Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές προτείνουν επιβολή φόρου 2% επί των αγορών ιδίων μετοχών

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές προτείνουν επιβολή φόρου 2% επί των αγορών ιδίων μετοχών
Δύο γνωστοί ομοσπονδιακοί γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πρότειναν φορολόγηση 2% επί των αγορών ιδίων μετοχών

Δύο γνωστοί ομοσπονδιακοί γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πρότειναν φορολόγηση 2% επί των αγορών ιδίων μετοχών εκ μέρους των εταιρειών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων και ανάσχεσης της φοροαποφυγής στη χώρα.
Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Ron Wyden, εκλεγόμενος στο Όρεγκον και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Θεμάτων, Sherrod Brown, εκλεγόμενος στο Ohio, έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το μπλοκ των Δημοκρατικών, που ελέγχει τον Λευκό Οίκο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά (με βραχεία κεφαλή) και τη Γερουσία, προσπαθεί να συναρθρώσει ένα πακέτο φορολογικών μέτρων για να μπορέσει να καλυφθεί το κόστος του πακέτου δημοσιονομικών δαπανών 3,5 τρισ. δολ.
Το τελευταίο περιλαμβάνει εμβληματικά στοιχεία της οικονομικής ατζέντας του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden.
"Αντί να επενδύουν στους εργαζόμενούς τους, οι κολοσσοί του επιχειρηματικού κόσμου αξιοποίησαν την φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικανών του 2017 και τις περικοπές για να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών τους και να να ανταμείψουν τους πλουσιότερους επενδυτές και τα στελέχη τους, μέσω μαζικών αγορών ιδίων μετοχών", τόνισε ο Wyden, σε δήλωσή του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
O Brown, από την πλευρά του, ανέφερε ότι "έχει έλθει πια η ώρα η Wall Street να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της και να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων της στους εργαζόμενους και στις κοινότητες που έκαναν αυτά τα κέρδη εφικτά".
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών της Γερουσίας εξετάζει, πέραν του φόρου στις αγορές ιδίων μετοχών, και επιβάρυνση για υπερβολικές αποδοχές σε ανώτερα εταιρικά στελέχη, όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συνολικές αγορές ιδίων μετοχών ξεπέρασαν ως αξία το 2018 τα 806 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Η χρονιά εκείνη ήταν η πρώτη της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, που μείωνε μεταξύ άλλων τον εταιρικό φόρο στο 21% από 35%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης