Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου: Σε ενότητα κάλεσε ο Biden τους Αμερικανούς

ΗΠΑ - Επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου: Σε ενότητα κάλεσε ο Biden τους Αμερικανούς
O  πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden και η σύζυγός του θα μεταβούν σε τρεις εμβληματικές τοποθεσίες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ήτοι στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στην Πενσυλβάνια
Σχετικά Άρθρα

«H ενότητα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στις 10/9, παραμονή της 20ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
«Αυτό είναι για μένα το βασικό δίδαγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ότι όταν είμαστε πιο ευάλωτοι (...), η ενότητα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, στο 6λεπτό βίντεοπου μαγνητοσκοπήθηκε στον Λευκό Οίκο.
Σήμερα, Σάββατο 11/9, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden και η σύζυγός του θα μεταβούν σε τρεις εμβληματικές τοποθεσίες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ήτοι στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στην Πενσυλβάνια, όπου ένα αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές συνετρίβη πριν από 20 χρόνια.
Πάντως, ο J. Biden, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για τη διαχείρισή του στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις κατά τις προγραμματισμένες τελετές.
Όπως ο ίδιος σημείωσε στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμά του, «ενότητα δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πιστεύουμε το ίδιο πράγμα, αλλά είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να έχουμε πίστη ο ένας στον άλλον».

Επίσημες τελετές

Οι ΗΠΑ, 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποτίουν σήμερα φόρο τιμής με επιμνημόσυνες δεήσεις και επίσημες τελετές στους σχεδόν 3.000 νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων της Al-Qaeda, μέσα σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα μετά την πρόσφατη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden, θα παραστεί στην τελετή που θα γίνει στη μνήμη των 2.977 νεκρών των επιθέσεων (εκ των οποίων οι 2.753 στη Νέα Υόρκη) στο εντυπωσιακό μνημείο στο Μανχάταν που ανεγέρθηκε στο «Σημείο Μηδέν», όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), οι οποίοι κατέρρευσαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
Αναλυτικά, ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 08:46 τοπική ώρα (15:46 ώρα Ελλάδος) σήμερα, την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία από 5 από τους 19 τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις έπεσε στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Επίσης, ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί άλλες πέντε φορές, ενώ μουσικά αφιερώματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο ως τις 12:30 τοπική ώρα (19:30 ώρα Ελλάδος) για να σηματοδοτήσουν τις τραγωδίες των επιθέσεων πριν από είκοσι χρόνια: την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, την επίθεση στο Πεντάγωνο κοντά στην Ουάσινγκτον και την συντριβή ενός εκ των αεροπλάνων στο Σάνκσβιλ, στην Πενσιλβάνια.
Μάλιστα, για τρεις ώρες θα αναγνωστούν στο μνημείο στη Νέα Υόρκη τα ονόματα των σχεδόν 3.000 νεκρών. Ήδη, κάθετες δεσμίδες φωτός υψώνονται από τις δύο τεχνητές λίμνες που φτιάχτηκαν εκεί όπου βρισκόταν η βάση των Δίδυμων Πύργων.
Στην Times Square , την καρδιά του Μανχάταν, τον οικονομικό πνεύμονα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης, όπου παραδοσιακά γιορτάζονται οι νίκες της Αμερικής, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συνάθροιση και τελετές περισυλλογής.

Τι είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια

Ως μια από τις πιο μαύρες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών έμελλε να μείνει η Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ (στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001) έγιναν στόχος μιας συντονισμένης επίθεσης από τη τζιχαντιστική οργάνωση Al-Qaeda, η οποία έπληξε τους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, αφήνοντας πίσω τους σχεδόν 3.000 νεκρούς.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν από 19 αεροπειρατές, οι οποίοι κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που είχαν αναχωρήσει από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ (Βοστόνη, Ουάσινγκτον και Νιούαρκ) με προορισμό την Καλιφόρνια.
Τα δύο αεροπλάνα έπεσαν διαδοχικά πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατέρρευσαν σε λιγότερο από δύο ώρες, ένα τρίτο αεροπλάνο έπληξε το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο αεροπλάνο, το οποίο φέρεται να είχε στόχο το Καπιτώλιο ή τον Λευκό Οίκο, κατέπεσε σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, αφού προηγουμένως οι επιβάτες κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους.
Σημειώνεται ότι δεν επέζησε κανένας από τους επιβαίνοντες στα τέσσερα αεροπλάνα.

Τα γεγονότα

Αναλυτικά, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν τα ακόλουθα γεγονότα:

  • 8:46: Η πτήση 11 των American Airlines, ένα Boeing 767 που αναχώρησε από τη Βοστόνη με προορισμό το Λος Άντζελες και είχε 92 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι πέντε ήταν αεροπειρατές, έπεσε πάνω στον βόρειο Πύργο του World Trade Center, που τυλίχθηκε στις φλόγες.
  • 9:03: Στους πάνω ορόφους του νότιου Πύργου του World Trade Center έπεσε η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767 που εκτελούσε το δρομολόγιο Βοστόνη- Λος Άντζελες με 65 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 5 αεροπειρατές
  • 9:05, Σαρασότα, Φλόριντα: Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, George W Bush την ώρα που διάβαζε μια ιστορία στους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου, ο προσωπάρχης του ψιθύρισε πως «ένα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον δεύτερο Πύργο. Η Αμερική δέχεται επίθεση».
  • 9:25: Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) προχώρησε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου των ΗΠΑ και απαγόρευσε τις απογειώσεις όλων των αεροσκαφών.
  • 9:30: Ο πρόεδρος George W Bush δήλωσε στους μαθητές ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον λόγω «μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης».
  • 9:37: Έπεσε στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757 που αναχώρησε από την Ουάσινγκτον με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο με 64 επιβαίνοντες, εκ των οποίων πέντε αεροπειρατές
  • 9:42: Η FAA ζήτησε από όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εν πτήσει να προσγειωθούν το συντομότερο δυνατό.
  • 9:59: Ο νότιος Πύργος του World Τrade Center κατέρρευσε τόσο βίαια που ποτέ δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος από το DNA των εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εντός αυτού
  • 10: 03, Σάνκσβιλ Πενσιλβάνια: Συνετρίβη σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ, στο δυτικό τμήμα της Πενσιλβάνια, η πτήση 93 της United Airlines, που είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο με 44 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 4 αεροπειρατές. Κάποιοι από τους επιβαίνοντες, που είχαν ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί στη Νέα Υόρκη, αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές.
  • 10: 28: Κατέρρευσε ο βόρειος Πύργος του World Trade Center 102 λεπτά αφού έπεσε πάνω του το αεροπλάνο και το νότιο τμήμα του Μανχάταν καλύφθηκε από ένα νέφος από τέφρα και συντρίμμια.
  • 13:04, Λουιζιάνα: Ο πρόεδρος George W Bush Μπους, που έχει καταφύγει στην αεροπορική βάση Μπάρκντεϊλ, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και δεσμεύθηκε «να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τους δειλούς δράστες» των επιθέσεων. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Όφουτ της Νεμπράσκα, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το βράδυ.
  • 13:27, Ουάσινγκτον: Ο δήμαρχος Άντονι Ουίλιαμς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
  • 20:30: Ο πρόεδρος George W Bush απευθυνόμενος στους Αμερικάνους κατήγγειλε τις «υπολογισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις» και δεσμεύθηκε να εντοπίσει τους υπεύθυνους, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα κάνει διακρίσεις» μεταξύ των τρομοκρατών και αυτών που τους προστατεύουν.

Τα θύματα

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.600 ατόμων στο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, όταν οι αεροπειρατές κατέλαβαν τον έλεγχο τεσσάρων αεροπλάνων στις 11/9/2001 και τα χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Μεταξύ των θυμάτων και 67 Βρετανοί υπήκοοι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης