Διεθνή

Καταζητούμενοι στις ΗΠΑ μέλη της νέας κυβέρνησης Ταλιμπάν – Οι ανησυχίες Biden και η Κίνα

Καταζητούμενοι στις ΗΠΑ μέλη της νέας κυβέρνησης Ταλιμπάν – Οι ανησυχίες Biden και η Κίνα
Θα τους κρίνουμε από τις πράξεις τους αναφέρει το State Department - Μην τους αναγνωρίσετε λένε οι αντάρτες
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Με επιφυλάξεις υποδέχθηκαν οι ΗΠΑ τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με το State Department να ανακοινώνει πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του.
Στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Sirajuddin Haqqani, ο οποίος θεωρείται τρομοκράτης και ο οποίος είναι από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους από το FBI ενώ πρωθυπουργός είναι ο Mullah Hasan Akhund, ο οποίος και αυτός τελεί υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το ρόλο του στην πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η ανακοίνωση του State Department, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται ανησυχία για τους διορισμούς ορισμένων υπουργών της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υποστηρίζει πως είναι διατεθειμένο να κρίνει τη νέα κυβέρνηση «για τις πράξεις της», ιδίως για το εάν θα τηρήσει την υπόσχεση της ηγεσίας του ισλαμιστικού κινήματος να αφεθούν οι ξένοι και ευάλωτοι Αφγανοί να φύγουν από τη χώρα.
«Καταγράφουμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων που ανακοινώθηκε αποτελείται αποκλειστικά από μέλη των Ταλιμπάν ή στενούς συμμάχους τους και καμιά γυναίκα.
Είμαστε επίσης ανήσυχοι για τους δεσμούς και το ιστορικό ορισμένων από τα πρόσωπα αυτά.
Πάντως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν για τις πράξεις τους, όχι για τα λόγια τους» ανέφερε εκπρόσωπος του State Deparment, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ περιμένουν από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν ότι «το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθούν άλλες χώρες» και να επιτρέψουν απρόσκοπτη «πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την υποστήριξη του αφγανικού λαού».

Μην τους αναγνωρίσετε

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν ζητούν οι αντάρτες και οι δυνάμεις αντίστασης στην χώρα.
Μάλιστα οι μαχητές στην κοιλάδα Panjshir που συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ταλιμπάν, χαρακτηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, παράνομη, υπογραμμίζοντας πως το νέο κυβερνητικό σχήμα, αποτελεί «ένα σαφές σημάδι της εχθρότητας τους απέναντι στον αφγανικό λαό».

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Καμία αισιοδοξία

Υποτονικές είναι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, η οποία αποτελείται ως επί το πλείστον από μέλη των Ταλιμπάν, χωρίς τη συμμετοχή γυναικών ή ανεξάρτητων προσώπων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, δεν έκρυψε ωστόσο τις διαθέσεις του, υπογραμμίζοντας πως το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν προσφέρει κάποιου είδους αισιοδοξία.
«Η ανακοίνωση μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή άλλων ομάδων και η χθεσινή βία κατά των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων στην Καμπούλ δεν είναι ενδείξεις που δίνουν λόγους για αισιοδοξία» είπε ο Maas, ο οποίος υπογράμμισε πως η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν.
Όπως είπε ο Maas, «το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τριπλή κρίση».
«Και αν μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να τρέξει τις κρατικές υποθέσεις, υπάρχει μια απειλή οικονομικής κατάρρευσης μετά την πολιτική με ακόμη πιο μεγάλες ανθρωπιστικές συνέπειες» ανέφερε ο Maas.

Τι λέει η Κίνα

Υποτονική ήταν η αντίδραση της Κίνας, η οποία υποστηρίζει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι απαραίτητο βήμα προς την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
«Ελπίζουμε ότι οι νέες αρχές του Αφγανιστάν θα ακούνε τους ανθρώπους από όλες τις φυλές και τις φατρίες ώστε να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες του ίδιου του λαού και οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας
Η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει επικοινωνία με τους ηγέτες της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, επισημαίνοντας ότι η Κίνα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν.

Ιαπωνία: Ναι στο διάλογο

Από την πλευρά της η Ιαπωνία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας πως παρακολουθεί τις ενέργειες των Ταλιμπάν και ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την ασφάλεια πολιτών στο Αφγανιστάν.
«Μέσω διαφόρων προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένου πρακτικού διαλόγου με τους Ταλιμπάν, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ιαπώνων υπηκόων και των ντόπιων, μελών του προσωπικού που παραμένουν» δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβεβαιώσεις

Η διεθνής κοινότητα έχει διαμηνύσει στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν πως το «κλειδί» για την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη, είναι μια κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Haibatullah Akhundzada υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύονται για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, για τις διεθνείς συνθήκες εφόσον αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση με τον Ισλαμικό Νόμο.
«Στο μέλλον, όλα τα θέματα της διακυβέρνησης και της ζωής στο Αφγανιστάν θα ορίζονται από τους νόμους της Ιερής Σαρία» είπε ο Haibatullah Akhundzada, ο οποίος συνεχάρη όλους τους Αφγανούς για την απελευθέρωση της χώρας.
Πάντως, οι διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν συνεχίζονται σε όλο το Αφγανιστάν, καθώς παραμένει ο φόβος για το τις πραγματικές προθέσεις των Ταλιμπάν σε ζητήματα εκπαίδευσης και δικαιωμάτων.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ορίστηκε ο Mullah Hasan Akhund, ο οποίος αντλεί μεγάλο μέρος της ισχύος του από τις στενές σχέσεις που είχε με τον ιδρυτή των Ταλιμπάν, Mullah Omar.
Ήταν υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός στη τελευταία διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Είναι και αυτός όπως και πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το ρόλο του σε αυτή την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Ο Sirajuddin Haqqani είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και είναι γιος του ιδρυτή του δικτύου Haqqani, ο οποίος θεωρείται τρομοκράτης στις ΗΠΑ και είναι ένας από τους πλέουν καταζητούμενους του FBI κυρίως λόγω των διασυνδέσεων του με τη Al Qaeda και με επιθέσεις αυτοκτονίας.
Αναπληρωτής πρωθυπουργός ορίστηκε ο Mullah Abdul Ghani Baradar, ο οποίος ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε με τους Αμερικάνους για την απόσυρση των στρατευμάτων και είναι αυτός που έχει αναλάβει να παρουσιάσει το πρόσωπο των Ταλιμπάν στον υπόλοιπο κόσμο.

Λευκός Οίκος: Δεν θα υπάρξει άμεση αναγνώριση

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν ήταν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αναγνώριση τους.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποιου είδους διευθέτηση με τους Ταλιμπάν.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρηματοδοτήσει την οργάνωση, στην οποία επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα με τους Ταλιμπάν».
«Επομένως θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, είμαι σίγουρος.
Όπως και το Πακιστάν, όπως και η Ρωσία, όπως και το Ιράν.
Όλοι προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν τώρα» τόνισε ο Biden.

Συντονισμένη αντίδραση ή μεμονωμένες κινήσεις;

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδρασή τους έναντι των Ταλιμπάν.
Η Ουάσινγκτον εμποδίζει την πρόσβαση των ισλαμιστών στους πόρους του Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διακρατείται από το παράρτημα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, ώστε να εξασφαλίσει πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών.
Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως η δυνατότητα της κυβέρνησης του Biden να επηρεάσει τις εξελίξεις θα μειωθεί αν δεν εκμηδενιστεί στην περίπτωση που η Κίνα, η Ρωσία ή/και άλλες χώρες προσφέρουν κεφάλαια στους Ταλιμπάν.
Πρόσφατα μάλιστα ο ΥΠΕΞ της Κίνας επεσήμανε στον Αμερικάνο ομόλογό του πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν, να τους «καθοδηγήσει» ώστε να κινηθούν προς «θετική» κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης