Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει η (δύσκολη) συζήτηση για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη – Δημοσιονομική πειθαρχία θέλει ο Βορράς

Επιστρέφει η (δύσκολη) συζήτηση για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη – Δημοσιονομική πειθαρχία θέλει ο Βορράς

Tο παρασκήνιο του Eurogroup της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου και η δύσκολη συζήτηση που ξεκινά για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Σχετικά Άρθρα

Δημοσιονομική πειθαρχία ή ενίσχυση της ανάκαμψης με μέτρα τόνωσης των οικονομιών;
Αυτό είναι το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οικονοικά επιτελεία των κυβερνήσεων.
Με αφορά το Eurogroup της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου 2021, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle αναλύει τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους με ορίζοντα την επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά την περιπέτεια της πανδημίας, σε δημοσίευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2021
Καλοκαιρινές θερμοκρασίες στο Μπρντο της Σλοβενίας που φιλοξένησε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αλλά και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Κεφάτοι ήταν όλοι οι συμμετέχοντες.
Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται ότι επιτυγχάνεται πιο γρήγορα απ’ όσο είχαν υπολογίσει οι ειδικοί, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 4,8% για το 2021.
«Η κατάσταση εξελίσσεται καλύτερα από όσο είχαμε εκτιμήσει», προσθέτει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Christine Lagarde.
Τα σενάρια τρόμου δεν επαληθεύονται.

To κόστος της ανάκαμψης

Το ζήτημα είναι όμως ότι η ΕΕ πληρώνει «ακριβά» την ανάκαμψη με κρατική επιδότηση της εργασίας σε εποχές πανδημίας και ενισχύσεις δισεκατομμυρίων για μεμονωμένες επιχειρήσεις ή και για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.
Η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει κάθε είδους ομόλογα, ενισχύοντας τη ρευστότητα.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Επιτρόπου Gentiloni, είναι να αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός στο 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ενώ το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει 60%. Στην Ιταλία οι κρατικές επιδοτήσεις οδήγησαν το χρέος στο 160%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα»

«Όλα αυτά ήταν σωστά», επισημαίνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Brumo LeMaire, «αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τακτική και να μην ρίχνουμε χρήματα από το ελικόπτερο, να θεσπίσουμε πιο στοχευμένα μέτρα».
Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις θα περιοριστούν σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως η εστίαση και ο τουρισμός.
Από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί ο Επίτροπος, «δεν επιτρέπεται να κάνουμε τα ίδια λάθη όπως στη δημοσιονομική κρίση, πριν από δέκα χρόνια»
.
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι όποιες περικοπές δαπανών δεν μπορεί να εκμηδενίζουν τις κρατικές επενδύσεις, από τις οποίες οι Ευρωπαίοι αναμένουν κατ’ εξοχήν την τόνωση της ανάπτυξης.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Αλλά η συζήτηση για τη μείωση του χρέος μόλις άρχισε.
Μερικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία προειδοποιούν ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα ίδια αυστηρά κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας που ίσχυαν πριν από την πανδημία και επέβαλαν για παράδειγμα, όριο του 3% του ΑΕΠ για τον νέο δανεισμό.
Για τη Γαλλία το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 9% για φέτος, ενώ αναμένεται να προσεγγίσει το 5% το 2021.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της DW, o Επίτροπος Gentiloni ανέφερε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα, ακόμη και ένα δημόσιο χρέος στο 100% του ΑΕΠ δεν είναι παράλογο».
Στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde τονίζει ότι όλα εξαρτώνται από το που πηγαίνουν τα χρήματα και προφανώς η επένδυση στην ψηφιακή καινοτομία ή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εκτιμηθεί περισσότερο από αλόγιστες καταναλωτικές δαπάνες.
Πολλοί υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι τα «καλά χρέη» που χρηματοδοτούν την επένδυση και την καινοτομία, θα πρέπει να εξαιρούνται πλέον από τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι «Βόρειοι» επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την προσέγγιση.
Οκτώ υπουργοί Οικονομικών, σε κοινή επιστολή τους προς το Eurogroup, έχουν επισημάνει ότι «κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η τιθάσευση των υπερβολικών ελλειμμάτων».

Κατά την άποψή τους δεν αποκλείεται η αναθεώρηση των κανόνων για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά δεν επιτρέπεται να αποκηρυχθεί «ο στόχος της συνετής οικονομικής διαχείρισης». Συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz απέφυγε να λάβει μέρος στη διαμάχη, λέγοντας ότι «δεν τάσσεται ούτε με τη μία άποψη, ούτε με την άλλη, αλλά προκρίνει μία μέση λύση».
Κατά τον Scholz η εμπειρία της δημοσιονομικής κρίσης μας δείχνει ότι «ήταν σημαντικό να έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια σταθερότητας, τα οποία μας δίνουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας».

Γερμανικός προβληματισμός και εκλογές

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας, ποσό που εξασφαλίστηκε με νέο δανεισμό.
Με 66% του ΑΕΠ το γερμανικό χρέος παραμένει σχετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2021.
Στον προεκλογικό αγώνα που βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για την καγκελαρία, έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η σημερινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δεν αφήνει περιθώρια για φοροαπαλλαγές, σε αντίθεση με τους συγκυβερνώντες στο Βερολίνο Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αλλά και το αντιπολίτευόμενο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα το SPD αναφέρει απλώς ότι επιδιώκει «ευέλικτους» δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά στην άτυπη συνάντηση της Σλοβενίας ο Scholz δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Επισήμως οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν τεθεί στο περιθώριο μέχρι τα τέλη του 2022.
Ήδη σήμερα Γαλλία και Ιταλία ζητούν παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι τα τέλη του 2023.
Παράλληλα διεξάγεται και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου.
Πάντως, κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (DIW) στην Κολωνία και το Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους να μην βιαστούν να επιστρέψουν στα παλαιά κριτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης