Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για την κινεζική Lehman Brothers - Φόβοι για ντόμινο χρηματοπιστωτικών κρίσεων όπως το 2008

Παγκόσμια ανησυχία για την κινεζική Lehman Brothers - Φόβοι για ντόμινο χρηματοπιστωτικών κρίσεων όπως το 2008
Αν μη τι άλλο, το sell off που διαπιστώθηκε στα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη China Evergrande, θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων
Σχετικά Άρθρα

Για δεύτερη φορά ανεστάλη η διαπραγμάτευση των ομολόγων του κινεζικού γίγαντα στο real estate Evergrande, μετά τη νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της εταιρείας από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Σημειώνεται πως από τον Ιούνιο η Evergrande έχει υποβαθμιστεί ήδη τρεις φορές – κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους μετέχοντες στην αγορά χρέους.
Η διαπραγμάτευση των ομολόγων ανεστάλη για δεύτερη φορά έπειτα από πτώση -20% στο χρηματιστήριο του Σενζέν.
Η αστάθεια ήταν απότοκο της ταχέως εξελισσόμενης κρίσης ρευστότητας στον πιο χρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο, που παλεύει για απομόχλευση.
Εν προκειμένω πρέπει να επισημανθεί πως η Evergrande έχει χρέος… που ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν μη τι άλλο, η αδυναμία εξυπηρέτησής του θα μπορούσε να προκαλέσει ένα συστημικό σοκ τεραστίου μεγέθους, αφού στην επιχείρηση έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια από όλο τον κόσμο. 
Παράλληλα, την ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των ομολόγων σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, ένδειξη του φόβου και της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία Evergrande.
Ειδικότερα, η τιμή στα ομόλογα της Guangzhou R&F, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, μειώθηκε την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης στο 60% της ονομαστικής τους αξίας, μετά από πτώση άνω του 20% την προηγούμενη ημέρα.
Οι απώλειες που καταγράφει το ομόλογο είναι απότοκο σχετικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης που υπήρξε από τον οίκο Moody’s, ο οποίος προειδοποίησε για την ικανότητά της Guangzhou να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.
Το Fantasia Group, ένας άλλος real estate όμιλος που αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα αναχρηματοδότησης, ανακοίνωσε πως έχει πραγματοποιήσει αγορές ιδίων ομολόγων ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μία έκδοση εκ των οποίων έληγε τον Δεκέμβριο και είχε πέσει στα 78 λεπτά. στο δολάριο.
Αν μη τι άλλο, το sell off που διαπιστώθηκε στα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη China Evergrande, προκαλεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, που μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. 
Εύλογα, οι φόβοι γύρω από την Evergrande, η οποία προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους δανειστές και τους προμηθευτές, έχουν πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανησυχία ότι μια κρίση χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας. 

Πλησιάζει η στιγμή Lehman για την Κίνα;

Όταν ακόμη και ο George Soros προειδοποιεί ότι η Κίνα πρόκειται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, γράφοντας σε μια έκθεση FT ότι η έκρηξη των τιμών των ακινήτων φτάνει στο τέλος της, τότε μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει αυτό.
Μάλιστα, η Evergrande - η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων η οποία έχει χρέος άνω των 300 δισ. δολαρίων - έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς αναλυτές ως η Lehman της Κίνας.
Και αυτή μπορεί να προκαλέσει τη μεγάλη συντριβή.


Οι προειδοποιήσεις από την ίδια την Evergrande

Αλλά δεν είναι μόνο ο Soros που προειδοποίησε ότι η Evergrande κινδυνεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις της, εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα μετρητά που χρειάζεται.
Ο όμιλος αντιμετωπίζει και σοβαρές υποθέσεις δικαστικών διαφορών εκτός της συνήθους επιχειρηματικής του πορείας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρειώσεών της.
Η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι διερευνά την πώληση συμφερόντων στις εισηγμένες μονάδες ηλεκτρικών οχημάτων και υπηρεσιών ακινήτων, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία και επιδιώκει να φέρει νέους επενδυτές και να ανανεώσει τον δανεισμό της.
Όμως οι τιμές στις οποίες μπορεί να πουλήσει τις ιδιοκτησίες ακινήτων της είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που είχαν εκτιμηθεί στους παρελθόντες ισολογισμούς της.


Η άρνηση του Πεκίνου στη βοήθεια

Την ίδια ώρα το Πεκίνο δείχνει να είναι πολύ φειδωλό στην παροχή βοήθειας (σε αντίθεση με την πρόσφατη διάσωση του γίγαντα επισφαλών χρεών Huarong που πριν από δύο εβδομάδες πήρε κρατική διάσωση μετά από μήνες κερδοσκοπίας ως προς την τύχη του).
Και όσο η αβεβαιότητα αυτή συντηρείται, τόσο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της Evergrande να εξοφλήσει τα χρέη της συνεχίζει να διαβρώνεται.
Ενδεικτικά της επενδυτικής στάσης είναι ότι το ομόλογο λήξης 2025 της Evergrande διαπραγματεύεται στα 33,7 σεντ, ενώ οι μετοχές σημειώνουν πτώση 71% από την αρχή του 2021.

Τα έσοδα που αναγνωρίστηκαν από τα έργα που παραδόθηκαν υποχώρησαν κατά 17% στα 222 δισεκατομμύρια γιουάν, το χαμηλότερο στα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το ακαθάριστο περιθώριο σχεδόν μειώθηκε στο μισό στο 12,9% από έξι μήνες νωρίτερα, το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2008.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Evergrande είπε ότι ορισμένες οφειλές για ανάπτυξη ακινήτων ήταν εκπρόθεσμες - δηλαδή, βρίσκεται σε τεχνική αθέτηση - που οδήγησαν στην αναστολή των εργασιών σε ορισμένα έργα, αλλά πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται με προμηθευτές και εργολάβους κατασκευών για να συνεχίσουν τις εργασίες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης