Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ σήμερα θα συσφίξει μερικώς την πολιτική της, μειώνοντας το PEPP, αλλά δεν θα ανακοινώσει... tapering

Η ΕΚΤ σήμερα θα συσφίξει μερικώς την πολιτική της, μειώνοντας το PEPP, αλλά δεν θα ανακοινώσει... tapering

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών μέσω του PEPP κατά το τέταρτο τρίμηνο

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα θα αποφασίσει να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αφήνοντας αμετάβλητο το μέγεθος του φακέλου PEPP, δηλαδή του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, στα 1,85 τρισ. ευρώ.

Αυτή είναι η μέση συναίνεση μεταξύ των αναλυτών για τη σημερινή (9/9) συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την εστίαση να βρίσκεται στον ρυθμό των αγορών του PEPP στο 4ο τρίμηνο, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί από το τρέχον "σημαντικά υψηλότερο" επίπεδο των 80 δισ. ευρώ/μήνα.
Όσοι αναζητούν ενδείξεις για το μέλλον του PEPP όταν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους πρόκειται να απογοητευτούν με το θέμα που φαίνεται να μην έχει τεθεί στο τραπέζι στη σημερινή συνάντηση.
Η συνέντευξη Τύπου πιθανότατα θα φέρει την επικεφαλής C.Lagarde να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών για το PEPP δεν θα θεωρηθεί ως «tapering», καθώς επί της ουσίας δεν θα μειωθεί το ύψος του φακέλου, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Επίσης, η εστίαση θα είναι και στις εκτιμήσεις/οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες μπορεί να δείξουν ότι αναμένεται να αναβαθμίσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2021.
Ο πληθωρισμός του 2023 θα παραμείνει κάτω του στόχου.

Nomura: Καμία απόφαση για το PEPP σήμερα

Στην τελευταία δήλωση πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προσάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια ώστε να αντικατοπτρίζει τον νέο συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2% έναντι της προηγούμενης προσέγγισης «κοντά, αλλά κάτω από 2%».
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αποχρώσεις της δήλωσης ήταν ότι η εντολή για τον πληθωρισμό θα στοχεύσει μέσω των πραγματικών στοιχείων του πληθωρισμού και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου «ο πληθωρισμός αγγίξει το 2% πολύ πριν από το τέλος του ορίζοντα προβολής του», αναφέρει η Nomura.
Η έμφαση στον ορίζοντα προβολής και σε διαρκή βάση έγινε δεκτή θετικά από την αγορά, με την ΕΚΤ να τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Βέβαια, στο μεταξύ ήρθαν στην επιφάνεια οι διαφωνίες από τους Weidmann και Wunsch σχετικά με τη νέα καθοδήγηση λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης και της έλλειψης σαφήνειας σε μια πιθανή στρατηγική εξόδου.
Όσοι αναζητούσαν ενδείξεις για το μέλλον των αγορών PEPP και APP απογοητεύτηκαν, με τη δήλωση να επιβεβαιώνει ότι το PEPP θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.
Επίσης, διατηρήθηκε η καθοδήγηση στο APP.
Όπως διέρρευσε από τον Τύπο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν περίμεναν να λάβουν απόφαση για το μέλλον των αγορών ομολόγων μέσω PEPP τον Σεπτέμβριο, λόγω της επίμονης αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία.
Αντ 'αυτού, μια απόφαση τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο θεωρείται πιο πιθανή, σύμφωνα με τη Nomura.
Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, η ΕΚΤ έκρινε ότι η ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο, με την δραστηριότητα να επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, λέγοντας ότι η παραλλαγή Delta αποτέλεσε πηγή αβεβαιότητας για τις προοπτικές.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης τον Αύγουστο αυξήθηκε σε υψηλό δεκαετίας, ήτοι στο 3,0% από 2,7% με έντονο άλμα στον πυρήνα (εκτός τρόφιμα και ενέργεια) σε 1,6% από 1,4%.
Σημείωση, οι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ στις αρχές του 2022.
Οι μετρήσεις του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο αποκάλυψαν τριμηνιαία αύξηση 2,0% έναντι της συρρίκνωσης 0,3% που παρατηρήθηκε το 1ο τρίμηνο.
Τα στοιχεία της έρευνας για τον Αύγουστο έδειξαν ότι ο δείκτης PMI της IHS Markit Composite σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έπεσε στις 59,0 από 60,2 μονάδες.
Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,6% τον Ιούλιο από 7,8%, καθώς οι προσπάθειες επαναλειτουργίας στην περιοχή συνέχισαν να ενισχύονται.
Όσον αφορά τα ορόσημα για τον COVID, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 70% του πληθυσμού της ΕΕ έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων

Δεδομένης της θερινής διακοπής στην ΕΚΤ, η ρητορική μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχετικά μικρή.
Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι παρεμβάσεις από αξιωματούχους βοήθησαν στη διαμόρφωση των προσδοκιών για την σημερινή συνάντηση.
Τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου Ρ. Lane επέστησαν την προσοχή αφού σημείωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε το ύψος του PEPP (μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τους Villeroy και Kazaks) στην προσεχή συνάντηση, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συζήτηση πρέπει να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Επιπλέον, ο Lane υποβάθμισε την απόφαση για αγορές του 4ου τριμήνου στο πλαίσιο του PEPP ως "τοπική προσαρμογή", ενώ παρέμεινε επίσης στην εκτίμησή του ότι οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό είναι παροδικές, επικαλούμενος την απουσία μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς.
Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε αργότερα από τον Γ. Στουρνάρα.
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος L. de Guindos πρότεινε ότι οι συνοδευτικές οικονομικές προβλέψεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή Delta δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο είχε προβάλει η ΕΚΤ πριν από τέσσερις μήνες.
Ο De Guindos συνέχισε σημειώνοντας ότι «εάν τα πράγματα αρχίσουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό, όπως συμβαίνει σήμερα, τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν».
«Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά προχωράμε σταδιακά και συνεχώς προς αυτό το σημείο», ανέφερε.

Επιτόκια

Από την άποψη των επιτοκίων, η συναίνεση δείχνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το ύψος των επιτοκίων σταθερά.
Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο.

Ισολογισμός

Αν και το μέγεθος του φακέλου PEPP θα παραμείνει σταθερό στα 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ, οι συμμετέχοντες στην αγορά επικεντρώνονται στο επίπεδο των αγορών που θα πραγματοποιηθούν το 4ο τρίμηνο και τι θα συμβεί όταν το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του.
Όσον αφορά το πρώτο, στη συνεδρίαση του Ιουνίου υπήρξε μια ανατροπή του επιπέδου των αγορών στο τρίτο τρίμηνο (περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ/μήνα), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με "σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι τους πρώτους μήνες του έτους".
Αυτή τη φορά, μια δημοσκόπηση του Bloomberg υποδηλώνει ότι οι αγορές θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν σε περίπου 50 δισ. ευρώ/μήνα.
Μια τέτοια μείωση θα οδηγούσε την ΕΚΤ να καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του φακέλου της ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόλις 70 δισ. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις, η UBS αναμένει ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών στα 50-60 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα είναι «περίπου στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του πρώτου τριμήνου.
Η Barclays (η οποία αναμένει ότι οι αγορές θα επιβραδυνθούν στα 60-70 δισ. ευρώ/μήνα) υποδηλώνει ότι η γραμμή "σημαντικά υψηλότερη" θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάτι "ελαφρώς υψηλότερο από τους πρώτους μήνες (ή κοντά) ".

Οικονομικές εκτιμήσεις

Αναφορικά με τις οικονομικές προβλέψεις, η UBS εκτιμά ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της εκτίμησης του ΑΕΠ για το 2021 από 4,6% σε 5,0% εν μέσω των ισχυρών επιδόσεων που παρατηρήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο.
Η προβολή του επόμενου έτους αναμένεται να έχει μια μέτρια υποβάθμιση στο 4,6% από 4,7% εν μέσω πιο ήπιων από τις αναμενόμενες διακυμάνσεις διαρροών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ το 2023 θα πρέπει να παραμείνει στο 2,1%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η UBS αναμένει ότι το 2021 θα αναβαθμιστεί σε 2,1% από 1,9%, ενώ το 2022 και το 2023 θα αυξηθεί κατά 10μ.β. το καθένα στο 1,6% και 1,5% αντίστοιχα, με την τελευταία προβολή να είναι ακόμη κάτω από τον στόχο για την ΕΚΤ.
Από τη μεριά της, οι εκτιμήσεις της ING συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης