Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ομόλογα στην Ευρωζώνη προεξοφλούν αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο… κάποιοι θα χάσουν

Τα ομόλογα στην Ευρωζώνη προεξοφλούν αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο… κάποιοι θα χάσουν

Θα επικρατήσουν τα «γεράκια» στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021;

Από τώρα και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι περισσότεροι αναλυτές επί των ευρωπαϊκών εξελίξεων θα έχουν τοποθετηθεί.

Και οι περισσότεροι θα εκτιμήσουν ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.
Ωστόσο, αφού όλα έχουν τελειώσει, μπορεί τελικά η ΕΚΤ να μην έχει κινήσει πολύ τη βελόνα των αγορών τίτλων της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg.

Είναι αρκετά τα γεράκια;

Ενώ υπήρξαν αρκετές φωνές που ζητούσαν άμεση επιβράδυνση των αγορών τίτλων της ΕΚΤ, δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός τους είναι αρκετά ισχυρός στο Διοικητικό Συμβούλιο για να επηρεάσει την τελική απόφαση για μείωση των αγορών ομολόγων από το τέταρτο τρίμηνο.
Τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ έχουν ως επί το πλείστον ανοδική πορεία αυτό το τρίμηνο, συμπίπτοντας με μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να επιμείνει με αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων.
Οι αποδόσεις έρχονται σε αντίθεση με την εξέλιξη των αγορών χρήματος και την τροχιά του πληθωρισμού, τόσο στην κατεύθυνση που έχουν ακολουθήσει όσο και στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.
Με άλλα λόγια, οι συνθήκες χρηματοδότησης στην περιοχή είναι πιο χαλαρές από ό, τι πρέπει.
Ενώ η ΕΚΤ αναμφίβολα θα το λάβει αυτό υπόψη κατά την έναρξη των διαβουλεύσεών της, μπορεί να επιλέξει να επιμείνει στον ταχύτερο ρυθμό αγορών και να περιοριστεί στην «ανταλλαγή μηνυμάτων», που σημαίνει ότι θα περιμένει τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό.

Θα αγοραστεί και… χρόνος

Εκτός από αυτήν την απόφαση, η ΕΚΤ θα επιλέξει να αγοράσει χρόνο πριν αποφασίσει κάτι πιο δραστικό.
Νωρίτερα όμως θα πρέπει να απαντήσει σε πιο σημαντικά, ερωτήματα: Θα πρέπει να καταργήσει το πρόγραμμα PEPP όπως είχε προγραμματιστεί;
Πρέπει να επεκτείνει το μέγεθος του μακροχρόνιου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, και αν ναι, κατά πόσο;
Θα πρέπει επίσης να ενσωματώσει κάποια από την ευελιξία της αγοράς PEPP στο APP;
Πρέπει η ΕΚΤ να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της πορείας του πληθωρισμού;
Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων κατά το τέταρτο τρίμηνο, τα ομόλογα μπορεί να χάσουν 15-20 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, αλλά θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται με premium.
Εκτός από αυτό, είναι δύσκολο να δούμε την προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ να σηματοδοτεί ένα μεγαλύτερο ορόσημο για τις αγορές, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης