Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden σε Jinping (Κίνα): Ο μεταξύ μας σκληρός ανταγωνισμός να μη γίνει σύγκρουση

Biden σε Jinping (Κίνα): Ο μεταξύ μας σκληρός ανταγωνισμός να μη γίνει σύγκρουση
Η πολιτική των ΗΠΑ στην Κίνα έχει προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις είπε ο Xi Jinping
Σχετικά Άρθρα

Να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση ο σημερινός ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping.
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό τους σημείο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως αυτή ήταν μόλις η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Biden.

Το μήνυμα Biden

Ο Biden φέρεται να υποστήριξε ότι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική» και ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση».
Αν και η κυβέρνηση Biden υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και υποστηρίζει πως έχει τέλος στην πολιτική του Donald Trump («Πρώτα η Αμερική), διατηρεί τους αμερικανικούς δασμούς στο Πεκίνο ενώ εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση σε μια σειρά ζητημάτων στις σχέσεις με την Κίνα.
Κατά το Λευκό Οίκο, το τρέχον διπλωματικό αδιέξοδο μη βιώσιμο και δυνητικά επικίνδυνο.
Όπως αναφέρεται, σκοπός της συνδιάλεξης ήταν να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα δύο μέρη θα διαχειριστούν «με υπεύθυνο τρόπο» τις διαφωνίες τους ώστε «να μπορέσουμε να φθάσουμε αληθινά σε σταθερή κατάσταση» στη διμερή σχέση, πρόσθεσε.
«Οι δύο ηγέτες είχαν ευρεία, στρατηγική συζήτηση για τα θέματα όπου τα συμφέροντα μας (σ.σ. των δύο κρατών) συγκλίνουν και για πεδία «που τα συμφέροντά μας, οι αξίες μας και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν» αναφέρει ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι Biden και Jinping για την «ευθύνη που έχουν τα δύο έθνη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Τι λέει το Πεκίνο

Από την πλευρά τους τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ήταν μια ειλικρινής και σε βάθος συζήτηση, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Xi Jinping υποστήριξε πως η πολιτική των ΗΠΑ στην Κίνα έχει προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις.
«Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Κίνας.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν συχνή επαφή καθώς και ότι θα ζητήσουν από τις αρμόδιες ομάδες εργασίες να εντείνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης