων υπογραφόντων ήταν αναληθείς και να εκφράσουν την ανησυχία τους», σύμφωνα με τον Richard Ebright, εμπειρογνώμονα βιοασφάλειας και καθηγητή χημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. στο Νιου Τζέρσεϋ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Mail on Sunday το The Lancet πρόκειται να δημοσιεύσει μια δεύτερη δήλωση από τους ίδιους συντάκτες που υπέγραψαν τη δήλωση του Φεβρουαρίου, ότι ο Covid πιθανότατα προέκυψε μέσω φυσικής «ζωοανοσογόνου» μετάδοσης από ζώα σε ανθρώπους κατά τρόπο... εξέλιξης: «Φαίνεται πιο πιθανό να μεταδοθεί μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, αν και άλλες δυνατότητες δεν μπορούν να αποκλειστούν πλήρως», ανέφερε πηγή πως θα αναγνωρίζεται, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να «λείπουν κάποιες υπογραφές».
Τέσσερις από τους αρχικούς εμπειρογνώμονες του The Lancet φαίνεται να έχουν αλλάξει από τότε τη θέση τους, συμπεριλαμβανομένου του Charles Calisher, ενός ιολόγου από το Κολοράντο.
Παραδέχεται ότι «είναι ακραία η σύμπτωση» για να αγνοηθεί η υπόθεση διαρροής από το εργαστήριο και ότι «είναι πιο πιθανό ότι βγήκε από αυτό το εργαστήριο».
Ο Bernard Roizman, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έχει επίσης πειστεί ότι ο ιός μεταφέρθηκε σε εργαστήριο, τροποποιήθηκε στη συνέχεια ξέφυγε από «κάποιον αμελή».
Αναμένεται πάντως με ενδιαφέρον το νέο άρθρο-δήλωση διόρθωσης, του κατά τα άλλα έγκυρου επιστημονικού περιοδικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης