Τελευταία Νέα
Διεθνή

Apple: Πύρρειος δικαστική νίκη για το App Store επί της Epic Games – Ασκήθηκε έφεση

Apple: Πύρρειος δικαστική νίκη για το App Store επί της Epic Games – Ασκήθηκε έφεση

Σύμφωνα με την απόφαση ο τεχνολογικός γίγαντας δεν ασκεί μονοπωλιακές πρακτικές - Τι θα αλλάξει στο επιχειρηματικό μοντέλο για τις εφαρμογές

Σχετικά Άρθρα

Σημαντικό πλήγμα υπέστη την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 η επικερδής επιχείρηση App Store της Apple χάρη στην απόφαση μιας ομοσπονδιακού δικαστή στη δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την Epic Games, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 11 Σεπτεμβριου 2021.
Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers ανακοίνωσε την απόφαση στη δίκη που βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η Apple δεν θα επιτρέπεται πλέον να απαγορεύει στους προγραμματιστές να παρέχουν συνδέσμους ή άλλες μορφές επικοινωνίας που κατευθύνουν τους χρήστες μακριά από τις αγορές εντός εφαρμογής της Apple. Η Apple τυπικά εισπράττει 15% έως 30% από τις ακαθάριστες πωλήσεις.

Έσοδα 64 δισ. δολ.

Η δικαστική αυτή απόφαση εκδόθηκε μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη της Epic Games με την Apple και αυξάνει την πιθανότητα οι προγραμματιστές να κατευθύνουν τους χρήστες τους στον ιστότοπό τους προκειμένου να εγγραφούν ή να αγοράσουν ψηφιακό περιεχόμενο, βλάπτοντας τις πωλήσεις του App Store της Apple, που αποκόμισε κέρδη 64 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2020.
Η μετοχή της Apple μετά από αυτή την εξέλιξη υποχώρησε πάνω από 3% στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Μονοπωλιακές πρακτικές

Η απόφαση ολοκληρώνει το πρώτο μέρος της δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο εταιρειών σχετικά με τις πολιτικές του App Store και εάν αυτές αντίκεινται στον ισότιμο ανταγωνισμό.
Η Apple κέρδισε τις εννέα από τις 10 κατηγορίες, αλλά διαπιστώθηκε ότι υιοθέτησε σε μονοπωλιακές πρακτικές σύμφωνα με τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας και θα αναγκαστεί να αλλάξει τις πολιτικές της στο App Store και να χαλαρώσει τον έλεγχο των αγορών εντός της εφαρμογής. Η απόφαση του δικαστηρίου θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Πληροφορίες

«Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Apple κρύβει σημαντικές πληροφορίες από τους καταναλωτές και καταπνίγει παράνομα τις επιλογές τους», έγραψε η Ρότζερς. «Η στάση της Apple στρεβλώνει τον ανταγωνισμό καθώς εμποδίζει τους κατασκευαστές εφαρμογών να ανακατευθύνουν τους καταναλωτές σε δικές τους ιστοσελίδες και σε δικούς τους τρόπους πληρωμής», πρόσθεσε.

Συνθήκες ανταγωνισμού

Ωστόσο η δικαστής αποφάνθηκε ότι «η Apple δεν διαθέτει μονοπώλιο στην αγορά των συναλλαγών στον τομέα των παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα».
Η δίκη πραγματοποιήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια τον Μάιο και περιλάμβανε και τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας οι οποίοι κατέθεσαν σε ανοιχτό δικαστήριο. Να σημειωθεί πάντως ότι είναι βέβαια πως στην απόφαση θα ασκηθεί έφεση.
Από τη μεριά της η Apple παρουσιάστηκε ικανοποιημένη με την απόφαση.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου και θεωρούμε ότι αυτή είναι μια τεράστια νίκη για την Apple», δήλωσε η γενική σύμβουλος της Apple, Kate Adams.

Κριτική

Η Apple δεν διευκρίνισε πάντως αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Αντίθετα η αντίδικός της, Epic Games, θα ασκήσει έφεση, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο CNBC.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games Tim Sweeney , μάλιστα, επέκρινε την απόφαση σε δήλωσή του στο Twitter.
«Η σημερινή απόφαση δεν είναι νίκη για τους προγραμματιστές ή τους καταναλωτές», έγραψε ο Sweeney στο Twitter.
«Η Epic μάχεται για θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των μεθόδων πληρωμής εντός εφαρμογής και των καταστημάτων εφαρμογών για ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές.»
Καταγραφή111111111111111111111.PNG
Χαλάρωση των κανόνων

Από τότε που ολοκληρώθηκε η δίκη, αλλά πριν εκδοθεί η απόφαση, η Apple έκανε αρκετές αλλαγές για να εξευμενίσει τους επικριτές της, και χαλάρωσε ορισμένους κανόνες σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πελάτες για να τους ενθαρρύνουν να κάνουν αγορές εκτός εφαρμογής και να επιτρέψουν ορισμένες συνδέσμους σε εφαρμογές.
Η Rogers έγραψε στην απόφασή της ότι διαφωνεί τόσο με την Apple όσο και με την Epic Games σχετικά με τη διαμόρφωση της αγοράς που φέρεται να κυριαρχεί η Apple.
Διαπίστωσε δε ότι επρόκειτο για «ψηφιακές συναλλαγές τυχερών παιχνιδιών για κινητά», όχι για όλες τις εφαρμογές iPhone, όπως υποστήριζε η Epic Games, ούτε ήταν όλα βιντεοπαιχνίδια, όπως διατείνεται η Apple.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης